Amd Driver Sorunu

Unsupported DEB-based OS: /etc/os-release ID ‘pardus’
Bu Hatayı Amd Ekran Kartını kurmaya çalışırken alıyorum Lütfen Yardım Edin

AMD ekran kartları zaten yüklü gelir. Bir şey kurmanıza gerek yok.

1 Beğeni

AMD ekran kartı çekirdeğe yüklü geliyor. Ben de sizin gibi aynı yollardan geçtim ve AMD’nin sürücülerin kurmaya çalıştım. Ancak Ubuntu’da bile kurulmuyor. Çekirdeğe gömülü gelen ekran kartı ile rahat rahat oyun bile oynarsınız. Yani bir şey yapmanıza gerek yok.

Tamamdır Teşekkür Ederim

Merhaba,

Aynı sorun yakın zamanda aldığım güncel bir cihazda da yaşanıyor.
AMD Radeon 890M GPU bulunan cihaz ile Samsung M8 monitör kullanıyorum.

Driver için denemelerimde hata alıyorum.

Cihaz Windows yüklü geldiğinde 4K çözünürlük ayarlayabiliyorum. Pardus 23.3 yüklediğimde ise çözünürlük ayarı 1024x768 olarak geliyor ve bunu değiştiremiyorum.

Kullandığım Cihaz: Beelink Ser9 Amd Ryzen AI 9 HX370 32GB DDR5 1TB SSD Windows11 Pro Mini Pc (Bee-Ser9)

Destek olabilir misiniz?

Cihaz yeni olduğu için backports sürümündeki daha güncel kerneli kurabilirsiniz. Yüksek ihtimalle çözülecektir.

https://belge.pardus.org.tr/pages/viewpage.action?pageId=104497428

Yeni donanım ile daha kurulum aşamasında sorun yaşayanlar ise direkt backports iso’sunu da indirip deneyebilirler:

1 Beğeni

Merhaba,

Yönlendirdiğiniz şekilde kurulum / güncelleme adımlarını gerçekleştirdim ancak yeniden başlatma sonrasında, disk şifreleme işlemini geçtikten sonra ekranda görüntü alamadım.

Kurulumu yeniden gerçekleştirdim. Kurulumdan sonra “Pardus Yazılım Merkezi” üzerinden depoda “amd” kelimesi ile arama gerçekleştirerek çıkan sonuçlardan birçoğunu kurup kaldırdım. Sonunda istediğim şekilde görüntüyü düzeltebildim.

Kurulum sırasında “amd” ile filtrelediğimde yüklü geldiğini gördüğüm paketler:

• amd64-microcode
  • firmware-amd-graphics
  • grub-efi-amd64
  • grub-efi-amd64-bin
  • libamd2
  • libcamd2
  • libccolamd2
  • libcolamd2
  • libdrm-amdgpu1
  • libteamdctl0
  • linux-image-6.1.0-28-amd64
  • linux-image-6.1.0-31-amd64
  • linux-image-amd64
  • xserver-xorg-video-amdgpu

Kurulum sonrası listede bulunan aşağıdaki paketler kaldırılmıştır:
:x: linux-image-6.1.0-28-amd64
:x: linux-image-6.1.0-31-amd64
:x: linux-image-amd64

Kurulum sonrası listeye aşağıdaki paketler eklenmiştir:
:white_check_mark: linux-headers-6.1.0-31-rt-amd64
:white_check_mark: linux-image-6.1.0-31-rt-amd64

Her ne kadar 3840x2160 değerindeki çözünürlüğü değiştiremiyor olsam da sistem bu paket ayarlamaları ile beklediğim şekilde çalışmaktadır.

-rt eki Realtime yani gerçek zamanlı kerneli ifade eder. AMD sürücülerinin doğru çalışıp çalışmamasıyla bağlantılı değildir. -rt kerneli kaldırıp tekrar normal kerneli kurmanızı tavsiye ederim:

sudo apt install linux-image-amd64

amd64 amd sürücüsü değildir, 64 bitlik x86 mimarisini ifade eder. 64 bitlik intel işlemciler için de amd64 tabiri kullanılır. 64 biti ilk lisanslayan amd olduğu için ismi de amd64 olarak kaldı.

Yazdığınız yoruma göre siz pardus ile gelen kerneli kaldırıp yerine realtime çalışan kerneli kurmuşsunuz sadece. Sorununuzu 6.1.0-28’den 6.1.0-31 kerneline geçmiş olmak düzeltmiş olabilir. Yani aslında sistem kurulduktan sonra normal sadece sisteminizi güncelleseydiniz de olurmuş.

Bir de oturumunuzu sağ alttaki çark ikonuna tıklayarak Xorg yerine Wayland ile açarak da deneyebilirsiniz.

2 Beğeni