17.1 Yükledim DDE Fiyasko bu nedir yardım edin

ben sadece şu kadarını beklentili-yorum … :slight_smile: Son kullanıcıya tamamen yeten/yeterli bir pardusun olması talebi :slight_smile: teminal kullanımını minimuma indirgemek olayı… bu kadar

2 Beğeni

Merhabalar;
Eğer parantez içinde yazsa (kepab olmadığını veya ne idüğünü) kullanıcı sistemini LVM üzerine kurabilecek mi? Ufak izahatlar bütün sorunları çözecek mi?
Çok kıymetli hocam bu kadar keskin köşeyle müsbet bir iş yapmak, hata düzeltmek mümkün değil diye düşünüyorum.
Sizin gibi kıymetli hocalarımızın biraz daha yumuşak ve yapıcı yaklaşması hepimiz için iyi olur gibi…

Selamlar.

3 Beğeni

Terminal, bazı basit işler için çok korkunç ve karmaşık değil aslında. Girilen kodlar bir satırı geçmez, temel işler için.

  • Yazılım kurma, güncelleme, kaldırma
  • Dosya silme, taşıma, kopyalama
  • Yeni dizin ekleme, kaldırma
  • Dizinlerde dolaşma
  • Arşiv açma

Hemen aklıma gelenler. Kısa, hızlı ve açık bir anlatım videosu bu temel işleri öğretmeye kâfî gelecektir. Böyle bir video tahminen en fazla 3-4 dakika sürer.

3 Beğeni

Bu forumdaki arkadaşlar bilgisayarı çok iyi kullanan insanlar. Bu tip kişiler için terminal ortamında komut yazmak çok daha pratik, hızlı, ne bileyim etkili olabilir. Şahsen bana da zevkli geliyor, öğrenmeye çalışıyorum. Fakat normal kullanıcı da işler çok değişiyor. Okulumuzdaki öğretmenlerden bazıları yazılı kağıtları hazırlarken şıkları alt alta düzgün şekilde yazmak için bile yardım talep edebiliyorlar. Onlar için siyah ekran demek bozuk bir bilgisayar ya da işletim sistemi demek. Halk tabanına hızlı yayılması için grafiksel kullanımı arttırılmalı bence. Tabi bu konununun zor bir iş olduğunu biliyorum, geliştirici arkadaşlara tüm çabaları ve gayretleri için minnettarım. Allah azim ve gayretlerini arttırsın.

3 Beğeni

Teşekkürler bu kelime o kadar işime yaradı ki anlatamam, paket programları uç birim ile yüklemeye çalışıp delleniyordum açıkcası bende bir paket yükleyici yok sanmıştım. Şimdi fark ettim sayenizde teşekkürler.

2 Beğeni

evet çözer. Ben uzun bir müddet bekledim. Bekledim ki kullanıcı dostu olmak, insanları forumlarda dolaştırmamak hedeflensin. Ancak maalesef bir el bunların yapılmasını sanki engelliyor. Pardus sanki hep hobi amaçlı ve profesyonellerin elinde olacakmış gibi davranılıyor. Ölçüyü ben kaçırmıyorum. eski mesajlarıma bakın savundum savundum. hala savunuyorum. Ancak eski linuxcu davranışlarından kurtulmazsak Microsoft bize daha çoook güler. Kıs kıs güler. Evet Ubuntu yükledim. Çünkü işimi görmek amacındaydım. vesile ile Ubuntu sitesinin ve yazılımların nasıl organize edildiğini, bizim pardusu kamu için nasıl hazırlamamız gerektiğini yeniden düşünmeniz için herkesi çalışmaya davet ediyorum. Biraz inceleyin. Fildişi kulemizde dpkg yapıp durmayalım.

2 Beğeni

Merhaba;
Hocam ubuntu üzerinde çok tecrübem yok.
O sebepten şunu öğrenmek isterim: Pardus 17.1 Xfce dağıtımında olmayan veya işinizi kolaylaştıran neler var.
Gerçekten merak ediyorum.
Sonra isteyen paket yükleyici arayüzünü kullansın. İsteyen “dpkg” kullansın. Bu kullanıcıya bir tekliftir. “dpkg” kullanmak istemeyebilir. Neticede kullanıcıya “dpkg” kullanması cebredilmiyor.

Selamlar.

Bağcı dövmek herhalde burada linux camiasında moda. Ne dediğim tamamen anlaşılmasına karşın karşı tutum neyi ispatlamaya çalışıyor ki? Biz savunmuyor muyuz pardusu?

isteyen dpkg isteyen paket yükleyici kullansın yok. bi kere paket yükleyici yok. ikincisi sinaptik yükleyici profesyoneller için.

benim hatırım için bi Ubuntu yükle ve yazılım merkezini aç. Kurumsal kullanıcılarımıza ve türkiyeye özel birçok yazılım önceden hazır linklerle yüklemeye hazır gelebilir.

Dersin ki bu dediğinizi anlamadım. yapacak birşey yok. dpkg make devam :slight_smile:

polemiğe isterseniz girelim ama yararsız olur.

1 Beğeni

Çok merak ediyorum. Bu kadar eleştirmek yerine neden bazı şeyleri siz yapmıyorsunuz? Anladığım kadsrıyla yeterli bilginiz var.

4 Beğeni

Ben şu an “kullanıcı” yım. “geliştirici” olarak çalışıyor olsam yaparım. Ancak kullanıcı deneyimi konusunda bir üniversitemizde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Öğrencilerim var işler var projeler var da var. Eskiden yazılım geliştirirdik, openwindows, solaris, irix, vax vms bunlarda hep çalıştık. Detaylı da çalıştık.

"Otobüsten atılacak mıyım şöför bey " :slight_smile: yaya yürü git anlamında mı bu?

1 Beğeni

Buradan muhtemelen çıkaracağımız sonuç linux/pardus sistemini geleneksel hard core yöntemlerle kullanmaya devam etmekte bir sıkıntı görmüyor camiamız. Buna karşı duran ise camiada sevilmiyor, “kendin yapsana” noktasına gidiliyor. Kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi konusu bir ürünün başarılı olmasında günümüzdeki en önemli faktörler arasında.

Geçmişte firma tabanlı unix sistemleri (solaris vb) enine boyuna düşünülmüş ve desteklenen sistemlerdi. Daha çok profesyonel kişiler tarafından kullanılan sistemlerde sürekli bir admin desteği de kullanılarak sıkıntısız olarak çalışırlardı.

Misal ben ortak login ve disksiz boot süreçlerini YP (yellow pages) kullanarak yapmıştım diskler de NFS ile monteydi. Şimdi yükledik sistemi iki makineye ortak login nasıl kurulur durumda bir gelişme göremedim.
Altyapı mevcut ancak bunun üstü oldukça zayıf durumda. “bilene” fayda sağlayabilen, bilmeyenin normal vatandaşın ise “kullanmayı” değil ancak olsa olsa “öğrenmeyi” amaçlayabileceği bir yapıya mahkum kalmışız.

Buradan nasıl çıkarız zorluyorum ama tek çaremizin bir APPSTORE yapısı olabileceğine kanaat getirdim. Ayrıca pardus kullanıcı deneyimi iyileştirme ekibi diye bu işten sorumlu bazı arkadaşlar belki edinebilirsek daha yararlı işler yapabiliriz.

Bu benim bahsetmiş olduğum şeyler dokümante edilmiş, literatürün yıllardan bu yana bildiği şeyler. linux camiasında bu denli red görmesi çok anlaşılamıyor. Avukatların hukuk dilinin sadeleşmesini istememesi, hekimlerin tıp dilini sadeleştirmek istememesi gibi bir durum belki de. Hekim kolunu keseceğiz demek yerine kolunu ampute edeceğiz diyor misal.

Kurumsal kullanıcıların çeşitli türleri var. Bunlara adam gibi hitap edebilmek, sadece sabah açılmış tarayıcının akşama kadar üzerinde çalışıp akşam da kapatıp gidecek türde olmayan kullanıcılara hitap edebilmek çok önemli. Bunlar içinde müdürler, öğretmenler, şefler, mühendisler, memurlar, daire başkanları, uzmanlar, teknisyenler, var da var.

Dersiniz ki kurumsal. tarayıcıdan başka birşey yapmıyor. O zaman oradaki inceliklere ve mevcut sorunlara daha derin odaklanmak (EBYS gibi) belki strateji olabilir. İkisinin de yapılması herhalde anlamlı.

O topluluk sürümüdür biz karışmayız denilirse, kişi evindeki makinesine laptopuna işlerinde kullandığı sistemdeki yazılımı yüklemez. Bu durumda microsofta karşı verilen kavgayı kazanamazsınız.

Herkese sevgiler.

2 Beğeni

25 yıldan fazla olan tecrübenizle "kullanıcı"ların da katkıda bulunabildiğini bilmeniz gerekir. Hem madem "kullanıcı"yım demekle işin içinden çıkıyorsunuz, o zaman eleştiri işini de "eleştirmen"lere bırakmanız gerekirdi. Siz de pekala biliyorsunuz ki bir şeyleri Pardus’un geliştiricileri haricinde bizler de yapabiliyoruz.

Öte yandan sıkıntı bazı yanlışları görüp geribildirimde bulunmak değil. Körü körüne eleştirmek. “Kırk yıldır söylüyorumi hala yapmadınız” vs. Gördüğünüz üzere Pardus özellikle son zamanlarda ciddi bir gelişim evresinde. Sürekli bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Körü körüne ikidebir eleştirmek yerine geribildirimimizi yapıp beklemek ya da taşın altına elimizi koymak düşer bize. Ha, biri çıkar da “Bilgim var ama yapmayacağım” ve ya “Bilgim yok”, “ama eksikleri de söylerim” derse geliştiriciler için bu da güzel bir şey. Eksikleri, hataları öğreniyorlar, ne yapmaları gerektiğini farkediyorlar. Ama kimse de haddini aşmamalı.

2 Beğeni

Yani? nedir? Ben haddimi mi aşmışım?

Usability konusunu mehmet hocayı nasıl forumdan gönderecek noktaya getiririze mi çevirdik? :slight_smile:

Neyin nereye kime katkı yaptığını tartışma yeri burası değil. Gördüğüm kadarı ile usability konusunda pek endişe yok.

Dile getirdiğim budur. kusurum varsa affedin. 2 sene bekledikten sonra DDE’yi o halde görünce verecek başka tepki bulamadım.

Çok güzel olmuş. çalışmalarınızın devamını dilerim…

Buldunuz hocayı tabi şikayet etmek otoriteye başkaldırmak sizin de hakkınız. Buyrun dinliyorum. Siz olsanız ne yaparsınız?

Benim tarzımla ilgili değil de konu ile ilgili acaba neler söylemek istersiniz?

3 Beğeni

Bir İşletim Sistemini tecrübe edenler bazı hatalara tahammül edemiyor olabilirler. Bazı kritik hatalar, mesela konsol ekranına düşmek veya kritik yazılımlara erişememek, yetersiz bulmak, performansını sorunlu bulmak gibi.

Bir de görünüşteki hatalar can sıkıcı olur, mesela bulanık, çatallı, pürüzlü yazı tipi görüntüsü veya bazı web sitelerinin “beklenen” görüntüyü verememesi, kayması gibi.

Bkz.

Bu ve benzeri sorunlarla başa çıkmak, ortalama bir Linux kullanıcısı için sıradandır desek bilmiyorum abartmış olur muyuz, ama buna dair pek çok “sorun çözme macerası” İnternette bolca var. Anlayacağınız, Linux kullanmak biraz böyle birşey. Ayrıca Linux (dağıtımı) kullanmak biraz da “özelleştirilmiş” yahut “özel bir amaç için düşünülmüş” birşeyi kullanmak anlamını taşıyor olabilir.

Normal kullanıcı sorun yaşayabilir dediğiniz gibi. Bu noktada tecrübeli olanlar soruna müdahale ederler.

Pardus projesinin Mikrosoft için bir rakip gibi düşünülmesi epeyce zor. Windows “değil eşit” Pardus. :slight_smile:

2 Beğeni

Hastanelere niye uğraşıp duruyoruz o zaman pardus koyacağız diye sizce?

bkz:

Zaman içinde yukarda bahsettiğim noktaya geliyoruz malesef. Linux kullanmak bohem bir işe dönüşüyor.
Bunu tabi değerlendirmek lazım. Bu da bir görüştür. Mlli kamu işletim sistemi diyorsak ve kamuda windows kullanılıyorsa milyonlarca lira döviz gidiyorsa. FATİH projesinde sırf pardus alternatifi masada diye mikrosoft 100 dolar başta çektiği fiyatı sıfırlıyorsa. Evet rakipiz.

pisi olsun, bsd olsun rtlinux olsun bu tarz şeyler özel amaçlı olabilir tabi. Ama bizim alanımız vatandaşın kullanacağı işletim sistemleri. Ve bu, tarayıcıdan ibaret malesef değil. Belki ilerde olur. (google denedi ama tutmadı)

1 Beğeni

hocam ben Tarihçi bir arkeoloğum. Bir işletim sistemini sırf milli diye kurup sonra içinde yok olmak istemiyorum. Benim gibi sözel zekada olan birileri de bilgisayar kullanmalı ki ben auto cad ve illüstrator ile çalışmak zorunda olan bir meslek dalını okudum. Milli ve resmi olan bir şeyin ülkedeki Tüm akademik kadroya hizmet edebiliyor olması gerekmez mi?

4 Beğeni

Ben aynı fikirdeyim de işte diğer bazı arkadaşlar aynı fikirde değil. tarayıcı yüklü ya otur yumurtanı ye diyorlar.

Kullanıcı dostu arayüzlere, şık tasarıma sahip bir işletim sistemine pek çok kişi sahip olmak ister. Tasarımıyla, görselliğiyle pürüzsüz ve hızlı bir tecrübe istenir, aranır, beklenir. Yaygın kullanım için bunlar gündeme gelecektir. Ben de bazı kritik noktalara temas etmiştim aslında ve çok özet olarak. Belki bir işletim sistemini kullanmaktan vazgeçirtecek bazı noktalar. Yaygın kullanım için kritik görülebilecek bazı noktalar…

Peki…

Son kullanıcı dediğimiz nedir? Belki çoğu yerde rutin işlerini görmekle iktifa eden kullanıcılardır diyebiliriz. Hadi bunu başlangıç için böyle kabul edelim, devamında kullanıcının birtakım farklı talepleri, arayışları söz konusu olacaktır. İnternet üzerinde arama yaparak sorun çözmek de bu sınıf kullanıcılar için muhtemel ve belki ilk başlarda düşünülecek bir şey. Bir yerde son kullanıcı, tecrübeli olanlarla temas kuracaktır. Herhalde bu, çoğu zaman böyle olmuştur. Sistem yetersizliği ise çok çeşitli şekillerde ele alınabilecek birşey. Kimin için, hangi sistem? Ne olmalıdır, ne olmasa iyi olur? Bu yolun ucu nereye çıkabilir?
__

Sualleri de muhtemel sorunları da çoğaltmak mümkün.

Bugün Pardus’un durduğu yer açısından meseleyi ele alacak olursak, büyük ve ticârî bir şirket olmadığını atlamamalıyız. Bu, eksikleri ve yanlışları dile getirmeyin demek değil. Synaptic için bile “profesyoneller için” eleştirisini yapıyorsak, belki bugün Pardus’un durduğu noktadan başka bir yerleri işaret ediyoruz. Aslında bu da konuşuldu. Yeni ve farklı şeyler, yani yazılımlar; mesela bir masaüstü yapılsın vb. Şunu gördük ki öyle bir irade galiba pek yok. Gerek de görülmüyor.

2 Beğeni