Alternatif Office ve Çevrimiçi Office Listesi

Özellikle son dönemde yaşanan olaylardan sonra başlayan boykot hareketi bizim için de güzel bir fırsat. Bunu buraya da taşımak istiyoruz. Piyasada çok kullanılan uygulamaların alternatiflerini içeren bir liste hazırlamak istiyoruz. Sizin de listedeki programlarla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz. Ayrıca hem alternatif olabilecek hem de olumsuz listeye eklenecek programlarla ilgili önerilerinizi bekliyoruz. Gelen yorumlara göre liste düzenlenmeye devam edilecektir.

Office Paketi
Önermiyoruz:
Microsoft Office

Alternatifler:
Libre Office, Open Office, Wps Office.
Önerimiz:
Libre Office. (Pardus’ta yüklü geliyor)

Çevirimiçi Office Paketi
Önermiyoruz:
Google Dökümanlar
Alternatifler:
Nexcloud (Collabora) Office (NextCloud Tab hesabı açılarak kullanılabiliyor. Kendi sunucularına Collabora Office paketini entegre etmişler. Nexcloud aynı zamanda 8 GB ücretsiz depolama alanı da veriyor.)
Önerimiz:
Nextcloud (Collabora) Office

6 Beğeni

Selamunaleyküm

hocam open office demişsiniz acaba only office mi demek istemiştiniz çünkü open office uzun zamandır geliştirilmiyor libre office şu an yerini aldı diye biliyorum

@Arastirmaci bunlar dedikodu. Open office geliştiriliyor ancak libreoffice’e göre daha yavaş gidiyor.

Bundan yıllar evvel open office ile ilgili bir iç politika sorunu nedeniyle geliştiricileri kızıp projeden ayrıldılar. Ayrılan kodırlar libreoffice’i kurdu.

Nedense open officeye karşı insanlarda bir düşmanlık ve “geliştirilmiyor öldü bitti” gibi dedikodular var. Bu dedikoduların aslı yok. Hala resmi siteleri orada duruyor ve ağır aksak da olsa geliştiriliyor. İstiyorsanız kullanın bunda bir beis yok. Ancak lisansı hakkında bilgim yok ona da bakmak lazım.

Only office ise ayda yılda bir test ettiğim kadarıyla yeterli değil. Ben şu anda libreoffice kullanıyorum ve bir kitabım bitti ikincisini yazıyorum. Gayet memnunum diyebilirim. İşler yolunda giderse ekmeğini yiyeceğim libreoffice’in o derece yani.

1 Beğeni

İnternetsiz çalışan, KDE 'nin ürettiği Calligra Suite:

https://calligra.org/

Bir de şu sayfada Micosoft Office 365 'e alternatif yazılımlardan bahsedilmiş. Tavsiye verebilmek için denemek lazım.

İnternetsiz çalışan, Gnome 'un ürettikleri:

https://wiki.gnome.org/Attic/GnomeOffice

Yusuf Hocam elinize emeğinize sağlık, bu listelere mobil için olan uygulamalarıda eklersek daha kapsamlı olacaktır.

Selametle

Apache Open Office adıyla görüyorum hocam.

Hocam bunlara baktım. Libreoffice bunlara göre kat kat iyi. Dış tasarımı bile çok eski duruyor resimelrinde.

Bunları da inceledim. Mesela zimbra falan öneriyor ama incelediğim kadarıyla onlar şirketler için yazılmış ücretli yazılımlar. Ücretli olunca bir sürü var ama son kullanıcı için ücretsiz olması da önemli.

İnşallah. Adım adım, aklıma geldikçe ya da birisi söyledikçe listeye ekliyorum. Arkadaşlarla alternatifleri arıyoruz, bazılarını deniyoruz, gruplarda soruyoruz. Ama mobil uygulamalara da alternatif mümkün olduğu kadar liste oluşturacağız inşallah. En azından popüler olanlara.

1 Beğeni

Bunu kullanan var mı veya ben biliyorum diyen? Nasıl bir programdır? Alternatiflere eklenir mi? Sitesinden incelediğim kadarıyla eklenebilir gibi.

Elinize sağlık.
Libre office gerçekten işlevsel ama arayüzü göz kanatıyor. Sanki 2000’lerin başında geliştirilmiş gibi.
Tasarımı ancak MS Office 2003 ile yarışır düzeyde şu an.

Only office Rusların, WPS office de Çinlilerin diye biliyorum ama en azından tasarımları güzel, açık kaynak kodlular. Tabii ne kadar güvenilebilir onlara bilemiyorum.

Bizim de belki elimizi taşın altına koymamız gerekli. Libre office için güzel bir tema geliştirilmesine katkı bulunabilirsek harika olurdu.

Yazılımlar ücretsiz olmalı konusu da tartışılmalı bence. Ücretsiz sunulunca ürün, bağışlarla da bir yere kadar geliştirilebiliyor. Microsoft gibi dünyanın en büyük şirketlerinden birinin sunduğu ürünle gönüllüler tarafından geliştirilen Libre office’i kıyasladım ama benim yaptığım da bir yerde acımasızlık. Bence cüzi bir ücret alınmalı ya da cloud gibi ekstra özellikler getirilip premium plan sunulmalı.

Son sürümlerinin tasarımı bence fena değil. Ama tabi yine daha güzel hale getirebilecekler varsa, destek atmalarının mahsuru olmaz. :slight_smile:

Şu an Türkiye’de Windows’u lisanslı kullanan ne kadar son kullanıcı var acaba? Kurumları çıkarsak, bireysel kullananların neredeyse tamamı crack yaparak kullanıyor.

Programın tamamen ücretli olması aslında dışarıdan başkaları tarafından yapılacak yazılım desteğinin de azalması demek olmaz mı? Birilerinin ücretli olarak geliştirdiği ve parayla sattığı bir programa kaç yazılımcı gönüllü olarak yazılım desteği verir?

Cloud gibi ekstra özelliklerle premium planlar geliştirilerek firmalar için daha cazip hale getirilmesi ve bunun ücretli olması ise değerlendirilebilecek bir fikir aslında.

LibreOffice geliştiricileri varsa forumda, bunları fikir olarak net edebilirler. :slight_smile:

Ücretli bir ürüne gönüllüler ne kadar destek olur konusunda haklısınız. Ubuntu ile Canonical arasındaki gibi bir ilişki kurulabilirse belki sorun aşılabilir. Ücretsiz sunulan Libre Office’e ek özellikler ve destek sunan bir şirket gibi. Konu nerelere gitti. :sweat_smile:
Microsoft’un resmi sitesindeki fiyatlar çok fazla, gerçekten alınacak gibi değil. Bir Spotify veya Blutv gibi ücretlendirme olsa crack yerine satın almanın daha fazla olabileceğine inanıyorum.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

hocam görünüm ve işlevsellik olarak libre office bence fena değil hatta baya güzel. eksik olarak bulut sistemi ve yapay zeka olsa çok daha iyi olurdu



eğer ikon temasını değiştirmek isterseniz burdan yaru temasını yükleyebilirsiniz.
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libr/libreoffice/libreoffice-style-yaru_7.5.2-0ubuntu1_all.deb

ek olarak görünümü sekmeli de yapabilirsiniz

3 Beğeni

yau temasıl linki bende açılmadı

https://extensions.libreoffice.org/en/extensions/show/yaru-icon-theme

@Murat_Taskiran hocam link alttaki gibi ama libreofficenin kendi temalırından da indirebilirsiniz
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libr/libreoffice/libreoffice-style-yaru_7.5.2-0ubuntu1_all.deb

kendi eklentilerinden indirince tüm renk seçenekleri gelmiyor ama

1 Beğeni

Bir diğer alternatif de SoftMaker (Almanya) firmasınca üretilen Free Office.
https://www.freeoffice.com/en/

Kullandınız mı? Nasıl bir program? Çevrimiçi kullanımı var mı?

Geçmişte bazı MS office belgelerinin açılmasında veya paylaşımında format bozulmalarından kaçınmak için kullandım. Programlar kararlı, iyi çalışıyordu.
Çevrim içi kullanımı yok bildiğim kadarıyla.

1 Beğeni

Only Office tercih ederim tasarımı Microsoft office çok benziyor. Libre office de ilk açılışta kasmalar meydana gelebiliyor. Only office pardus yazılım merkezinde mevcut. Son olarak only office bulut tabanlıda çalıştırabiliyorsunuz.

Onu listeye aldık daha önce ama ilk gönderiyi şu an değiştiremiyorum o yüzden oraya ekleyemedim. :+1: