Ahtapot Kurulumunda Sorun

Ahtapot kurulumunda aşağıdaki hatayı alıyorum. Sertifika Otoritesi (CA) Kurulumu ve Anahtar Yönetimi kurulumlarını hatasız olarak yapıldı. Ansible ve git kurulumu yapıldı ancak aşağıdaki komut çalıştırıldığında;

$ ansible-playbook /etc/ansible/playbooks/ansible.yml -k

Sertifika yetkilendirmesi başarısız olmuş sanırım bunada kurulumdaki ‘‘msg’’ sebep olmuş bu kurulumdaki bir girdiyi veya önbelleğe alınan bir tümlemeyi kapsıyor olabilir.

Merhaba,

Sertifika dağıtımını yaptıysanız, -k parametresini kullanmanıza gerek yok (sertifika dağıtımıyla sunucular birbiri ile ssh üzerinden şifresiz konuşacaktır, zaten playbookların ardından şifre ile erişim de kapatılmış olacaktır).

Ya da ansible makinanızda apt-get install sshpass komutuyla sshpass paketini kurarak hata mesajını aşabilirsiniz, şahsen sertifika ile bağlantıyı öneririm.

3 Beğeni

İbrahim Bey yardım için teşekkürler sshpass yüklemesinden sonra hatayı geçebildim ancak sonunda 1 adet failed gösteriyor normal mi?

onu da kontrol ettim aşağıdaki bölümde bir hata vermiş.

Bu hatanın bir zararı olmaz, ama yine de görmek istemezseniz,
http://docs.ahtapot.org.tr/kurulum-yonergeleri/merkezi-yonetim-sistemi-ile-ahtapot-kurulumlari-yapilmasi/#ansible-kurulum-islemleri
adresindeki

  • Sunucular sanal ortamda kuruluyor ise, /etc/ansible/roles/base/vars/kernelmodules_remove.yml dizinlerindeki bir modül bırakılarak silinmeli veya yorum satırına dönüştürülmelidir.

kısmını inceleyebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, bu modüller bazı sanallaştırma platformlarında, kernele eklenen modüller tarafından kullanıldığı için, sıkılaştırma işlemlerinde bunlar kaldırılamıyor (en azından runtime sırasında), bu yüzden hata olarak dönüyor. ilgili satırları base rolünün vars altındaki kernelmodules_remove.yml dosyasından diyezlerseniz, herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Kolay gelsin,

1 Beğeni

Hocam bayram öncesi sizi rahatsız ediyorum ama şimdi de gitlab hatası alıyorum.
gitlab klasörünü manuel mi oluşturmak gerekiyor.

Hayır bu işlemlerin hepsi otomatik olarak gerçekleşir, sizin sadece anahtarları kopyalamanız gerekir. ekran görüntüsünden anladığım (pek de anlayamadım esasen) kadarıyla, ya gitlab sunucusuna bağlanamadınız, ya da aynı hostname 'i vermişsiniz. mys makinasında, gitlab rolünün değişkenlerini düzenledikten sonra (/etc/ansible/roles/gitlab/vars altındaki dosyalar) gitlab playbook unu tekrar çalıştırınız. /etc/ansible/hosts dosyanızın doğru hostname i gösterdiğinden emin olun, ve bu hostname ile ssh üzerinden bağlantı yapabildiğinizi teyit edin;
misal;
$ ssh ahtapotops@gitlab.dns.addr

eğer hostname çözümleyemiyorsanız, /etc/ansible/roles/base/vars/host.yml dosyasını hostnamelerinizi içerecek şekilde (hem hostname hem fqdn hem de IP ) düzenleyin ve anbsible playbook u tekrar çalıştırın. Bu şekilde ansible makinanızın /etc/hosts dosyası güncellenecektir (test için buraya manual olarak da kayıt girebilirsiniz)

1 Beğeni

aynı hostname var aynı sanal makina üzerinde olduğundan ip adreslerini ve sunucu isimlerini aynı tanımladım. ssh üzerinden bağlantı yapabiliyorum. hosts dosyası aşağıdaki gibi.

Tüm bileşenleri aynı makina üzerinde çalıştırmayı planlıyorsunuz, açıkcası bunu tam anlamıyla hiç test etmedik, genellikle büyük ölçekli ağlarda kurulum yaptığımız için ayrı makinalara kuruyoruz. Alternatif olarak linux containerlar üzerinde çalıştırdığımız oldu. Yine de bu kurulum yapılamaz anlamına gelmez (bazı bileşenler çakışacaktır yine de).

Ek olarak bu şekilde anahtarlamada sorun yaşayabilirsiniz, yine de denemek isterseniz önceki söylediklerim geçerli, fakat base ve post playbooklarını, çalıştıracağınız her playbook da # ile devre dışı bırakarak ilerleyin, aynı makinaya defalarca kurulum konfigurasyon yaparsınız yoksa, ansible playbook u çalıştığında, bu makina için zaten base ve post çalışmış oldu.

ansible playbook unu çalıştırdığınıza göre sırada gitlab playbook unu oynatmak var.
Adım adım ilerleyerek (mümkünse snapshot alarak her playbooktan önce) test edebilirsiniz.

http://docs.ahtapot.org.tr/kurulum-yonergeleri/merkezi-yonetim-sistemi-ile-ahtapot-kurulumlari-yapilmasi/#ansible-playbook-ile-gitlab-kurulumu

adresinden kurulumlara devam edin, git anahtarlarını kopyalamayı, gitlab playbook u çalıştırıldıktan sonra yapabilirsiniz, ilgili dizinleri oluşturacaktır.

1 Beğeni

ayrı sanal sunucular üzerinde kuruluma geçtim ancak onda da aşağıdaki gibi hatalar zinciri devam ediyor öncelikle depo adreslerini güncellediğimde hata almaktayım. sources.list dosyası yapılandırmas;


update komutundan sonra alttaki gibi hata veriyor.

repo.yml dosyası güncellediğimde de;

playbook’ta aldığım hata;

yayınlamış olan dokümanlara göre adım adım gittiğim halde bu hataları neden aldığımızın mantıklı bir açıklaması var mı hocam.

Merhaba,
Hata alıyorsunuz, çünkü zaten var olan repoyu ekliyorsunuz repo listesine. Pardus 17 Ahtapot 1.x ISO üzerinden kurulum yapıyorsanız, /etc/apt/sources.list.d/ahtapot.list altında ahtapot repoları zaten hazır gelir.
Aldığınız diğer hata ise, YAML syntax hatası, yani hizlamak için tab kullanmış ya da fazla ya da eksik boşluk bırakmış olabilirsiniz (kopyala/yapıştır yaparsanız da bu hatalar yukardaki sebeplerden ötürü olabilir).

Asım bey, dökümantasyonlar adım adım izleyere Ahtapot Kurulumunu a-z tamamlamanız için değil, bu bileşenler zaten pardus ve de ahtapot repolarında mevcut, apt ile kurulabilecek formdaki paketler. Dökümantasyon, bir yol haritası belirlemek içindir. Yani burda önemli olan konfigürasyon yapmanız. Zira merkezi yönetim sistemi de, sadece uzak sistemlere güvenli şekilde bağlanıp, belirli sıradaki komutları çalıştırmaktadır.

Burda sistem yöneticisinin, network topolojinize uygun olarak bileşen planlaması ve bu bileşenlerin yine bu plan ve topolojiye göre konfigürasyonları çalıştırmasıdır. Bu sayede berlirli standartlara uygun kurulumlar yapılarak, eş değer özelliklerde, sıkılaştırma işlemleri yapılmış farklı rollerde bileşenler elde edilir ve bu bileşenlerin durumları sürekli kontrol altında tutulur.

Deneme ya da öğrenme amaçlı bu kurulum işlemini yapıyorsanız, fevkalade, fakat bu dökümanlar test edilmiş dökümanlardır. Bazı güncellenen bileşenlerde farklılıklar gösterebilir (ki bunlar da githubtaki dökümantasyo repomuzda günceldir). Bunun haricinde aldığınız hatalar muhtemel konfigürasyon hatalarıdır.

İyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.