Akıllı Tahtada Yeni Bir İşletim Sistemiyle Tanışmak

Merhabalar, birkaç gün önce sınıfımda akıllı tahtaya Pardus kurdular ETAP deniyor sanırım buna. Tahta kullanımında direkt sıkıntı yaşadık arkadaşlarımla çünkü daha önce hiçbirimiz adam akıllı linux kullanmadık ve “exe” dosyalarını açmayı bilmiyoruz.

Bir anda böyle geçiş yapılması bizi huysuzlaştırsa da ben olumlu karşılıyorum bu exe dosyalarını nasıl başlatabilirim? Bu Pardus ETAP, linux’un hangi sürümü üzerine yapılı yani ben bir sorunu aratırken hangi linux üzerinden aratabilirim acaba.
Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar

Debian üzerinde kurulu.

1 Beğeni

Kurmaya çalıştığınız *.exe dosyaları eğer özel yazılımlar değilse, yani adobe acrobat, winamp gibi yazılımlar ise, daha iyileri linux tarafında var. Bunları pardus’un mağazasından kurabiliyorsunuz.

Özel yazılımlardan, yani bakanlığın size kullanmanız için verdiği windows programlarından bahsediyorsanız, sisteme “wine” adında bir program kurmanız gerekiyor. Yine pardus mağaza’dan (Pardus Yazılım Merkezi) wine diye arattığınızda bu yazılımı kurabilirsiniz. Bu yazılım, bir emülatör gibi çalışrı (ama emülatör değildir). Sanki arkaplanda windows çalışıyormuş gibi exe dosyalarını çalıştırmaya çalışır. Bazı durumlarda başarısız da oluyor, bilginiz olsun.

Şu anda, Debian GNU/Linux adlı işletim sisteminin alınarak, TÜBİTAK tarafından editlenip millileştirdiği bir işletim sistemi kullanıyorsunuz. Debian ile tam uyumludur.

Sorun ve sorularınızı bu forumda aratıp, bulamazsanız yeni başlık ile sorarak çözüm arayabilirsiniz.

1 Beğeni

Bence kullanmak istediğiniz yazılımları buraya yazın, biz alternatiflerini ya da yükleme yollarını söyleyelim.

2 Beğeni

Bookworm ve trixie için olan .deb paketlerini bulup kurabilirsiniz

1 Beğeni

Cevap için çok teşekkürler, belirli bir programı kullanmak istemiyorum genel olarak z-kitap uygulamaları hakkında sorun yaşadık Pardus kurulduktan sonra.

Z-Kitapların Linux sürümlerini istenin yayınevinden.

Pardus uyumlu z-kitaplar

1 Beğeni

@Denizcicocuk Kırmızı hap dünyasına hoş geldiniz.

Linux platformunda .exe uzantılı windows executable uygulamalar çalışmaz. Ama linux açık kaynak uygulamaları o kadar fazladır ki hem aradığınızı mutlaka bulursunuz hem de ücretsizdir dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Tabi bu süreçte sorun yaşayabilirsiniz, onun içinde burada Pardus ailesinden yardım alabilirsiniz

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.