İlk Sistem Pardus 23.4 Gnome 2. Sistem Pardus Gnome 25 Beta olacak şekilde kurmak istiyorum . Pardus Gnome 25 yeni sürüm geldiğinde beta olanı silip yeni kurmak . Pardus 25 Güncelleme ile verilebilir olduğunda ise 2. kurduğum sistemi silip 23.4 güncelliyerek Pardus 25 geçmek istiyorum . Bunu 1.sisteme zarar vermeden yapmayı tane tane anlatabilecek var mı
İlk okul öğrencisine a b c öğretir gibi ![]()
İstediğiniz şey Dual Boot olayı, onu şu şekilde anlatmaya çalışacağım, umarım yardımcı olur.
Hazırlık
- Eski Pardus: Kurulu ve hazır durumda
- Yeni Pardus(25 Beta) kurulum .iso’su: Resmi siteden indirmeniz lazım
- USB: En az 8GB
- Kurulum için boş alan: Bu çok kritik, diskinizde (HDD/SDD) yeterli boş alan olmalı!
Disk Bölümlendirme
-
Yedekleme: Mevcut Pardus 23.4 Gnome bilgisayarınızdaki önemli verileri yedekleyin. Bu her ihtimale karşı önemlidir. Bulut depolama kullanabilirsiniz
-
Disk Yönetimi Aracını Açın: 1. sisteminizde (Pardus 23.4) iken, genellikle “GParted” veya “Diskler” (Disks) gibi bir araç bulabilirsiniz. Eğer GParted kurulu değilse, Pardus Mağaza’dan veya Uçbirim’den (Terminal) kurun.
Uçbirim (Terminal) Komutu:
sudo apt install gparted
-
Mevcut Pardus 23.4 Bölümünü Küçültün: GParted veya Disk Yönetimi uygulamasında, Pardus 23.4’ün bulunduğu alana sağ tıklayın ve Yeniden Boyutlandır/Küçült seçeneğini seçin.
-
Pardus 25 Beta için yeterli alan (Tavsiyem 60GB’dir) bırakın. Bu alan “Ayrılmamış alan” olarak gözükecektir.
-
Değişiklikleri Uygulayın: Uygulamanın menüsünden değişiklikleri kaydetme/uygulama tuşuna basarak işlemi bitirin. Bu işlem biraz zaman alabilir ve tamamlanınca bilgisayarınızı yeniden başlatın (Restart).
Önyüklenebilir USB oluşturma
-
USB’yi hazırlamak: İndirdiğiniz .iso dosyasını, hazırladığınız USB belleğe Ventoy veya Etcher gibi bir program kullanarak yazdırın.
-
Kurulumu Başlatma: Bilgisayarınızı kapatın ve USB belleğinizi takın.
- Bilgisayarınız açılırken BIOS/UEFI’ye girmek için gereken tuşa ardı ardına basın.
- Açılan menüden USB belleğinizi seçerek bilgisayarınızı USB’den başlatın.
- Kurulum menüsünden “Pardus’u Yükle” seçeneğini seçin.
-
Dil, Klavye Ayarları: Standart ayarları yapın.
-
Disk Bölümleme (Kritik Adım): Kurulum ekranında disk bölümleme sorulduğunda “Elle” (Manual) veya “Ayrılmış Alanı Kullan” seçeneğini seçin:
-
Ayrılmamış Alanı (Unallocated Space) Seçin: Aşama 1’de oluşturduğunuz boş alana tıklayın.
-
Yeni Bölümler Oluşturun: Bu boş alanda Pardus 25 için 2 veya 3 bölüm oluşturmanız gerekir:
-
/(Kök Dizin): Tüm sistemin kurulacağı yerdir. Boyutu bu alandan ayırdığınız en büyük kısım olmalı (Örn: 35 GB). Dosya sistemi Ext4 ve Bağlama Noktası (Mount Point)/olmalıdır. -
swap(Takas Alanı) (isteğe bağlı ama önerilir): RAM’inizin yarısı kadar veya 4-8 GB civarında bir alan ayırabilirsiniz.
DİKKAT!: Pardus 23.4’ün kurulu olduğu bölümlere (Ext4 ve
/homevb.) DOKUNMAYIN, BİÇİMLENDİRMEYİN(Format atmayın)!
- Önyükleyici Kurulumu (GRUB): Kurulum, size önyükleyiciyi (Boot Loader, yani GRUB) nereye kuracağını soracaktır.
- Genellikle sabit diskinizin ana kısmına (
/dev/sdaveya/dev/nvme0n1gibi) kurulması tavsiye edilir. Bu sayede GRUB, hem Pardus 23.4’ü hem de yeni Pardus 25 Beta’yı algılayıp size açılışta seçenek sunar.
- Kurulumu Tamamlayın: Diğer kullanıcı adı, şifre vb. ayarları yaparak kurulumu bitirin. Bilgisayar yeniden başladığında, size hangi sistemi açmak istediğinizi soran bir menü (GRUB Menüsü) gelecektir.
Silme/Yükseltme adımlarına sonra değinilir şimdi lazım değil
İşte bu kadar, ancak unutmayın:
-
İşlemler sırasında karşınıza gelecek her hataya cevap veremem
-
Ayrıca Dual Boot riskli bir işlemdir, sorunlar/beklenmedik durumlar çıkabilir, Kimse size %100 hatasız bir rehber veremez
-
Bence en doğrusu “FULL FORMAT” ile Beta’ya geçmeniz ve sonra kararlı sürüme geçmeniz üzerinedir. Daha risksiz olduğu kesin.
Formatlık olmadan öğrenmiyor insan
deniyeceğim inşâallâh . Bunuda öğrenelim .
Pardus 25 de çok alıştım
Hiç güncelleme gelmese bu bile benim işimi çooookkk rahat görür .
Paragon programını indir.
Bununla HDD veya SSD bölümlemesini istediğin GB kadar kaydırarak ayarla…
İngilizce dir. Önce anlayabilmen için münüdeki her bölümü çeviri yap.
Zaten görselindende anlıyacaksın.
Kurulu olan iki işletim sistemin var bunları azaltıp çoğaltmak istediğindede sonradanda yapabilirsiniz.
Ücretsiz bir programdır. gmail adresinle kayıt olabilirsin.
Çok güzel patlattım sistemi ![]()
2 tane Pardus işletim sistemi kurmayı başardım . Kurduğum 2. sistemi silip tekrar Pardus kurayım dedim. Gparted ile küçülttüğüm alanı direk silince welcome to grub dedi . Tekrar baştan ana sistem 23.4 olacak şekilde kurdum . Sonrasında 2. sistem olarak Pardus 25 betayı kurdum başarılı şekilde . Denemek için 2. sistemin üzerine bir kez daha kurulum yaptım ama bu sefer gparted ile silmedim . Onun yerine Tekrar kurulumda diski el ile seçip üstüne kurdum oldu. Öğrenmiş oldum fakat sistemi patlatarak öğrendim. Beceremediğim kısım küçülttüğüm sistemi nasıl tekrar eski haline aldırcam Grub patlatmadan ![]()
Merhaba, konuyu merakla takipteyim. Çift Pardus kurulumunda sorunsuz güncelleme/silme deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
2 tane pardus sistemi kurdum sorunsuz çalıştı .
dediğim gibi gparted ile küçülttüğüm alanı eski haline getirmeyi başaramadım sistemi patlatmadan .
Benim nacizane tavsiyem çok fazla kurcalamayın…
Çünkü anakartı ben yaktım bu yüzden…
Birden kokular çıkmaya başladı… Olan oldu…
Yeni anakart almak zorunda kaldım…
Şu an 4 SSD var ayrı ayrı kurdum …
Ve tek 1 tane kullanıyorum… İstediğim zaman değiştiriyorum kablolarını …
Windows 10.pro.64 bit…Pardus 25 Alpha xfce 240gb
Windows 10.pro.64 bit…Pardus 25 Alpha xfce 256gb
Windows 10.pro.64 bit… 120gb
Ubuntu 25.10 son sürüm…Pardus25Alphaxfce 320gb
Windows 11. 25H2 64 bir…Pardus 23.4 xfce 512gb
Eee işte örneği var elimizde:
yani böyle sorunlar çıkabilir demiştim. Pek bir bilgim yok açıkcası, yapay zekadan DİKKATLİ bir şekilde yardım alabilir veya resmi dokümantasyonları okuyabilirsiniz.