Açılış hatası takılıyor

Merhaba,

Kurulum yaptıktan sonra açılışta masa üstü ekranı gelmiyor. Esc ile bastığım da ise resimdeki mesajları alıyorum

Açılışta GRUB ekranında iken “e” tuşuna basın ve splash quiet yazan yerin yanına bir boşluk bırakıp nomodeset yazın ve “f10” tuşuna basın. Bu şekilde açılacak mı deneyelim.

Normalde pci=nomsi yazmıştım ama açılmamıştı. nomodeset yazdığımda da ekranda aralıksız olarak kayan yazı mevcut. Resmini çekemiyorum hızlı aktığı için ama okuyabildigim kadarıyla pcieport 0000:00:1c:2 pci device error şeklinde başlayan hatalar yazıyor

Ben de bu sorunları yaşadım Pardus 19ile ama sanırım bu benim donanımdan kaynaklı ve Debian, Pardus, Mint kullanan benimle aynı donanıma sahip bütün kullanıcılar aynı sorunu yaşamış. Yabancı forumlarda da durum bu. Benim donanım ilginçtir 5.3 kernel ile ve Debian 4.19 kernel ile nomodeset ile çalışıyor. Pardus da 4.19 kernel ile geliyor ama nomodeset filan işe yaramıyor. Ben de 5.3 kernel ile build ve headers paketlerini kurulumdan sonra başka bir canlı sistemle Pardus’un kurulu olduğu diske atıyorum sonra Pardus’u açıp tty ekranında 5.3 kernel kuruyorum ve sonrasında sorunsuzbir şekildekullanıyorum. Önceden buster-backports deposunda 5.3 kernel vardı ve backports deposunu ekleyip ordan kolayca çekebiliyordum ama şimdi 5.4 var ve benim donanım onunla da açılmıyor :smiley: Siz isterseniz backports depposunu ekleyip 5.4 kernel ile deneyin belki sizin donanımı çalıştırır.

Bu kadar zor mu bu kurulum yapmak :blush: Yeni başlayan biri olarak bu kadar uğraşmak istemem açıkçası. Bunun daha kolay yolu yok mudur peki ?

Sorun şu ki problem gerçekten donanımınız ile ilgiliyse her Linux dağıtımı için biraz uğraşmanız gerekecek. Çünkü problem çekirdek-donanım arasındaysa her dağıtımda bu sorunu yaşayabilirsiniz. En basit yöntem tabi benim bildiğim kadarıyla;

Pardus’u açıp kaldığınız ekranda ctrl+alt+f2 tuş kombinasyonunu kullanarak tty ekranına ulaşın ve burda kullanıcı adınızı girip enter a basın. Kullanıcı parolanızı isteyecek tuşlayın ve enter a basın. Parolanızı yazarken ekranda bir karakter oluşmayacak merak etmeyin bu bir güvenlik önlemi. Oturum açtıktan sonra:

Bu komut ile depo adreslerini açalım;

sudo nano /etc/apt/sources.list

Aşağıdaki depo adresini bu listeye ekleyerek buster-backports deposunu eklemiş olalım;

deb http://deb.debian.org/debian buster-backports main

Ardından ctrl+o ve ctrl+x kombinasyonlarıyla kaydedin. Sonrasında sudo apt update komutuyla paket listenizi güncelleyin.

Aşağıdaki komutla da 5.4 kerneli kurun.

sudo apt install linux-image-5.4.0-0.bpo.3-amd64

İşlemler bitince yeniden başlatın. Umarım işe yarar.

Hocam tty ekranına bir türlü dusuremedim başka bir yolu var mıdır

nomodeset ile açmayı deneyin yine akan yazılar kısmında olursa birkaç kere enter a basın ve o zaman ctrl+alt+f2 veya f3 kombinasyonlarını deneyin.

1 Beğeni

bu kısayollarda işe yaramadı hocam. grub dosyasına ekleme yaparak geçtim o adımı

Bir şu yolları deneyiniz:

Hocam kurulumu bu yazıya göre yapmıştım. Bilgisayarı şarja takıp kurulumu denediğimde ve ağ bağlantısı yapmadığım zaman sorunsuz kurabildim. Şu an pardus yüklü bilgisayarımdan yazıyorum. Teşekkürler herkese :slight_smile:

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.