Kurulum iso imajını USB diske yazdığımız için önyükleme (GRUB) ekranından “Kur” seçip direk kuruluma geçemiyoruz çünkü kurulum ara birimi, bilgisayara takılı bir cdrom arıyor ve bu nedenle kuruluma devam edemiyor.
Çalışan Sürüm seçeneği ile kuruluma devam edebiliyoruz ama çalıştığımız kurumda proxy olmadan internete çıkış yapılmıyor. Kurulum sırasında proxy ile ilgili herhangi bir seçeneği göremediğimiz için yansı ekleme aşamasında takılı kalıyoruz.
Proxy nedeniyle, yansı ekleme ekranında takılmaması için internet kablosunu çekerek kuruluma başlayınca sonraki aşamaya geçebiliyoruz ama bu sefer de Önyükleme uygulamasını (GRUB) internetten indirmek istediği için kurulumun bu aşamasında takılıyoruz.
Kurulum sırasında edindiğim tecrübe itibariyle sorma gereği duyduğum şu sorular hakkında görüş alabilirsem memnun olurum:
Cdrom olmadan, yani usb vs. ile direk kurulum yapmak mümkün mu? Direk kurulumun ileriki aşamasında proxy ekleme seçeneği geliyor mu?
Proxy’siz internet çıkışı olmayan yerlerde, çalışan sürüm ile kurulumda proxy seçeneğinin olmamasına yönelik sıradan kullanıcılar için bir çözüm var mı?
Proxy sorunu veya internet erişimi olmaması vs gibi durumlara yönelik Pardus geliştiricilerinin sunduğu kurulum çözümü nedir? Zira Önyükleyici (GRUB) gibi kritik bir paketin internetten yüklenilmeye çalışılması, internet bağlantısını zorunlu kılıyor. Fazla yer kaplamayan bu paketin iso imajına dahil edilmesi gerekmez mi?
1- Cdrom hatası kalıp dosyasının yanlış yazdırılmasından kaynaklanıyor. Yazdırmak için kullandığınız programda dd yansı modu ile yazdırmanız gerekiyor. (Ayrıca Cd istediği ekranda usb belleğinizi çıkartıp tekrar takarak kuruluma devam edebilirsiniz.)
2-Kurulum işleminde internete bağlanmanıza gerek yoktur. İnternetsiz de kurulum yapabiliyorsunuz.
3-Önyükleyici dediğiniz işlemin internetle bir alakası yoktur. İnternete bağlı olmanız depo adreslerini otomatik yazmasını sağlar. İnternetsiz kurulumdan sonra Pardus Mağaza programını açarak Ayarlar kısmından Düzelt butonuna basmanız yeterlidir.
Nerede hata yaptığımı öğrenmek adına sorma gereği duyuyorum, siz hiç proxy zorunlu veya internet erişimi olmayan bir ortamda Çalışan Masa üstünden kurulum yapmayı denediniz mi?
Pardus 17.3’ü internet bağlantınız olmadan da kurabilirsiniz. Aşağıda linkini vermiş olduğum videoda sanal olarak kurulum yapılmıştır. Yararlanabilirsiniz.
Proksi ve güvenlik duvarı için aşağıdaki videodan yardım alabilirsiniz.
İndirdiğiniz kalıp dosyasının md5 kodunu karşılaştırın. Kalıp dosyasını usb belleğinize yazdırırken dd modunda yazıdırın. Denediğiniz yöntemlerde bir yanlışlık olabilir. Ayrıca bir çok kullanıcı, internete giremeyen ya da ethernet kartını tanımayan bilgisayarlara sorunsuz kurulum yapabiliyor.
Merak ediyorum kaan arkadaşımızın yukarıda “Evet herhangi bir sorun yaşamadan kuruluyor.” şeklinde konuya aydınlık getirdiği durum aynen videoda gösterildiği gibi midir? Umarım öyle değildir.
Şöyle ki, “Ağ Bağlantısı Olmadan 'k’urmak” videosu benim yukarıda ifade ettiğim durumu aynen doğruluyor. Kurulum internet bağlantısız normal şekilde ilerlerken yansı ekleme ekranından (aynen benim dediğim gibi) öteye gidemiyorsunuz. Bunun üstesinden gelmek için videonun 9:33 saniyesinde “Devam” demek yerine “aniden” iç güdüsel olarak “Geri” butonuna basıp yansı ekleme ekranındaki kısır döngüden ancak kurtulabiliyorsunuz ve işin daha ilginci bu durumu olağanmış gibi görmemizi umuyorsunuz.
Proxy (vekil sunucu) videosuna ne demeli bilemedim. Videodaki çözümü -mesela diyorum- Ardahan Mal Müdürlüğünde kendi bilgisayarına Pardus kurmaya çalışan bir çalışana nasıl izah edebiliriz? Proxy sorunu için bu tür bir çözüm buldunuz ve başka şekilde olmuyor diyelim. Sıradan kullanıcılar videoyu açıp yazılanları tek tek kurulum ekranına aktarmak zorunda mı kalacak? Sizden ricam bu tarz videolar hazırlarken Sans tipi font kullanmaktan kaçının veya en azından teknik değeri olan bilgileri text formatında video açıklamalarına da ekleyin.
Kurulum standart bir debian kurulumudur. Bir kurumda standart bir kullanıcı bilgi işlemin haberi olmadan işletim sistemini nasıl değiştirebilir? Ayrıca bu işlemi bilgi işlem yapıyorsa zaten bu sorunu araştırıp halleder ki çok fazla araştırmasına gerek yoktur forumda bir konu açması yeterlidir. Standart bir kullanıcı Pardus kurmak istiyorsa zaten bu işe meraklı demektir ve forumda bu tür soruları sorarak çözüme ulaşıyor.
Taner arkadaşım videolar sana yardımcı olmadıysa bunu direkt söyleyebilirsin. Yazı fontuna kadar eleştiri yapabiliyorsan diğer sorunları da çözebilirsin. Çözüm yollarını görsel olarak size anlatmaya çalıştık. Bu forumda çeşitli çözüm yöntemleri text olarak da mevcut. Kaan Hocam gerekenleri söylemiş zaten. Bizde bu işi anne karnında öğrenmedik yada çözerek gelmedik. Araştırdık bilene sorduk yardım aldık. Bu sistemi geliştirip tüm ülkede kullanılabilir hale getirebilmek için herkesin katkı yapması gerekiyor. Önce sistemi kurarken sorun yaşarsın araştırıp yardım alıp çözersin daha sonra güncelleme yaparken sorun alırsın depo adresini elle eklersin. Devamında güncelleme güvenlik duvarına takılır onunla uğraşırsın. Windows etki alanına dahil etmeye çalışırsın çok yönlü ldap-ntlm sorunları yaşarsın araştırırsın debian ve ubuntu forumlarında çözüm ararsın. Anlatmak istediğim emek vermek ve emeğe saygı duyarsak daha ileri seviyelere çıkabiliriz. Ardahan Mal Müdürlüğündeki Memurun her şeyi anlayabileceği şekilde tıpkı American Language Course Level-1 Book 1 kitabında ingilizce öğretildiği gibi anlatmaya çalışırız.
İster bilgi işlem, ister diğer çalışan olsun, taşrada çalışan ve sistemlerini Pardus’a geçirmeyi planlayan veya test yapmak isteyen kişilere “bilgi işlem yapsın, internetten araştırsın, forumda konu açsın” gibi çözümler sunamazsınız. Çünkü sözü konusu sorun kurulumla alakalı temel bir sorun. Opsiyonlara veya tercihlere dayalı bir sorun değil.
Bir kamu kuruluşunu örnek gösterdim çünkü diğer teknik koşulların yanı sıra, bu tür yerlerde proxy olmadan internet erişimi sağlamanız zordur. Bir Linux dağıtımını bilgisayarıma kurmak istiyorsam ve kurulumun sonuna kadar ulaşmam için standart dışı bir prosedüre ihtiyaç duyuyorsam, ister Debian, ister Gentoo kaynaklı olsun “şurda şöyle bir sorun var” demeye ve kullanıcı dostu biz çözüm aramaya hakkım vardır.
Bu tür sorunlarda yaklaşımımız bu başlık altında aldığım cevaplar şeklinde olursa inanın gelişme katetmemiz zor olur. Ortada yapılan teknik ve kayda değer bir iş var ve hep birlikte bunu çok daha iyi hale getirebiliriz. Kullanıcı olarak bana düşen, karşılaştığım sorunları sizlere aktarmak olmalıdır. Ben bunu yaparken yine sizler gibi zaman ve emek harcıyorum. Bunun karşılığında en azından “evet böyle bir sorun var” şeklinde gayet doğal ve aslında yapıcı bir cevap alabilirdim ama olmadı. Gelişme katetmemiz için öncelikle sorunlara gerçekçi yaklaşmamız ve ileriye yönelik somut çözümler üretmemiz gerekir.
Bahsedilen ve karşılaştığınız sorunların çözümlerini zaten söylüyoruz sizlere. Çözüme uzak durmayı tercih eden sizsiniz. Ayrıca bilgi işlem yapsın gibi bir cümle kurmadım. Kurumlarda standart bir kullanıcı bilgi işlemin haberi olmadan sistem değiştiremez dedim. Taşralarda bilgi işlem yoksa kimden yardım alacak? Tabi ki bilen kişilerden yardım alacak ve ya forumlardan cevap bulacak. Bu çözümler kolay olabilir ya da zor olabilir. Farklı bir sisteme geçen kişi karşılaşacağı sorunları çözmek için kendini geliştirmesi gerekir. Tabi ki her şey dört dörtlük olamaz ama çözümü olan şeyleri bile büyük sorun olarak görmesi gerekmez. Biraz araştırma ile üstesinden gelebilir. Kişiler sadece bilgisayarı kullanacak bu sorunlar ile uğraşmaz diyebilirsiniz tabi ki. Yapılan güncellemeler ile bu tür sorunlar zaten zaman içerisinde gideriliyor ama kişinin kendisini geliştirmesi de gerekmez mi?
Asım Şekip, hocam yaptığınız videolar güzeldi devamını bekleriz. iyi olmuş öğretici olmuş. eğer böyle vidoelar gelrise youtube abonesi olucağım. var mı böyle bir planınız.
Elimden geldiğince sorunları çözerek öğrenmeye devam ettiğim sürece bu forumda paylaşmayaca devam edeceğim. Yakın zamanda Pardus 17.3 üzerine DNS ve DHCP kurulumları ile konfigürasyon videolarını hazırlayacağım.
Kurulum arayüzünün öncelikli görevi, kolay ve anlaşılır bir arayüz ile kurulumu “sorunsuz” bitirmeye yardımcı olmaktır. Samba veya ldap üzerinden kullanıcı doğrulama vs gibi bir konuda destek talep etmek veya bu tarz bir konuda kendini geliştirmekten çok farklı bir konu ve aradaki farkı göremeyişiniz, tartışmayı tuhaf bir noktaya taşıyor.
Ortada bir problem var ve takip edilecek yol çok basit. Mesela Pardus 17.4 veya 18 için yol haritasına kurulum arayüzü ile ilgili değişiklik yapılmasına (internet bağlantısı yoksa yansı eklemenin pas geçilmesi, kuruluma proxy girme ekranı dahil edilmesi) dair not düşülmesi, soruna gerçekçi yaklaşıldığına dair kullanıcılara umut verebilir.
Tekrar ediyorum, bu sorun apache veya java ile ilgili spesifik bir konuda destek almaktan çok farklı bir şey. Apache kurulurken eksik bir dosya veya bağımlılık ile kurulması sonucunda asıl fonksiyonunu yerine getirmiyorsa, ilgili paket sorumlusunun bu duruma yönelik çözüm üretmesi gerekir. O da paketi güncelleyip “apt-get upgrade” ile kullanıcıya aktarmaktır. Yapılacak işin normal seyri budur ve tartıştığımız durum da bundan ibarettir. Daha kolay nasıl ifade edilebilir artık bilemiyorum.