Acil yardım Pardus yükledim Windows açıldı

Ben dün Pardus 23 yükledim kurdum baya kullandım cihazda hızlandı ama kapatım sonraki gün açtım Windows geldi ne yapmalıyım acil sadece Pardus kalsın istiyorum

1 Beğeni

Grub’u yüklediniz mi?

1 Beğeni

Merhabalar,

Kurulum yaptığınız USB bellek ile bilgisayarı başlatın, fakat kurulum adımlarını çalıştımayın.

  • USB ile bilgisayarı başlatığınızda açılıştaki seçeneklerden “Pardus Çalışan” ibaresi ile işletim sistemini açın. (Not: bu açılan bölüm sizin kullandığınız değil USB üzerindeki imaja ait işletim sistemidir.)
  • İşletim sistemi açıldığında terminal/konsol açıp aşağıdaki komut ile grub düzenleme aracını yükleyin
    sudo apt install grub-customizer
    
  • sonrasında terminal/konsol üzerinde ilgili aracı aşağıdaki komut ile çalıştırın
    sudo grub-customizer
    
  • Açılacak olan pencerede windows ve pardus işletim sistemlerinin listeleniyor olması gerekir,
  • Önemli uyarı ! : Disk bölümleriniz grub ile uygun şekilde yapılandırılmış olmalı, bu noktadan itibaren ne yaptığınıza emin olmadığınız aşamalara devam etmeyin ve destek isteyin.
  • Listelenen işletim sistemlerinden Pardus’u ön tanımlı yapabilir veya listede üst sıraya alabilirsiniz.
  • Sonrasında seçeneklerden Sol üst kısımdaki “Save (Kaydet)” ile ayarları kaydedin.
  • Kayıt işleminden sonra “File (Dosya)” menüsünden “Load to MBR (MBR’ye yükle)” seçeneğini tıklayın.
  • Açılan pencerede “Device (Aygıt)” kısmına yükleme yapacağınız disk bölümünü girmeniz gerekmektedir.
    • Varsayılan olarak /dev/sda şekilde bir ibare yer alır, eğer nvme ssd kullanılıyorsa /dev/nvme0n1 şeklinde bir içerik girmeniz gerekir. Doğru disk bölümüne emin olduktan sonra bu adresi düzenleyip kaydettiğinizde işlem tamamlanır.
    • Bu noktada disk bölümleri ile ilgili bilgi almak için terminal/konsol açıp lsblk komutunu çalıştırdığınızda disk bölümleriniz listelenir.
    • İşletim sistemini kurduğunuz disk bölümü veya ön yüklemenin olduğu disk bölümüne göre ilgili adresi öğrenip, grub-custumizer’daki ön yükleme ayarlarını kaydedeceğiniz Device (Aygıt) bölümünü ayarlamanız gerekir.

Not: Bu noktada yanlış bir işleme yol açmamak adına teknik bilgisi olan diğer kişiler destek verirse sevinirim, çünkü önyükleme ayarlarken mevcut işletim sistemine de zarar verme ihtimali söz konusu.

Ek sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Teşekkürler

Teşekkürler ben tekrardan grafik yüklemesi yaptım ssd yi sıfırladım o şekil oldu ama sadece açılırken mavi ekran geliyor oradan biosa girip açıyorum onun bir cozumu varmıdır

BIOS ayarlarında Boot Options bölümüne gidip SSD’yi birincil boot cihazı olarak seçmelisiniz.

BIOS menüleri anakart marka ve modellerine göre farklılık göstermekte, bu sebeple boot options (önyükleme seçenekleri) bölümünü bulamazsanız BIOS veya anakart bilgisi paylaşırsanız yardımcı olabiliriz.

Deniyeceğim teşekkürler

grubu efi ye mi yoksa windows kurulu diske mi kurmak lazım?

Windows ve pardus fiziksel olarak iki ayrı disk üzerindeyse, pardus olan diske kurmanızı ve BIOS’dan birincil önyükleme diskini pardus olan disk olarak seçmenizi tavsiye ederim. Sonrasında grub-customizer ile windows işletim sisteminide önyükleme sayfasına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Eğer işletim sistemleri aynı disk üzerinde ise doğrudan windows kurulu diske yükleyebilirsiniz, (buradaki örneğe göre windows kurulu diskteki efi alanına yüklemek gerekiyor.) Önemli Not: önyükleme ile ilgili aşamalarda özellikle grub yüklerken dikkatli olunmalı ve işlem öncesinde varsa önemli dosyalarınızın yedeğini almalısınız.

Konu ile ilgili Pardus 21 ve Windows Dual Boot Kurulum Kılavuzu sayfasında kurulum esnasındaki adımlar ve bilgilendirmeler mevcut, faydalı olabilir.

Bios tan hardisk veya ssd hangisiyse sıfırla sonrasında baştan Pardus kur cihaz açılırken mavi ekran vericek oradan biossa giricen ve ssd harddisk secicen sonra 5 saniye felen bekle o açılacak