Açık kaynak yazılıma geçme düşüncesi varken MEBde niye kurum maillerinde OUTLOOK ısrarı var

MeBde yazın okul mailleri olarak OUTLOOKa geçme olayı söz konusuydu. Tüm yurtta Pardus a geçme ve açık kaynak yazılım kullanma düşüncesi varken, niçin Microsoft un OUTLOOKuna entegre mail kullanımı düşüncesi var anlayamadım. Yerli milli kurum mail kullanımı için alternatifler yok mu acaba?

3 Beğeni

Selamün Aleyküm
Bazı sözleri içimde tutmak istiyorum. :triumph:
Son derece katılıyorum. Bazı kurumlardaki çalışanlarda anlamsız bir Microsoft sevdası var.
Kimi yerlerde “güvenlik” gereği Outlook dışında kullanıma da kapatıyorlar.
Biraz araştırsalar Stalwart’ı görürlerdi.

Neyse, fazla konuşmak istemiyorum. Doluyum…!

4 Beğeni

Bt lerin işgüzarlığı. Ne gerek var şimdi. Başlarına iş çıkar.

Her BT için söylemiyorum.

Önceki işyerimde bir BT kadrosu vardı. Bir arıza bildirdiğimiz zaman söve söve gelirlerdi. Birgün bir arıza bildirdim. Ama arıza onlar gelene kadar kendiliğinden düzeldi. Bana demediklerini bırakmadılar.

Oturacaklar, akşama kadar neskafe içip film izleyip eve gidecekler ve bugün çok çalıştık diyecekler.

Bazıları tam sopalık oluyor Mehmet bey.

Ben şimdi bunu niye anlattım bilmiyorum. Outlook ısrarı BT yüzünden mi oluyor o bile kesin değil :rofl: :rofl: :rofl:

Size bugün yaşadığım bir olayı anlatayım. Üstad bugün laptopumu adliyeye götürdüm. Pardus kullanımı artsın diye avukat arkadaşlarıma tanıttım. Bilgisayarımda gösterdim. İnanın pardus nedir ? diye soranlar oldu. İnsanlar pardus ne bilmiyor bile. Microsoft öyle zehirlemiş ki toplumu. İnsanlar Microsoft tan başka bir program kullanmaya korkuyor. Ayrıca bazı meslektaşlarım pardusu gördü mac sandı. Bu daha çok toplumu bilinçlendirmeyle alakası var herhalde. Bu arada bir iki arkadaşımı bilgisayarına pardusu kurmaya ikna ettim :slight_smile:

O arkadaşlarınız mesleki durumlarından dolayı “Windows nedir?” diye sorsanız onu da bilmezler muhtemelen, merak etmeyin. :slightly_smiling_face:

İyi bir temel bilgisayar eğitimi olmayan insanlara denk gelmişsiniz.

Birçok insan bilgisayarı satın alarak direkt kullanır, bu bir gerçek.

Bizler ise zamanında her evde bilgisayar yokken, “Bilgisayar kursuna giderek” bilgisayarı öğrendik. İlk ders, “bilgisayar nedir?” idi. Ardından “İşletim sistemi nedir?”…

Şunu düşünün: Android kursu. ← Bugünün mantığında gittiğimiz kurs tam olarak buydu. Şaka gibi ama gerçek.

O arkadaşlarınız bu eğitimlere ya hiç gitmediler, ya da “bu ders boş ya, boşver” diyerek haybeye geçtiler.

Ondan oluyor.

2 Beğeni

Değerli arkadaşlar,

Linkedin’de IT sorumlularının biraz çaba sarfetmesi gerektiğini vurgulamıştım.

Ancak Outlook konusunda, düz kullanıcıları suçlamayın. Outlook’un çok güçlü olduğu yanlarda var (bayrak kullanımları vs vs). Ayrıca örneğin 50 GB email’leri tek parça halinde yönetebiliyor. Thunderbird ve diğerleri 7 GB üzerini gördüğünde problemler ortaya çıkabiliyor.

Ben 30 yıldır Linux kullanıcısı olarak Pardus’u anlatmaya gayret ediyorum.
Sizler de kızmadan anlatmaya çalışın. İlk defa görenler, “aaa bu iyiymiş, aaa bu çok hızlı açıyor, aaa bellekte bi sürü şey açıldı” derken izlemesi güzel oluyor. Bir de ben bunu “harici diske yüklediğim Linuxum ile yapıyorum”. Buyrun istediğiniz makineye takalım bundan açalım, ben nereye bilgisayarım oraya diyorum harici diskimi göstererek. (Pardusun tam uyumu olmuyor ama zamanla o da netleşmiş olacak)

Birgün inş kendi işletim sistemimiz olan Pardus’u kullanacağız ülkemizde geniş çaplı.

O ısrar mahalli değil merkezidir.Meb yeni e postaya geçti fakat temeli kimin?

Üstad zamanla bence pardus yaygınlaşacak. Çünkü özellikle windows son zamanlarda insanların tepkisini çekiyor. Bizimde görevimiz topluma pardusu tanıtmak.

2 Beğeni

Bu akıllı tahtaları bir düzen olsa iyi olacak . Pardusu aşağı çeken bir durum . Bazı videolarda okuyorum yorumları çok haksızlık etmişler . Bu akıllı tahta yüzünden.

1 Beğeni

Windows her zaman tepki çekiyor zaten ama tekel olduğu için bir şey yapamıyorsun. Oyun oynamak istesen her oyun Linux’ta doğru düzgün çalışmıyor. Solidworks, AutoCAD gibi mühendislik yazılımlarının çoğu sadece Windows’ta çalışıyor ve doğru düzgün bir alternatifi de yok. Kısacası Linux şu anda herkese uygun değil.

Bizim gibi meraklılar hariç insanların çoğu bilgisayarı alıp olduğu gibi kullanıyor. “İçindeki yazılım özgür mü?”, “Neden Microsoft Office yerine LibreOffice kullanayım?” gibi meseleler hiç umurlarında değil. Böyle bir kitleye nasıl Pardus’u anlatacaksın? “Yok ne uğraşacağım”, “Windows varken niye bunu kullanayım?”, “Bilgisayarın yanında bedava geliyor zaten niye uğraşayım?” gibi saçma tepkiler alırsın.

Şu anki akıllı tahtalar nasıl bilmiyorum görmediğim için ama eski tahtaların pek iyi olmadığını biliyorum. Pardus Windows gibi sistem sömüren bir işletim sistemi değil. O yüzden eski akıllı tahtalarda bile kullanılabilmesi lazım ama çoğu tahta malum doğru düzgün bakımı yapılmadığı ve çoğu özensiz bir şekilde kullanıldığı için sorunlar kaçınılmaz oluyor. Hepsinin donanımlarının gözden geçirilmesi gerekiyor.

Bunun haricinde ETAP’ın, Pardus’un ana sürümlerinden ayrı geliştirilmesi ve Pardus’un eski sürümlerini kullanması benim gözümde tam bir saçmalık. Pardus zaten kamu kurumlarında kullanılmak için geliştirilmiş kararlılığı önem alan bir dağıtım. Pardus’un ana sürümü taban alınıp ufak tefek değişiklerle akıllı tahtalar için ideal hale getirilebilir. Neden ETAP için ayrı bir taban üzerinde uğraşılıyor? Geliştirici ekip için gereksiz yükten başka bir şey değil.

İnşaAllah Muhammed Bey. Okullarda akıllı tahtalarda tüm yurtta etap 23e geçildi. İleride idareci bilgisayarlarında da geçilmesi istenecekmiş. Eğitim camiası benimserse olur bu iş. Her gün Akıllı tahtada windows ikonu yerine PARDUS yazısını görmesi bile büyük bir şey ifade ediyor benim için

Evet Salih Bey, ben de ocak ayından beri notebookumda PArdus 25i kullanıyorum. Önceki yıllara nazaran donanım uyumluluğu artmış gibi geldi bana. İş yerlerinde Microsoft Office egemenliği kırılabilirse aslında işletim sistemi çok da farketmiyor çoğu için

office paketindeki outlook, online outlooktan farklı olarak, internet olmadan da eski mailllere bakılabiliyor ve yedeklenmiş gibi oluyor bilgisayarda. Bu bir sebep olabilir belki Shampuan.
Pardusta evalutşon uygulaması var. Daha tam incelemedim. Onda bahsettiğim bu özellikler var mıdır bilmiyorum.

Evet Kemal Bey insan bu anlamsız ısrarı görünce şaşırıyor :+1:
hotmail ile ilgili önceki yıllarda güvenlik açıkları çıkmıştı halbuki. Kötü bir geçmişe sahip aslında

Pardus normal kullanıcılara yayılmalı bir şekilde. Bende windowstan şikayetçi olarak daha öncedende bildiğim için pardusa geçiş yaptım. Gerçekten de çok gelişme var hem Linux olarak hem Pardus olarak. Sistemin genel kullanıcıya yayılmasının olumlu etkileri olur diye düşünüyorum. Hem farklı senaryolarda test olmuş olur daha çok geri dönüş alınır ve çözüm bazı durumlarda ekipten önce kullanıcılardan da gelebilir. Sistem daha da hızlı gelişir.