Age of empires oynamak başka derdimiz yok

arkadaşlar sadece age of empires oynamak istiyorum başka derdim yok bana bunu nasıl kurabileceğimi düzgün benim anlayacağım şekilde bir kaynak gösterebilir yada yazabilir misiniz ?

1 Beğeni

Şu oyunu bir dene. Age of empires 2nin gelişmiş versiyonu.

1 Beğeni

Steam üzerinden satın alıp oynayın, başka bir şey yapmanıza gerek yok.

2 Beğeni

Şahsi kanaatim: fena değil. Ama bir AOE-II’nin yerini asla ama asla tutmaz.

Ben yıllar önce kurduğum oyunun C:/Program Files’daki dosyalarını yedeklemiştim. Şimdi windows tarafında kurmadan portable olarak çalıştırıyorum. Wine üzerinden çalışır mı, bilemiyorum.

Üç yol belirleyebiliriz:

-Steam ile oynamak.
-Wine üzerinden çalıştırmak.
-Virtualbox üzerinden windows kurarak sanal makinede oynamak.

1 Beğeni

. Korsan’a karşıyız.
. Bilgisayarınızı güvensiz hale getirebilir.
. Mahkemelerle uğraştırabilir.
. Tüketim alışkanlığınızı bozabilir.
. Kul hakkının olduğunu kabul ediyorsanız kul hakkına girebilirsiniz.

. Sonuçta kötü bir şey.

Zaten Pardus’un ana sayfasında da kendini öne çıkaran özelliklerinden birisi ücretsiz bir lisansa sahip olması.


Ben ne zaman korsan kullanıyorum?

Çaresiz kaldığımda, onsuz işimi yapamayacağım dediğimde, piyasada alternatifi olmadığında, ha bu üründe ne yapmışlar diye merak ettiğimde(keşfedince siliyorum zaten). Bir de bilimsel veya hobiye yönelik kitap fiyatları(örneğin üniversite veya yüksekokul seviyesinde optik bilimi ile ilgili kitaplar pahalı olması sebebiyle indirdim ama onda da çok mu lazım diye sildim.) Kitaplar pahalı olduğu için indirip okuyabiliyorum.


Korsan ürün kullanmak en son tercihim. Mesela çok bilinen bir spor ürünleri firmasının fason bir ayakkabısını satın aldım. Ayakkabı üç haftada ayağımda parçalandı. Bundan ders aldım, o zamnadan beri çakma ayakkabı almıyorum, onu giyince bu adam kendine bakıyor demişlerdi. Bunun yerine ayakkabıyı sadece ayakkabı üreten Türk firmalarından almaya gayret ediyorum. Yerli ürünler de gayet kullanışlı.


Benim verdiğim ayakkabı örneğinin hikayesini biraz değiştirince başkalarının anlatacağı ne hikayeler çıkabilir.

1 Beğeni

Ben korsanı hemen hemen, yüzde yüz olmasa da bıraktım diyebilirim.

Windows tarafında bana lazım olan programların yüzde 99’u portable, freeware ve FOSS yazılımlardan oluşuyor. Birgün videosunu çekmeyi düşünüyorum.

Linux tarafı zaten malum. Bilgisayarınızı medya canavarına dönüştürün diye başlık açmıştım. Orada da bir kısmından bahsettim Orada bahsettiğim özellikle video-montaj yazılımlarını windows tarafında da kullanıyorum. Eğer o yazılımlar olmasaydı, sahipli-kapalı kod yazılımlara binlerce dolar ödemek ya da olumsuz yollara başvurmak arasında kalacaktım.

Şu anda linux’da profesyonele çok yakın işler yapılabiliyor. Windows tarafındaki programların başarımı ve kalitesiyle tabii ki boy ölçüşemezler ama, karşılığında hiçbir bedel ödenmeyen bu programlar beklentinin çok üzerinde sonuçlar veriyor.

İşte tüm bu nedenlerden ötürü korsanı hemen hemen bıraktım sayılır. Hemen hemen derken, oynadığım 3-4 oyun var sadece. O kadar.

2 Beğeni

Eski sürümler (Steam’e çıkmayanlar) için oyun dosyalarını bir klasöre atıp Wine üzerinden çalıştırmak yeterli olacaktır. Wine’ın kurulu olup olmadığına bakmak için konsola

wine --version

yazabilirsiniz. Eğer yanıt olarak “Command not found” tarzı bir yanıt gelirse şöyle kurabilirsiniz

sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt install wine64 wine32

Wine’ı kurduktan sonra oyunun kurulu olduğu yere gelip oyun çalıştırılabilir dosyasına sağ tıklayıp Wine ile aç diyebilirsiniz.

Modern sürümler için Steam’den oyunu satın almak gerekmektedir. Steam’de aldıktan sonra Proton üzerinden oyunu açabilirsiniz, ek bir ayar gerektirmez.

3 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.