Ahtapot Güvenlik Yazılımı Yükleme

Merhabalar
Ben Yeni Pardus kullanıcısıyım.
Sistemi kurdum ancak yan programları da kurayım diye niyetlendim ancak bir kod karmaşasının içerisinde buldum kendimi. Ahtapot yazılımını yükleyeyim dedim. Ama ne mümkün,
yükleme aşamasındaki source mudur yoksa sources mudur hala anlamış değilim. düzenlenmesi gereken dosyayı buldum ulaştım ancak sources ta kayıtlı veriler var bunlar silinecek mi, yoksa yeni source dosyası mı oluşturulacak. kurulumda verilen veriler aynı olduğu gibi mi yapıştırılacak. ```

ahtapotops@ansible:~$ sudo nano /etc/apt/source.list


deb [trusted=yes] Index of /pardus-yenikusak/ yenikusak main non-free contrib
deb [trusted=yes] Index of /ahtapot/ testing main
deb [trusted=yes] Index of /ahtapot/ stable main
deb Index of /pardus/ onyedi main contrib non-free


$ sudo apt-get update

Boyle bir kod verilip ortada bırakılmış. Yani kod bilmeyen pardusu kullanamayacak mı?
-ahtapotops@ansible kodu hangi pencerede kullanılıyor.
-"ahtapotops@ansible:~$ sudo nano /etc/apt/source.list" tek bir komut mu?
-verilen kodlar source.liste yapıştırılıp root tan mı kayıt komutu verilecek.
Hepsi bir karmaşa sistem yerli olduğu için tercih etmek istiyorum, ancak hiçbirsey detaylı anlatılmamış.

Merhaba,

Ahtapot, bir yazılım değildir. Pek çok açık kaynak kodlu siber güvenlik yazılımının bir arada kullanılmasından oluşan bir sistemdir. Bu yüzden tek bir yazılım olarak kuramazsınız. Sadece güvenlik duvarı ve güvenlik duvarı yönetim sistemini kurmak için 4 ayrı sanal ya da fiziksel sunucuya ihtiyacınız var. Aynı zamanda Ahtapot Sunucu sistemler üzerinde çalışır, yani Pardus Sunucu sürümü , ya da Ahtapot ISO kullanmanız gerekmektedir.

Boyle bir kod verilip ortada bırakılmış. Yani kod bilmeyen pardusu kullanamayacak mı?

Bunun pardusu kullanmakla bir ilgilisi yoktur. Pardus son kullanıcı için geliştiriliyor. Ahtapot ise İleri düzey, Network yöneticileri, Sistem yöneticileri ve Siber güvenlik uzmanları için. Yani o komutları nerde kullanmasını bilen kişiler için. Size öncelikle özellikle artık çevrim içi bile verilen Pardus giriş seviyesi eğitimlerini, ve komut satırı kullanımı ile ilgili eğitimleri almanızı öneririm. Zira Ahtapot Sertifikasyonunda bile temel linux bilgisinden fazlası eğitimi alabilmek için ön şarttır. Pardus sosyal medya hesaplarından ve forumlardan duyurulan ücretsiz çevrim içi eğitimlerle başlayabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Not; dökümantasyonda, güncel Ahtapot ISO kullanılırsa, apt source düzenlenmesine gerek olmadığı da belirtilmektedir.

6 Beğeni

Merhaba Halil İbrahim,

Sevgili arkadaşım. Merdiven basamak basamak. Önce Kitaplar ve Belgeler – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM sayfasındaki belgeleri indirip sırayla incelemeni tavsiye ediyorum.

Sonrasında da pardus işletim sisteminin son kullanıcılar için anlatıldığı bağlantısını vereceğim kanalda ara sıra vakit geçir. Bak izle öğren deneme yap. Usanmadan sabırla tekrar et bazı bilgileri. Çalışma performansına göre bakacaksın ki bir süre sonra merdivende zıplaya zıplaya değil adım adım ilerleyerek sistem yöneticisi olmaya aday olmuşsun.

Saygılar

Tekrar edeyim;
Ahtapot BSGS, giriş seviyesi kullanıcılar için uygun değildir. Komut istemcisi kullanmayı bilmenin yanı sıra, Ağ bilgisi, ve ilgili bileşenleri nasıl konfigüre edebileceğine yetecek kadar sistem yöneticisi seviyesinde bilgi birikimi gerektirir.
Mutlaka bir ucundan başlamak gerekir, fakat birden bire bu tür konuların içine girerek, soğumanızı istemem.

İyi çalışmalar

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.