23.2 sürümü hakkında

ubuntu 24.04 yayınlanmasına rağmen halan pardus 23.2 sürümünü yayınlanmadı. 23.1 sürümü yeni nesil işlemciler için hata vermektedir. Bluetooh sürücüsü 23.1 sürümünde hata vermekte çalışmamaktadır. Bu nedenlerden pardusu kaldırdım ve ubuntu 24.04 sürünümünü yükledim. Laptopum şuan hatasız bir şekilde çalışmaktadır. Ubuntu üzerine birde cinnomon masa üstünü yükledim, görünüm olarak da işlevsellik olarak da daha kullanışlı hale geldi. Ne yazık ki Pardus sürüm güncellemeleri çok yavaş ilerlemektedir.

Ubuntu’nun da kendine göre bazı sorunları var. Şahsen şu anda 24.04 kullanıyorum zaman zaman çökmeler oluyor, mesela benim bilgisayarımda güncelleme bildirimlerini alamıyorum. Pardus 23.02 bu ay içerisinde yayımlanabilir. Ubuntu’yu cinnamon ile seviyorsanız gerçek cinnamon sürümünü kurmanız daha verimli olur.

1 Beğeni

Eğer güncel bir dağıtım istiyorsanız Arch Linux tabanlı bir dağıtım önerebiliriz.

Arch Linux kurulumu biraz zor olabilir.

Bu durumda ArcoLinux kurabilirsiniz.

Bu dağıtımda kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını, yazılımları kendiniz seçebiliyorsunuz.

Arch Linux tabanlı dağıtımlarda çekirdek ve yazılımlar çok sık güncelleniyor.

Nadir de olsa, bir güncelleme sonunda açılmayan bir sistemle karşılaşmak mümkün olabilir.

Bu durumda bellek çubuğundan bilgisayarı açıp sistemi kurtarmak ya da işletim sistemini tekrar kurmak gerekebilir.

Dağıtımın güncel olması güvenlik açıkları açısından acaba nasıl bir sonuç doğurur?

Bilebileceğiniz gibi xz paketinde bir güvenlik açığı tespit edilmişti.

Ama bahsedilenlere göre bu açık daha çok Debian/Fedora tabanlı dağıtımları hedef almış.

Pardus’un Ubuntu ile ne alakası var ki Ubuntu yeni sürüm yayımladı diye Pardus yeni sürüm yayımlasın? 10 11 12 13. nesil intel işlemcili bir çok cihaza kurdum hiç birinde sorun yaşamadım. Kendi bilgisayarım Pardus 23.1 10. nesil intel işlemci ve 12GB ram. Laptop 38 gündür açık. Visual Studio Code, Qt Creator, Android Emulator, DBeaver CE, Postman Firefox’da bir çok sekme açık halde.

4 Beğeni

2024 / 2. çeyrekte yayınlanacağı yazıyor. Henüz gecikme söz konusu değil. Ubuntu sürüm tarihine bağlı kalındığını sanmıyorum.

2 Beğeni

Pardus’un bazı özel çalışmaları var. Mesela kısa yol özellikleri windows’a yakın. Bunlar önemli şeyler. Bu özellik pardus 23 ile geldi. Bilgisayarınız yeni ise aşağıdaki bağlantıda yer alan sürümü kurup deneyebilirsiniz.

Pardusun ubuntu ve debian ile alaksı vardır. Çünkü Parddus debian alt yapısını kullanmaktadır. Benim Laptop 12. nesil İ.3 intel anakartlıdır. Pardus 23.1 kurunca bluetooth çalışmıyor. Linüt Mint 21.3 kurunca ses çalışmıyor. Ubuntu 23.10 ve üzerini yükleyince bütün dirverler sorunsuz çalışmaktadır. Bazı driverler internetten bukduğumuz kodlar ile çalışmakta fakat bazıları ise çalışmamaktadır. Ben de Pardus kullanılmasını istiyorum, fakat daha çok insanın kullanması için işletim sistemi ve sürücülerin sorunsuz çalışması gerekmektedir. Kamuda Pardus kullanıyoruz, kullandığımız pardus kuruluşa özel pardus olması sürüm güncellemesisinin olmaması nedeniyle çoğu program ve uygulamanın çalışmasında sorun yaşanmaktadır. Biz bu sorunlar için internetten sitelerden giderilmesi için çaba harcamaktayız. Daha hızlı bir iş ve zaman kaybı olmaması için sorunsuz bir işletim sisteminin olması gerekmektedir. Pardusun yaygınlaşmasını hepimiz istiyoruz bunun olabilmesi için de güncel ve sorunsuz çalışması gerekmektedir.

Sana bazı konularda sonuna kadar katılıyorum. Üzülerek belirtmeliyim ki ülkemizde bazı şeyler yanlış uygulanıyor. Mesala kuruluşa özel pardus için konu açıldı… Pardus zaten devlet tarafından desteklenen resmi bir sürüm. Kuruluşa özel pardus diye bir olay olmaz. Bu kurumlar açısından da ayrı bir maliyet demektir. Ayrıca zamanında gerekli güncellemeleri almadığı için veri güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Tüm kurumlarda resmi olarak pardusun orjinal hali kullanılmalı ve güncellemelerini pardus depolarından almalıdır. Böylece yeni nesil teknolojilerde ayak uydurulmuş olunur.

2 Beğeni

Kısaca Pardus kurumlarda yaygınlaşmayı hedeflediği için güncellemeleri geç alıyor.

1 Beğeni

Her dağıtımın ufak tefek sorunları olabiliyor ağırlıklı olarak Pardus kullanmama rağmen ara ara başka sistemleri de deniyorum en son Pardus sistemim siyah ekrana düştü timeshift ile geri yükleme yapmama rağmen düzelmedi bende mint kurdum Nvidia ekran kartı ve intel dahili ekran kartı tarafında Pardustan daha başarılı buldum. şuanda mint ile devam ediyorum ancak uygulama mağazası kısmına gelince pardusdan iyisi yok hiçbir dağıtımda daha iyisine rastlamadım ubuntu mağaza rezalet çalışıyor zaten bilen bilir.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.