Acer Aspire 3'e Pardus kuramıyorum

İyi günler,

Benim bir Acer Aspire 3 dizüstü bilgisayarım (Acer Aspire A317-52, ACPI x64, Disk sürücüsü: WD20SPZX-21UA7T0) var. Yavaşlığı yüzünden doğru dürüst kullanamadım.

Pardus da içinde olmak üzere birçok değişik Linux dağıtımı kurmak istedim, ancak beceremedim. Web’te bir yerlerde bazı çözümler vermişler ve bazı kimseler kurabilmişler ancak, sanırım bende ya da benim makinede bir sorun var, kurma aşamasına geldiğinde bilgisayardaki diskleri görmüyor. Sistem kuracak yer bulunmadı diyor.

Hatta bazı kişiler doğrudan Acer’i arayıp yardım istemişler. Ancak Acer yardım etmemiş, ‘başka işletim sistemi kuramazsınız, ille de Windows’ta kalacaksınız, başka işletim sistemlerini Acer garanti etmiyor’ demiş.

Benim zaten garanti sürem geçeli çok oldu, Windows’u da kullanamıyorum. Yepyeni makine ööle atıl duruyor.

Windows’u da tamamen silip doğrudan Linux kurmak istiyorum, ancak tüm aşamaları geçip kurmaya gelince diskleri göstermiyor.

Bu sorunumu çözecek bir dost bulunur mu acaba?

Sevgiler, herkese mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum.

1 Beğeni

Burada benzer bir bug notelanmış, kurulum USB’sinde kuruluyken suspend(uyku modu) edip geri açtığınızda diski görmesi gerekiyor.

1 Beğeni

iyi akşamlar, cihaz açılırken sürekli F12 tuşuna basın, BIOS Menü görünecek, bu menüde TPM’yi arayın, TPM’yi ‘disable’ yapın, önyüklenebilir dağıtımın bulunduğu USB cihaza takılıyken sürekli F2 tuşuna basın. USB içine hangi dağıtımı kurduysanız seçeneklerde isminin görünmesi gerekiyor.

İyi akşamlar,
Sorun kurulum usb ya da dvd’si değil, onu görüyor.

Kurarken son aşamaya geldiğinde bilgisayarın içindeki diskleri görmüyor.

Sistem kurulacak herhangi bir disk bulamadım diyor.

Teşekkürler.

1 Beğeni

Merhaba

1. Yol
    Belki diski bölümlendirmiş olabilirsiniz,
    Birde bölümlendirme yapmadan diskin tamamına kurmayı deneyin.

2. Yol
    *UBUNTU USB hazırlayın. Ubuntu 24.04 veya Mint Cinnamon Edge ISO olabilir.
    *içindeki GParted ile diski ext4 olarak biçimlendirin
    *Sonra Pardus usb hazırlayıp bölümlendirdiğiniz alana Pardus’u kurmayı deneyin.

Yani kısaca cihazınızdaki SSD’yi tanıması gereken driver henüz Debian depolarına eklenmemiş olabilir. Mint Cinnamon Edge ISO en yeni donanımlar içindir. Mint Cinnamon Edge ISO kurulum başarılı olursa Pardus yeni sürüm çıkıncaya kadar Mint kullanabilirsiniz.

Konuyla ilgili link
https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/edge.html

Değerli Dostum,

İlginiz için çok teşekkür ediyorum.

Denediğim dağıtımlar diskleri görse dosya sistemini değiştireceğim, ancak diskler görünmüyor.

Ubuntu’yu zaten denemiştim. Mint’i denememiştim, onu de denedim, sonuç değişmedi. Acer diskleri ööyle saklamış ki, yok, hiçbir biçimde görünmüyor. Mint kurulum’daki gparted ile ya da disk yönetimiyle arattığımda, dvd/cd rom’u bile tanıyor, kendi usb ortamını tanıyor, ancak, bilgisayarın diskleri yok ortada.

Zaten şu Acer’i aldığıma bin pişman oldum. Hem Windows çok yavaş hem de başka sistem kuramıyorum.

İlginiz için yeniden çok teşekkür ediyorum.

Sevgiyle kalın…

rufusta iso yansısı modu ile yazdıysanız dd modu ile yazın eğer ki dd modu ile yazdıysanız iso yansısı modu ile yazdırın eğer ki bunlarda işe yaramazsa bilgisayarınızın sürücülerini yükleyin acer site burada seri numaranızı girin ve çıkan sürücüleri yükleyin not:intel vmd sürücülerini yükleyin windowsta iken sonra yüklendikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve tekrar deneyin olmazsa biosa girin advanced>main>ctrl+s>intel vmd>kapat onu yap işe mutlaka yarayacaktır eğer ki yeniden bir sorununuz olursa çekinmeden bize yazabilirsiniz

Emir Bey iyi günler,

Diğer söylediklerinizi yaptı, sonuç değişmedi. Sürücü güncelleştirmesi konusunda ise sözünü ettiğiniz vmd sürücüsü yok, vga var. Ondan da emin olmadığım için yüklemedim.

Çok teşekkürler…

1. Secure Boot: İlk olarak, BIOS ayarlarına girip “Secure Boot” özelliğini devre dışı bırakın. Bu birçok Linux dağıtımının kurulumu sırasında sorun yaratabiliyor pardus dahil eski asus bilgisayarımda yaşadım
  2. SATA Modunu Değiştirme: Bazı Acer dizüstü bilgisayarlarda, BIOS ayarlarında SATA modu “Intel Rapid Storage Technology” (RST) olarak ayarlanmış olabiliyor. Bu, Linux tarafından disklerin görülmemesine neden olabilir. Bu modu “AHCI” olarak değiştirmeyi deneyin.
  3. Intel Rapid Storage Technology: Eğer yukarıdaki ayar işe yaramıyorsa, RST sürücüleriyle ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda “Intel Rapid Storage Technology” sürücülerini kaldırarak tekrar deneyebilirsiniz.
  4. BIOS Güncellemesi: Yine bahsettiğim acer sitesinde bios güncellemesine bakabilirsiniz varsa bilgisayarınızı prize takıp yapmanızı öneririm

bu arada bende acer predator kullanıyorum acer konusunda bir sorunuz olursa yazmaktan çekinmeyin
Size Pardus ile mutlu ve başarılı günler dilerim bir sorun olursa lütfen bize yazmaktan çekinme :slight_smile: .

1 Beğeni

Emir Bey iyi günler,

1 ve 2 nolu önerilerinizi daha önce yapmıştım, değişen bir şey olmadı.

Intel Rapid Storage Technology sürücülerini (varsa) ne yazık ki bulamadım.

BIOS güncellemesi, sistem izin verirse yapacağım. Umarım yanlış bitakım sürücü indirmem. :slight_smile:

Çok teşekkür ederim,

1 Beğeni

Emir Bey iyi akşamlar,
Intel Rapid Storage Technology sürücüsünü buldum Acer sayfasında ve ekledim. Anca daha sonra bilgisayarda arattığımda sürücüler arasında görünmüyor.

BIOS güncellemesine gelince, en son yayınlanan güncelleme Ekim 2022. Benim bilgisayarı aldığım tarih 2022 Aralık sonu.

Sanırım yeniden yüklemem anlamsız olur. Ayrıca orada da ‘BIOS eklentilerini kurarken dikkat edin, bilgisayarınıza zarar verebilir’ diye uyarı veriyor. Bizler son kullanıcıyız, yanlış bir şey yapmak istemiyorum. :slight_smile:

Yeniden teşekkürlerimle…

bios güncellenirken dikkat et olayı prizden çekme pc nin şarjı bitmesin demek