21'e Yükselten MEB Kullanıcılarının Dikkatine

1- MEB filtresinden dolayı otomatik kurulum ile 21’e yükseltmede hata verdi. Ama manuel kurulum yaptığımda sıkıntısız kuruldu. Pardus 19 dan 21 e Yükseltme Kılavuzu – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM adresinde alt tarafta nasıl yapılacağı mevcut.

2- Yükseltme yaptıktan sonra DYS çalışmadı. Onun için de Synaptic Paket Yöneticisinde openjdk-11-jre diye aratarak kurulu olan dosyaları kaldırdım. openjdk-8-jre diye aratıp onları kurdum. (Daha doğrusu bende ikisi de kuruluydu sadece 11 olanı kaldırdım.) DYS de sıkıntısız açıldı.

3 Beğeni

3- Kurulumdan sonra sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y && sudo apt autoremove komutuyla güncelleme yaptığımda “firmware-b43-installer” paketiyle ilgili hata veriyordu. Bu da yine MEB filtresinden kaynaklı. Telefonun internetini bağlayınca onu da otomatik yaptı…

1 Beğeni

sudo apt autoremove ile sudo apt-get autoremove arasındaki fark nedir? Burada -get ne işe yarar? apt-get autoremove ile kaldıramadığım paketleri, apt autoremove ile kaldırdım.

Ben de MEB hattı için alternatif bir yöntem sunmuş olayım;

https://indir.pardus.org.tr/PARDUS/pardus19to21.sh linkine tıklanarak sh dosyası indirilir, daha sonra indirdiğiniz dizinde

sudo sh pardus19to21.sh

komutu ile güncelleme yapılabilir.

Java sorunu ile ilgili olarak ise Pardus Java Kurucu programından OpenJDK olanları kaldırıp, Oracle Java 8 kurulup Varsayılan yapıp ve bilgisayarı kapat aç yapınca DYS sorunu da ortadan kalkıyor.

3 Beğeni

4- Ağ üzerinden bağlı olan Kyocera yazıcım tamamen silinmiş. Hem yazıcılar listesinden gitmiş, hem de programı da silinmiş. Tek silinen program o. Neden olmuş anlamadım ama tekrar kurmaya çalışacağım. Siz de kontrol edin sizde de yüklüyse. Sonra lazım olduğunda olmadığını görürseniz sıkıntı olur.

Ve evet, tekrar başa sardık…

Kyocera FS 6530 MFP yazıcımı bir türlü kuramıyorum. Aşağıdaki gibi bir resim geliyor ve hiçbir bilgi gelmiyor. Oradan kullanıcı tanımlayamadığım ve yazıcı da şifreyle yazdırmaya ayarlı olduğu için çıktı da gönderemiyorum.

Tıkandım tekrar. Yardımcı olur musunuz?

Ekran görüntüsü_2021-08-25_13-44-43

Hocam biz ağ üzerinden kullanıyoruz ve ben herhangi bir sorun yaşamadım, sorunsuz çalışıyor…

Marka/Model olarak “Generic PCL 6/PCL XL Printer - CUPS+Gutenprint v5.3.3” seçili… Tekrar kurmadım aynı şekilde çalışmaya devam ediyor.

Cups tekrar kaldırıp bi kurmayı deneyin isterseniz.

Ekran görüntüsü_2021-08-25_16-10-30

Tekrar kaldırıp kurdum, demin olmayan yöntemin aynısıyla oldu. Anlamadım ben de…

Çok ilginç. Sadece kyocera değil… Sürüm yükseltmeden sonra hp yazıcının da sürücüleri gitmiş. Yok, tarayıcı programı görmüyor hiç.

Yazıcılar ve nvidia meselesi pardusun ciddi sıkıntıları…

Pardusun şimdiye kadar ki en başarısız sürümü sanırım 21 benim sistem yükseltmeden sonra aşırı yavaşladı temiz kurulum yapmak zorunda kaldım timeshift ile yedek alıp daha sonra yükseltme yapmanızı tavsiye ederim.

Benim işte ve evde kullandığım iki makine de aşırı yavaşladı. Hele LibreOffice kullanmak zulüm. Bir tıklamayı 6-7sn bekler oldum. İki makineyi de yükseltme yaparak güncelledim. Temiz kurulum yapmayı deneyeceğim sanırım bir de.

Aynen yükseltmeden sonra aşırı bir yavaşlama oldu. Bunun sebebi nedir? Temiz kurulum yapmadan bunu çözmenin bir yolu yok mudur? Her yükseltmede daha da yavaşlayarak gitmez herhalde?

Hadi evdekini kurayım sıfırdan neyse ama okuldakinde bir sürü de program yüklü. Sıfır kurulum çok uğraştırır.

Benim sistem güncelleme sırasında birkaç kez uyku moduna düşmüştü uyku moduna düştüğü için hatalı yükseltme olmuş ve kullanıcı girişi kısmında takılı kalmıştı. Konsoldan manüel olarak tekrar sistem yükseltme yaparak sorunu çözmüştüm. Bundan kaynaklı yavaş olduğunu düşünerek temiz kurulum yaptım ama görüyorum ki başkaları da yavaşlama sorunu yaşamış. Ama en kötü sürüm dememin başka sebepleri de var

         Bana Göre Eksileri

1- Grub menüsü çok sade eskisi daha iyiydi
2- Görsel iyileştirme yapılmak istenmiş fakat daha iyi olabilirdi. Sistem esnek kendine göre çok daha güzelini yaparsın diyenler olabilir fakat en baştan tasarlanmış test edilmiş düzgün çalışan bir arayüzü sonradan kişisel yapılacaklara tercih ederim. Zaten herkeste yapamıyor.
3- Yeni geliştirilen yazılımlar uygulaması içindeki uygulama sayısı çok az

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.