10'un Sonu Projesi Hk

Değerli Pardus Yetkilileri ve Forum Sakinleri,

Bilindiği üzere Windows 10 için olan güncelleme desteği 14 Ekim 2025 tarihinde bitiyor. 10’un Sonu Projesi’nin Pardus’un yaygınlaşması için de bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte internet üzerindeki gözlemlerimde genellikle karşı karşıya kaldığım durum “ZorinOS, LinuxFX, Winux, AnduinOS” vb. dağıtımların popüler olmaya başlamasıydı. Bunun temel nedeni olarak da bu çalışmaların tamamının Windows 11’e öykünerek bir tasarım dili oluşturmasıydı. Naçizane kişisel görüşüm ise Linux’a geçişlerde kullanıcıları en çok yoran 2 durumdan birinin yazılım diğeri ise tasarım olduğudur. Pardus yazılım merkezi ile kolay kurulum sayesinde uygulamalar noktasında önemli bir aşama kaydetti ancak tasarım noktasında kullanıcıları çok daha rahat kendisine çekebileceği bir tasarım dili oluşturarak örneğin; çok basit bir şekilde birkaç Windows 11 benzeri tema ekleyerek ve geliştirerek (yanılmıyorsam GNOME’da benzeri bir durum var) hem XFCE hem de GNOME üzerinde kullancıları bu sayede kendine çekmeye çalışmalı diye düşünüyorum. Bu durumun kullanıcıları kandırmak değil geçiş sürecini kolaylaştırmak olarak düşünülmesi ve bu doğrultuda hareket edilmesi hem kullanıcı nezdinde hem de kamu nezdinde Pardus’un kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacağını düşünüyorum. Herkese iyi forumlar dilerim.

Windows 10’un destek sonunun Linux dağıtımlarına geçmeyi teşvik edeceğini düşünmüyorum. Windows 11’in Windows 10’dan arayüz hariç çok bir farkı yok. Uygulamalar desteklerini sona erdirene kadar Windows 10 tıpkı Windows 7 gibi yıllarca kullanılır. Bunun haricinde ücretsiz yükseltmeler var. Sistem gereksimleri üçüncü parti yöntemlerle aşılıyor. Bunlar varken Linux dağıtımlarının kullanıcı kapması zor. Ha Microsoft bunları gelecekte kaldırır derseniz, kullanıcı kaybetmemek için böyle şeylere girmez bence. Lisanssız kullanıma bile izin veriyorlar, sadece duvar kağıdı vs. değiştiremiyorsun.

Gnome versiyonunu kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama Pardus’un XFCE versiyonu oldukça kullanıcı dostu görünüyor. Arayüzü cilalanıp daha işlevsel özellikler getirilirse tam olacak. Windows’la kıyasla çok fazla bir eksikliği bulunmuyor. Pardus Yazılım Merkezi’ne sadece yerel depodan değil Flatpak, AppImage gibi diğer formatlardaki uygulamaları da yükleme ve yönetme özelliği gelse harika olur. Son kullanıcı için güncel yazılımlarında olması önemlidir. Windows 11 gibi modern bir tema ve arayüz yapılmasına katılıyorum fakat Pardus çoğunlukla kamuda kullanılması için tasarlandığından modern arayüz gibi sistem kaynaklarını gereksiz harcayacak şeylere pek yanaşılmıyor. Belki harici bir eklenti veya sürüm olacak şekilde yapılabilir.

Farklılıklara alışmak gerekiyor. Linux, Windows’tan oldukça farklı bir yapıya sahip. Arayüzü Windows 11 gibi yapsak bile Linux’un farklıkları yine ortaya çıkacaktır. Mesela C:, D: gibi sürücü harfleri yok Linux’da. Her şey tek bir dizin yapısı üzerinde çalışıyor.

Benim gözümde Pardus ve diğer Linux dağıtımlarının yaygınlaşmasına engel olan 4 sebep var: Kullanıcıların Microsoft Office kullanmak dışında bilgisayarlar hakkında bir bilgisinin olmaması. Alışkanlıklardan vazgeçememek ve farklılıklara alışamamak. “Çalışıyorsa dokunma, bozulur” anlayışı ve AutoCAD, Photoshop gibi doğru düzgün alternatifi olmayan Windows’a bağımlı yazılımlar.

1 Beğeni

Haklısınız, çoğu kişi Windows 10’u uzun süre kullanmaya devam edecek — Windows 7’de olduğu gibi. Microsoft’un uyumluluğu aniden kesmeyeceğini düşünüyorum.

1 Beğeni

vindowsa özenmemek gerek pardus ile çalışan programları satın alınabilir hale getirmek lazım hep gönüllülükle olmaz kurumlar ve firmalar kullandıkları programı üreten firmalara pardus uyumluluk şartı koymalıdır.Çözümü gayet basit.

Bu süreçte internet üzerindeki gözlemlerimde genellikle karşı karşıya kaldığım durum “ZorinOS, LinuxFX, Winux, AnduinOS” vb. dağıtımların popüler olmaya başlamasıydı.

Dikkat ederseniz Windows’a karşılık çok sayıda linux dağıtımı mevcut. Çatallamalarla bile dağıtım sayıları gün geçtikçe artıyor. Çok dağıtım oluşu geliştirme gücünü parçaladığından, her dağıtım ne yazık ki Windows ile başedemiyor. Microsoft ise geliri sayesinde ekibini güçlendiriyor, sektöre yön veriyor ve haliyle pazar payını elde tutuyor.

Gnome versiyonunu kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama Pardus’un XFCE versiyonu oldukça kullanıcı dostu görünüyor. Arayüzü cilalanıp daha işlevsel özellikler getirilirse tam olacak. Windows’la kıyasla çok fazla bir eksikliği bulunmuyor.

Pardus XFCE, GNOME ya da bir başka arayüzlerden bir tanesini seçip tek dağıtım ve sürekli geliştirme ile Windows’tan Pardus’a geçişte arayüz bahanelerini ortadan kaldırmalı. Hatta birini temel alıp kendi arayüzünü sürekli geliştirmeli bence, kopup gitmeli, yolunu çizmeli.

Farklılıklara alışmak gerekiyor. Linux, Windows’tan oldukça farklı bir yapıya sahip. Arayüzü Windows 11 gibi yapsak bile Linux’un farklıkları yine ortaya çıkacaktır. Mesela C:, D: gibi sürücü harfleri yok Linux’da. Her şey tek bir dizin yapısı üzerinde çalışıyor.

Bu durum son kullanıcının linux sistemlerine adape olması sürecinde biraz zorlayıcı. Basitçe son kullanıcı hafızayı dizinde bir yer yerine; C: D: gibi alanlar olarak istiyor; kaldı ki Windows’un bu yapısı kolay anlaşılabilirlik açısından daha basit.
Bu forumdaki kişilerin ezici üstünlüğü teknolojiye yatkın, araştırmacı ve farklılıklara adapte olmayı tercih eden kişiler; bu yüzden Pardus’u tercih ediyorlar ve gelişmesi için geri bildirimde bulunuyorlar. Ancak son kullanıcıların sayısal olarak ezici üstünlüğü ise işletim sistemini işlerini yapabilmek için sadece bir araç/aracı olarak gören kişilerden oluşması; bu da basit ve anlaşılır bir sistemi tercih ettiriyor. Hakkını yememek gerek Windows bu konuda daha basitliği tercih ediyor; buna göre altyapı sunuyor.

Pardus gelir sağlayıcı hamlelerini arttırmalı ve bu gelir ile teknik ekibini kuvvetlendirmeli, personel sayısını arttırmalı, gönüllülerden ziyade tam mesaisini geliştirmeye harcayacak ekipler oluşturmalı. Debian, gnome, xfce vb bağımlılıklarından kademe kademe kurtarmalıdır kendisini.

1 Beğeni