Merhaba,
Mail içeriği farklıydı zaten. Lakin burdan da yüzeysel olarak da olsa cevaplayayım, merak ettiğiniz bazı soruları gidermiş olur belki bu sebeple.
Herhangi bir yerli siber güvenlik ürünle karşılaştırmadık Ahtapot 'u. Ama bir “Güvenlik Duvarı” ürününün tüm özelliklerini sağlamaktadır. Yabancı menşeili ürünlerden tek eksiğimiz açıkcası dpi kısmı. Bu da projenin geliştirilme ilkelerinden kaynaklı biraz. Biz açık kaynak bileşenleri kamu kurumlarının ihtiyaçlarına göre geliştirip, birbirleriyle uyumlu çalışacak şekilde entegre ediyoruz. Bir kaç bileşenimiz tamamen sıfırdan geliştirdi. Ama diğerleri genellikle bu şekilde. Özelleştirilmiş bir Pardus Sunucu sürümü üzerine kurulum yaptığımız için de, ağ performansı odaklı çalışıyor ve standart kurulumlara göre çok daha verimli sonuçlar alınıyor (açıkcası piyasa liderleri ile baş edebilecek seviyede).
Herhangi bir ürün bağımlılığımız yok. Yani bileşenler tamamen ağ tabanlı çalıştığı için, korunan sistemlerin Linux ya da başka işletim sistemlerine sahip olmasının bir önemi yok. Bu yüzden de Ahtapot’a geçiş, genellikle son kullanıcıları neredeyse hiç etkilemez (eğer ticari bir ürüne bağımlı özellikler kullanmıyorsanız). Açık kaynak pek çok üründe olduğu gibi, ne kadar kaynak verirseniz o kadar performans alıyorsunuz. Belirli metriklerden itibaren sistemde küçük tuning ayarları yapıyoruz, net bir kaynak söylemek zor, çünkü bir güvenlik duvarı bile üzerindeki kural sayısına göre performans gösterir (özellikle NAT). Biz genelde ağ throughput üzerinden tahmini rakamlar verebiliyoruz. Ortalama 1gigabit trafiiği olan bir networkte, 64-128Gb ram ile sanallaştırılmış bir sunucu Güvenlik duvarı, WAF, IPS, DNS Güvenlik duvarı ve NAC(Network Access Control) bileşenlerimizi sorunsuz çalıştıracaktır.
Ahtapot E-Posta güvenlik sistemi, teknik olarak bir mail gateway. Bu yüzden mail iletişim protokollerini kullanır. Yani korunan mail sunucusunun standartlara uygun bir sunucu olması yeterli, ister postfix olsun, ister exchange, ya da farklı bir çözüm. Dışarı ile sorunsuz posta alıp gönderebiliyorsa, ahtapot e-posta güvenlik sistemine entegre olacaktır.
Ahtapot 'u farklı sürümlere böldük. Açık Kaynak, Kurumsal ve Bulut sürüm olarak. Açık kaynak sürümü dökümantasyonlarımızı takip ederek kurabileceğiniz, kendiniz işletebileceğiniz sürümümüz.
Kurumsal sürümde farklı olarak yönetim içn bir web arayüzü geliyor. Entegre edilen tüm bileşenler bu yönetim arayüzünden kontrol edilebiliyor. Aynı zamanda raporlama, alarm üretimi…vs gibi fonksiyonlar da bu sayede geliyor.
Bulut sürüm ise henüz aktive edilmedi. Şuan test aşamasına geçmek üzereyiz, 1-2 ay içerisinde devreye alınıp duyurusu yapılacak. Tamamen service-as-a-software mantığıyla, uygun olan Ahtapot bileşenlerinin bulutta hizmet olarak sunulması diyebiliriz. İlk servisimiz WAF olacak. Cloudflare gibi düşünebilirsiniz. Zaten Pardus Bulut kapsamında entegre ediliyor. WAF 'a ek olarak bir kaç ahtapot bileşeni de devreye alınacak ve farklı başka servislerimiz de olacak. Mümkün mertebe yabancı bağımlılığını azaltarak, açık kaynaklarla bir alternatif oluşturmak hedefimiz. Elbet bir yandan da “açık kaynak ile de mümkün” olduğunu göstermek.
Umarım sizlere ve milletimize fayda sağlar çalışmalarımız, ürünlerimiz. Zira tek motivasyonumuz bu.
İyi çalışmalar dilerim,