Alternatif Arama Motoru Listesi

Özellikle son dönemde yaşanan olaylardan sonra başlayan boykot hareketi bizim için de güzel bir fırsat. Bunu buraya da taşımak istiyoruz. Piyasada çok kullanılan uygulamaların alternatiflerini içeren bir liste hazırlamak istiyoruz. Sizin de listedeki programlarla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz. Ayrıca hem alternatif olabilecek hem de olumsuz listeye eklenecek programlarla ilgili önerilerinizi bekliyoruz. Gelen yorumlara göre liste düzenlenmeye deva edilecektir.

Önermediklerimiz:
Google

Alternatifler:
Vuhuv, Duckduckgo, Searx, Yandex

Önerimiz:
Vuhuv. Mobilde uygulaması var ve tarayıcı olarak da kullanılabiliyor. Fakat harita gibi farklı özellikle ihtiyaç olduğunda da Google yerine Yandex’i öneririz.

6 Beğeni

Ben Duckduckgo kullanıyorum, Yandex harita yönünden iyidir.

Yandex de rus malı. Al birini vur ötekine. O da hiç masum değil.

Haritalar için OpenStreetMaps’i öneririm.

Mobilde “Organic Maps” isminde arkaplanda OSM kullanan uygulamayı kullanarak belki 1000kmyi aşkın yolculuk yaptım. Gayet başarılı diyebilirim.

OSMAnd uygulaması da çok işleve sahip fakat göze biraz daha az hitap ediyor.

Ayrıca atlas.harita.gov.tr de bakmak için güzel.

Vuhuv’un mail servisi de çok güzel. Türkiye’deki en başarılı arama motoru girişimi Vuhuv.

6 Beğeni

Zaten onu normalde önermiyoruz. Google’dan önceki son çıkış olarak onu önerdik.

Arkadaşlarla görüşüp, az araştırıp buraya öyle attık listeleri. Harita konusuna da ayrı bir konu açacağız. Onu orada daha detaylı yazarsınız inşallah. Çünkü öevrimiçi harita olarak da düşünmek gerekiyor. Anlık trafik verilerine göre.

1 Beğeni

Evet güzel, ben aldım ve kullanıyorum. Mobildeki tarayıcı ve içinde mail barındırması da güzel. Ama mobilde mailin bildirim olarak gelmemesi ve bilgisayarda mail adresinin mail uygulamalarına entegre edilememesi bu konuda onu ilk sıraya rahatça koyamayışımıza sebep oldu. Ama arama motoru olarak ilk sıramızda.

1 Beğeni

Allah razı olsun kardeş yaaaa…içimizdeki duyguları dile getirmişsin. çok teşekkürlar ediyorum.
Tavsilerinize katılıyorum.

1 Beğeni

Arama Motoru alternatifleri;

  • Vuhuv
  • DuckDuckGo

Harita (linux için) alternatifleri;

  • OpenStreetMaps

Harita (android için) alternatifleri;

  • OrganicMaps
  • OsmAnd~

Daha fazla alternatif eklemek isteyen yazsın. Bu alternatifleri kullanalım.

DuckDuckGo görsel arama olarak zayıftır. Vuhuv idare eder. Ama yine de görsel arama niyetine Yandex arasıra kullanılabilir. Google kullanmaktansa Yandex kullanın, en azından rekabet artar.

3 Beğeni

Uzun zamandır yapmaya çalışıpta zaman ayıramadığım için yapamadığım listeler. Elinize emeğinize sağlık.

2 Beğeni

Arama motoru olarak Vuhuv gerçekten çok güzel. Harita olarak Google ya da Yandex haritalara mahkum olmanıza gerek yok, milli alternatifi var zaten uzun zamandır kullanıyorum ben. Üstelik gayet güncel görüntüleri var. Tek sıkıntı hantal çalışıyor olması.

https://atlas.harita.gov.tr/#5/39/35

Masaüstü Uygulaması
https://kure.harita.gov.tr/

Mobil Uygulaması

Birkaç yıl önce Harita Genel Müdürlüğü’ne mail attım, yaptıkları milli projenin milli işletim sistemi Pardus için masaüstü uygulaması olmasının elzem olduğunu dilim döndüğünce belirtmeye çalıştım. Belki çok fazla ses olursa daha çok dikkate alırlar. Aslında burada böyle bir mail gönderme organizasyonu başlatsak güzel olur.

3 Beğeni

Şu liste toparlama işini bir bitirelim. Niyetimizde böyle şeylere başlamak ve bu konuda piyasaya baskı oluşturmaya çalışmak da var. Ama ilk aşamada amacımız alternatif uygulama listeleri oluşturmak.

@yusufsunetci o zaman WhatsApp yerine BTİDER’in Dedi uygulamasını da listeye ekleyin. Gerçi onu insanlar zor kabul eder ama en azından reklam yapmış oluruz.

1 Beğeni

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israile-destek-verdigi-gerekcesiyle-googlein-nimbus-projesi-protesto-edildi/3083805#

Sohbet uygulamalarına gelince onu da ekleriz inşallah. Lakin bu kısım en zorlarından birisi. Çünkü kişinin ben artık kullanmak istemiyorum deyip kenara çekileceği bir şey olmaktan çıktı. İşler whatsapp grupları üzerinden döner oldu. Bireysel dönüşüm daha kolay oluyor. Arama motorumu değiştirmek benim tercihim ama sohbet uygulamamı değiştirmem için karşıdakinin de değiştirmesi gerekli. Ha o da bir şekilde başlayacak, biz başlatacağız, kendi aile ve arkadaş çevremizde kullanacağız, karşımızdakileri de yavaş yavaş ona yönelteceğiz, bu ayrı tabi.

2 Beğeni

Bu da bu yaptığımız çalışmanın ne kadar önemli olduğunu da daha iyi göstermiş oluyor.

1 Beğeni

Boykot ilk başladığından beri çevreme tanıdıklarıma söylüyorum, aslında silikon vadisindeki teknoloji devlerini boykot etmek lazım diye. Ülkelerden zenginler, teknoloji, bilgi ve haberleşme trafiği ellerinde. Cisco dünyayı saran küresel ağa teknik olarak hakim. Para desteğine ilaveten askeri alanda en çok işe yarayacak istihbarat ve teknoloji desteği veriyorlar. Bu zincirlerden kurtulmak gerek. Buradaki çalışmalarımız tabiki kıymetli ama büyük çaplı toplumsal bir harekete dönüşmez. Ha biz karınca misali safımızı belli ederiz. Yaradan şahid olsun.

Ecosia veya you.com arama motorunu tavsiye ederim ancak you.com son zamanlarda biraz değişti ve optimize olmamaya başladı biraz sıkıntı. Ecosia ise çevre dostu bir arama motoru ayrıca yeni gelen özellikler ile de yapay zeka botu eklenmiş olarak gördüm.

1 Beğeni

Ecosia’da Türkçe dil desteği yok. Bu çok sıkıntı.

you.com ise meb internetinde engellendi, hiç açamadım. :sweat_smile: Telefonda açtım ama hiç stabil gelmedi, onda da hem dil desteği yok, yaptığım aramada İngilizce sonuçlar geldi ve sayfa dondu.

Bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar. (Necmeddin Erbakan)

Türkiye’nin özgür yazılımı destekleyen ve işe gönül vermişleri bu forumda değil mi? Buradan başlamayacak da nereden başlayacak.

Karınca kararınca diye başlayan hareketin büyük bir harekete dönüşmesi neden mümkün olmasın?

Olmazsa da… Olmazsa olmaz. Biz gayretten vazgeçecek değiliz ya. :blush:

2 Beğeni

vermiş alternatifler ve önermiş olduğun motorlar bence bir işe yaramaz çünkü ben ve benim gibi bir çok webmaster google yi baz almaktalar. Bunun üzerinden calışma yapmaktalar. Google ne kadar protesto edilirse edilsin yinede vazgeçilmez. Örneğin bir siteye çalışma yapmak istediğimiz de müşterimize sorduğumuzda hangi arama motorları üzerinden genelde google olarak söylemekteler ki biz kalkıp müşterimize yok google boykot ediyoruz olmak dersek müşteri kaybederiz . Bu da normal olarak ben ve benim gibi bu işten ekmek yiyen bir çok insanı etkiler. O bakımdan vermiş olduğun örnekleri çoğu insan kullanmamakta.

Mecelle kuralıdır: Bir şeyin küllünü elde edemiyorsan, cüz’ünden de vazgeçilmez.

Kur’an’da içki bir anda yasaklanmamıştır. Peyderpey kaldırılmıştır.

Uyuşturucu bağımlısı birisi hastaneye gittiğinde tedavi olurken birden kesmezler. Hastanede ona günlük belli bir doz ama azalta azalta vermeye devam eder, bir süre sonra keserler.

Ben bireysel olarak günden en az 100-150 defa arama motorunu kullanan birisi olarak 4 aydır sadece 7 defa google’a ihtiyaç duydum. Vuhuv gerisinde işimi gördü.

Mail adresimi verirken yaani mail adresimi veriyorum ve yerli mail adresi bu, tavsiye ederim diye insanlara bilgilendirme yapıyorum.

Siz de site hazırlarken google’dan bir anda kopamasanız da yanına vuhuv’da aranacak şekilde de giriş yaparsanız, site kullanıcısına da bunu belirtip yerli arama motorumuz var, ona da entegre ettim derseniz, kendi bireysel işlerinizde de vuhuv kullanırsanız ya da diğerlerini, işte siz o zaman boykot yapmış olursunuz. İnsanlar vuhuv’u bilmiyor bile. Öyle tepki vermeleri normal.

Alışkanlıklar hele de toplumlarda tepeden inme gelmediği sürece bir anda hiçbir zaman değişmez.

Bir şeylerden rahatsızlık duyuyorsanız, ufak da olsa adımlar atarsınız. Rahatsızlık duymuyorsanız… O zaman zaten yapacak bir şey yok.

3 Beğeni