1 Haftalık Pardus ofis kullanımı deneyimim ve sistematik olmayan sorunlar

Ubuntu kullanmıştım daha önce Pardus a geçtim 1 hafta önce, gerek kurulum esnasında, gerek kurulduktan sonra birçok sorunla karşılaştım. Linux’te sorunla karşılaşmamak imkansız zaten ancak windows un aksine problemin sebebini anlayabileceğiniz bir kullanıcı ortamı var. Pardus’ta da var bu. Bu yüzden bundan hiç şikayet etmedim.
Pardus’un arayüzü harika logosu, giriş ekranı her şeyi ile harika. Şu an zorunlu olarak Ubuntu’ya geçtim. Ubuntu’da programlar çok stabil çalışıyor. Rastgele kitlenip kapanan programlar yok. Aşırı rahat gibi duruyor.
Pardus’ta sevmediğim şeyler, Pardusu bırakmam için beni zorlayan faktörler:

Sistematik olmayan hatalar. Evet sadece bu. Sistematik olsa en azından problemin çözümü için daha fazla hevesli olurum, daha iyi anlarım ancak bir hata,problem sistematik değilse benim gibi biri için öğrenme çıktısı vermiyor. Dolayısıyla uğraşmak boşuna oluyor.
-Ekran 3-5 dk. sonra kararıyor ve bazen makine çalışmasına rağmen ekran gelmiyor. Bütün tuşları deniyorum gelmiyor. Ofis belgeleri uğraşılarım çöpe gidiyor çünkü resetlemek zorunda kalıyorum.
-Kullandığım dizüstünde(ASUS TP200SA) hem touch pad hem de dokunmatik ekran var bazen rastgele ikisinden biri çalışıyor veya ikisi de çalışmıyor veya her ikisi çalışıyor. Sorun kernel olabilir diye duydum ama emin değilim.
-Pinta sorunlu. Bir görüntü dosyası üzerinde 25 dk düzenleme yapıyorum. Çat! program aniden kapanıyor. Sanki hiç açılmamış gibi. 25 dk. boşuna uğraşıyorum.
-Ekran görüntüsü yakalama işlevinde keşke alanı seçip alabilsek görüntüleri. Çok aradım mecbur başka bir program indirip hallettim işimi.
Genel olarak ofis kullanımında sorunlar yaşadım. Pardusu gerçekten sevdim. Ancak zorunlu olarak değiştiriyorum. İleride güncelleme oldukça veya başka bir dizüstüm oldukça sürekli deneyeceğim. Çok iyi iş başarıyorsunuz. Kısıtlı imkânlarla bunu hala yürütebiliyorsunuz. Elinize, emeğinize sağlık. Umarım ileride işletim sistemimizin daha da kaliteli ve kararlı bir hale geldiğini görmek nasip olur. İyi çalışmalar.

1 Beğeni

Hocam bende acemiyim Pardus’ ta ama şimdi baktım varsayılan olarak gelen “Ekran Görüntüsü” isimli programı açınca “Alan Seçimi” diye seçenek çıkıyor. Bu işini görmedi mi.

2 Beğeni

Yok o sadece ufak bi olsa iyi olur modunda dediğim bir şeydi. Benim sorunum çözülemeyen sorunlarla. Ben print screen e basınca öyle bir seçenek çıkmadı. Ama demek ki dahili başka bir program varmış. Gözümden kaçmıştır. O çok önemli bir şey değildi açıkçası yeni program kurunca sorun çözülür. Şu an Ubuntu çalışıyor sistemimde daha stabil çalışıyor. Pinta takılıp kendi kendine kapanmıyor mesela. Ekran kararma sorunu da yok… ki. Bana en çok sorun çıkaran oydu. Terminale bakıp sorunu teşhis etme şansım da yok çünkü. Bütün çalışmalarım gidiyor üstelik.

Bende yaklaşık 3 aydan bu yana kesintisiz olarak win10 dan (linux deneyimim yok sayılacak derecede az iken) pardusa(19) geçiş yaptım ve kullanıyorum, bu şekilde sorunlar hiç yaşamadım. Oldukça stabil hatta win 10 dan daha stabil diyebilirim. Sistamatik olmayan sorunları çok yaşadım ve ekran kartı driverı haricinde hepsini aştım bu sorunların, bu da benim linux bilgimin çok yetersiz olmasından kaynaklıydı galiba.

3 Beğeni

Yok hocam amd ve nvidia gıcıklığı o ekran kartı sıkıntısı adam gibi driver desteği vermiyorlar kartlarına amd daha iyi yenilerde sıkıntı oluyor onun ama nvidia çok kötü.

2 Beğeni

Bu arada Touchpad sorunu Asus’un driverları ile alakalı zannımca. Çünkü Ubuntu’da da yapıyor. Çok daha nadir oluyor. Pardus’ta sık sık yaşıyordum bu sorunu ve dokunmatik ekran da çalışmıyordu. Ubuntu da en azından dokunmatik ekran çalışıyor.

Xinput asus touchpad olarak görüyor. Touchpad sorun çıkarsa da çıkarmasa da. Synaptics driver kurdum çünkü windowstayken onun driverları vardı. Ask ubuntu’da benim sorunumun aynısını yaşayanlara denk geldim ama çözüm üreten hiç yok. Bilgisayar mühendisi biri ancak anlar sanırım. Yine de buna zaman ve emek harcamaya değmez tabi.

1 Beğeni

Intel ekran bağdaştırıcı var bende. AMD veya Nvidia değil. Şuan Ubuntu daha iyi gibi daha çok kasıyor ama en azından stabil neden acaba bilen var mı? Masaüstü gui siyle mi alakalı? Yani XFCE yerine başka bir şey kursam düzebilir mi acaba bu sorunlar? Pinta hiç kendi kendine kapanmıyor mesela. Ekran otomatik kapanma sonrası açılmamazlık da etmiyor.

Bu sorunu ben de yaşıyorum. Ekran kapatma moduna geçiyor sanırım. Ctrl-Alt-F6 ile linux ekranını değiştiriyorum. Komut satırlı ekrana geçiyor. Ardından Ctrl-Alt-F7 ile tekrar grafik görünümlü ekrana geçiyorum. Böyle çözüyorum sorunu.

Bunun benzerini başka bir programda birkaç kez ben de yaşadım ancak hangi program olduğunu hatırlamıyorum şu anda, pinta değildi.

1 Beğeni

Pinta kullanışlıdır ama öteden beri pek stabil değildi. Geliştirilmesi durmuş vaziyette sanıyorum.
Bir alternatif olarak Pixelitor deneyebilirsiniz.

3 Beğeni

Merhabalar,

Benzeri bir problem ile karşılaşmıştım, problem sebebini tam olarak bilmiyorum fakat Hayrettin (@hayrett) beyin söylediği şekilde basit bir çözümü mevcut. Birde bu problem ekran parlaklığını ve kapanmasını kontrol eden güç yönetimi ile ilgili olabileceğini düşünüyorum. İlgili ayarların bulunduğu panele görseldeki adımları izleyerek ulaşabilirsiniz.

Xfce güç yöneticisi üzerinden ekranın parlaklık azaltma ve kapatma ayarlarını devre dışı bırakabilirsiniz.

Ekran kararması ve tekrarda geri açılmaması problemiyle karşılaşanlar var ise tecrübelerini paylaşırlarsa sorunu ve çözümünü irdeleyebiliriz.

iyi forumlar…

1 Beğeni

Onu uygulamama rağmen yapıyordu. Ama bu sorunların çoğu Asus Touchpad driver i ile ilgili. Anlaşılan synaptics değilmiş. PID: FTE1000:00 lı bir touchpad olduğunu sonradan keşfettim. İki olasılık var.
1)Dokunmatik ekran driveri olmadığı için sorun çıkıyor çünkü hem touchpad hem dokunmatik ekran aynı driver ile etkileniyor. xinput’ta zaten ikisi de trackpoint, mouse controller kategorisine sokuyor.Windows’ta dokunmatik ekran mouse gibi çalışmıyor. Ayrı kontrolcü driverları var. Linux’ta böyle bir şey söz konusu olmadığından sorun var gibi gözüküyor. Diğer cihazları(hem dokunmatik hem touchpad) olan cihazların davranışını incelemek lazım.
2)Sorun sadece driver la ile alakalı. Veya hem yukarıdaki sorun hem bu.
Touchpad ara ara gidiyor birinden biri(Dokunmatik ekran , touchpad) çalışmama sorunu USB çalışan sürümünde de yaptmıştı. Ubuntu’da denedim orda da yaptı. Pardus 19’da da yaptı. Büyük ihtimalle 17’de de yapacak. Sorun klavyeyle alt f4 yeniden başlatma.
Ubuntu’da da synaptic driverları kurdum. Sistem allak bullak oldu önce dokunmatik gitti sonra touchpad sonra klavye her biri yeniden başlatmada çalışmaz oldu. Ben de Pardus 17’ye geçtim denemek için. Sorunun synaptic’ten kaynaklandığı kesinleşmiş oldu. Zaten touchpad in donanımı da synaptics da değilmiş.

Bir takım saptamalarım var.
-Dokunmatik ekrandaki kontrolün aynısı touchpadde geçerli. Şöyle ki:
Pardus 17’de Ne touchpad i görüyor ne touchscreen i görüyor PID olarak… İkisinin de id lerini yazıyor ama marka driver yok Pardus 17 ile hazır gelen kontrolcü driverlarını kullanıyor ikisi de. Hem dokunmatik ekran hem de touchpad’de scrolling çalışmıyordu. Ben de i nternetten touchpad in PID sini arattım driverini indirdim. Dokunmatik PID sini arattım won’t fix diye yazmışlar bug forumunda başka da bir şey çıkmayınca anladım ki dokunmatik ekranın linux için driver i yok. Neyse Touchpad in driver ini kurdum. Scrolling iyi çalışıyor. İmleç hızı baya düştü fare ayarlarından ne yaptıysam hiç değişmedi. Neyse dedim en azından scrolling falan çalışıyor. Dokunmatik ekran da da scrolling çalışmaya başladı. Böylece buradan da ikisinin de aynı drivar dan etkilendiğini kendimce kanıtlamış oldum. Şimdilik Pardus 17 iyi gidiyor. Uzun oldu ama en azından benim yaşadığım sorunları biri yaşarsa burdan belki çözüm için bir şeyler öğrenir.

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.