Şu an 16 yaşındayım. Pardus’la tanıştığımda onyedi sürümleri vardı. O zamanlar GNU/Linux dünyası hakkında hiç bilgim yoktu. Pardus’u denemek istiyordum ama korkuyordum. Bir süre takip ettikten sonra Mayıs 2019’da 17.5 XFCE sürümüyle kullanmaya başladım. Windows dışındaki sistemleri kullanmamıştım ve birkaç günlük denemenin ardından vatanımdan duyduğum gurur arttı. Kolay ve hızlı ama bir o kadar da güçlü olduğunu görünce hayranlığım çok arttı. O sıralarda 2 yıllık bir yazılımcıydım. C# kullanıyordum. Mono’yla tanışınca Windows’a bağlılığım iyice azaldı. Kırık Photoshop kullanıyordum, GIMP öğrendim. Düğmelerin yerleri dışında neredeyse hiç farkları yok. Kırık Illustrator yüklemeyi aklımdan geçirirken Inkscape kullanmaya başladım. Bir yıldan uzun süre 17.5 kullandıktan sonra geçtiğimiz günlerde yeni bilgisayar aldım ve Windows 10 + Pardus 19.3 XFCE dual-boot yaptım. Birkaç gün önce abimi de Pardus’a geçirdim. Benim memnuniyetimi görünce o da geçmek istedi ve özellikle uygulama çeşitliliğine ve hepsinin ücretsiz olmasına bayıldı.
Bir yıl iki aydır ana işletim sistemim olarak Pardus kullanıyorum ve zorunda bırakılmadıkça Pardus’u bırakmayacağım.
NOT: GNOME ve KDE de denedim ama XFCE dışında rahat edemedim.
Şimdi 11 yaşındayım. Pardus serüvenim aklıma takılan bir soruyla başladı. “Yerli işletim sisitemimiz var mı?” Araştırdım… Ve Pardus’u keşfettim. Keşfettikten 1 gün sonra Akşam ISO dosyasını indirmeye başlamıştım. Sabah hemen bilgisayarıma kurdum. Pardus 19.2 GNOME sürümünü yükledim. Tabi Deepin’i duyduğum zaman Pardus 17.5 indirdim ancak yakında desteğin son erecek olacağı için Pardus 19.3 yükselttim. O kadar Windows kullandım ancak Linux’la tanışalı daha fazla olmadan nedense Windows’dan sıkılmaya başladım. Pardus’un yanına Zorin OS kurdum sonra Zorin OS’un üzerine Deepin kurdum. Şimdi Python öğrenip kendimi programlamada da kendimi geliştiriyorum. İnşallah öğrendikten sonra Pardus’a katkı sağlamak amacıyla küçük programlar yazmayı hedefliyorum. Ve artık Windows’a dönmeyi hiç düşünmüyorum.
Linux Sistemler ve dolayısıyla Pardus kullanımı daha çok araştırmayı sevenler için söz konusu olacaktır. Konfor ve eğlenceden ödün vermeden devam eden çok kimse bu alana sıcak bakmaz, bir şekilde Linux Sistemlerle tanışsalar da birtakım zorluklar karşısında yılgınlık gösterip, bırakabilirler. Anlaşılan o ki siz, zor olanı seçmişsiniz @kozalaknaz ve @Afacan.
İnşallah bu “zorlu” yolculuktan vatana, millete hayırlı, faydalı ürünlerle çıkarsınız.
Bence sayılır. Ne de olsa Pardus özgür bir işletim sistemi ve bu forum da özgürlükçü bir forum. İstediğin sistemi kullanmakta özgürsün. Bu konunun başlarında bir tane Windows Subsystem for Linux bile var.
Uzun zamandır yazılım geliştirmekteyim.Windows’u bırakıp Linux dünyasına geçtim ve yerliliği desteklemek ve yaşatmak için Pardus’u seçtim.Bana siyah arkaplanlı,beyaz pardus logolu arkaplan verebilir/önerebilir misiniz?
Ben de 19.3 XFCE atayım. Fotoğrafı kendim çektim. Konumu Çıralı, Antalya.
Simge paketini değiştirmedim.
Tema: Adapta-Green
Panel’in şeffaflığını alfayı 45 yaparak elde ettim.
Hava durumu eklentisi de yüklü gelen xfce4-weather-plugin paketi. Panele sağ tıklayıp, yeni ögeler ekle düğmesine basınca açılan menüden ekleyebilirsiniz.
.
Benim düşüncem Pardus’a tema kurmamak. Ama mesela ben KDE Neon yükleyip içine macOS temaları yükledim. macOS kullanmak nasıl bir hismiş diye. Biraz geç cevap verdiğim için kusura bakmayın. Bu yöntem sayesinde hiçbir program kurmanıza gerek yok. Orchis temasıyla daha da güzel göründüğünü düşünüyorum.