Merhaba
ikinci el laptop alırken yada satarken mağduriyet yaşamamak yada gözden kaçan bir ayrıntı olmaması adına bilgisayarınızda yapmanız gereken testlerle ilgili bir liste ve bu listedeki işlemleri nasıl uygulayabileceğinizle ilgili kısa bir rehber hazırladım. Eklenmesini istediğiniz bir test varsa konu altında belirtirseniz konu güncellenecektir.
1 - Batarya & Şarj Gözlem: Bilgisayar test işlemlerine başlamadan önce bilgisayarın şarj yüzdesini bir kenara not alarak kullanım sonunda hangi düzeye indiğini kontrol edebilir ve batarya ömrü ile ilgili bir fikir sahibi olabilirsiniz. Test sonrasında bilgisayarı şarja takarak kısa bir süre bekleyebilir ve cihaz testinizi tamamlayabilirsiniz.
2 - Ekran Testi : https://testmyscreen.com/
Bu siteyi kullanarak ekranda ölü piksel olup olmadığını ve ekranınızda hareketli görüntülerle ilgili sorunları tespit edebilir, ayrıca ekran çözünürlüğü ve bit değerlerini görebilirsiniz.
3 - Klavye & Mouse Testi : Klavye Testi Çevrimiçi
Klavyenizdeki tuşların çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz için güzel bir site, fonksiyon tuşlarını kontrol ederken Fn tuşuna basmayı unutmayın.
4 - Kamera & Ses & Hoparlör Testi: https://webcammictest.com/
Online görüşmelerde sürekli ihtiyacınız olacak bu 3 bileşenin sağlıklı çalışıp çalışmadığını test etmek için bu siteyi kullanabilirsiniz.
5 - Ekran Kartı Testi: https://www.youtube.com/
Ekran kartınızın ne kadar verimli çalıştığını görmek ve size vaadedilen ekran değerlerinin (çözünürlük, tepki süresi, yerleşim) görsel olarak nasıl bir deneyim yaşattığını görmek için FullHD, 2K, 4K bir video açarak ve belli bir süre oynatarak bu testi kolayca yapabilirsiniz.
6 - İndirme & Yükleme Bağlantı Testi: https://www.speedtest.net/
Bilgisayarınızın internet bağlantısını ne kadar iyi yönetebildiği ve hızını ölçebileceğiniz bu online test ile yeni bilgisayarınızın size nasıl bir internet deneyimi sağlayabileceğini net bir şekilde görebilirsiniz.
7 - Bluetooth Testi: Telefon yada bluetooth kulaklık kullanarak cihazınızın bu özelliğini rahatça test edebilirsiniz.
8 - USB Testi: USB portlarınızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını ve dosya aktarımı sırasında ne kadar hız verdiğini yanınızda getireceğiniz bir USB bellek ile kolayca test edebilirsiniz. Bu testi yaparken USB bellekteki dosyaları bilgisayara atabilir ve daha sonra tekrar USB belleğe aktararak çift yönlü testi tamamlayabilirsiniz.
9 - Bağlantı Yuvaları Testi: Cihazda yer alan Kulaklık,Mikrofon, Type-c, HDMI, Kart Okuyucu, Kablolu Bağlantı gibi noktaları eğer imkanınız varsa kontrol etmeniz her iki taraf içinde en sağlıklı yol olacaktır.
10 - Performans Testi: Cihazı 30 DK kadar video oynatacak şekilde çalıştırarak cihazın ısınma ve ses değerlerini kontrol edebilirsiniz.
11 - Disk Testi:
Cihazın disk kullanımı ne durumda ve ne kadar sağlıklı çalışıyor bunu görmek için Windows cihazlarda Çalıştır bölümüne “chkdsk” komutunu girebilirsiniz.
Pardus cihazlarda ise terminale " df -h " komutunu girerek Disk ve Ram kullanımını görebilirsiniz. Bu komutun çıktısında /dev/sdxx şeklindeki çıktılar Disk boyutu ve kullanımı diğerleri ise özel bir durum yoksa Ram ve Takas alanları ile ilgilidir.
12 - Donanım Kontrolü & Testi :
Pardus için: https://www.baeldung.com/linux/system-testing-tools
Windows RAM için: Memtest86+ | The Open-Source Memory Testing Tool
Windows İntel için : The Intel® Processor Diagnostic Tool Overview, Download, and...
Windows AMD için: https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-100
Almak istediğiniz cihazın size sunulan özelliklerinin doğru olup olmadığını kontrol etmek için windows cihazlarda Çalıştır bölümüne “dxdiag” komutunu girerek, Pardus cihazlarda ise Sistem Gözlem Merkezi uygulamasında “Sistem” başlığı altında cihaz bilgilerinizi görebilirsiniz. Bu donanımlardan İşlemci ve RAM için gerekli testleri verdiğim linkte yer alan uygulama ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
13 - Genel Fiziki Kontrol: Test başlarken bilgisayarın not ettiğiniz şarj değerleri ile şimdiki şarj değerlerini kontrol edin ve cihazı şarja takın. Cihaz şarj olurken (eğer cihaz döner diskli ise hızlı hareket ettirmeden) cihazın genel fiziki yapısı ile ilgili aşağıdaki kontrolleri yapabilirsiniz.
- Kasada ezik, çizik, kırık var mı?
- Ekranda çizik, leke, gölgelenme var mı?
- Bağlantı yuvalarının içlerinde fazla kirlenme var mı?
- Cihazın altında kusur ve vidalarda eksik var mı?
- Cihazın donanım ve lisans etiketleri duruyor mu?
- Cihazın içinden alışılmadık sesler geliyor mu?
Gözünüze çarpan başka bir sorun yoksa cihazın sağlıklı bir şekilde şarj alıp almadığını da kontrol ederek cihazı teslim edebilir / alabilirsiniz.