Apple Macbook - M1 İşlemci - Silikon

Merhabalar,

256GB olan SSD diskimi partition’lara ayırmam gerekiyor Pardus’ün son sürümünü yükleyebilmek için.

Daha önce 2010 bir macbook pro’m vardı ve bunda iken external HDD’ye yüklemiştim pardus’ü.

Şimdi internal olan SSD’ye yükleme yapmak istiyorum size bir kaç sorum var:

1-) Apple Silikon olanlara(m1 işlemci) Pardüs yükleniyor mu? Hiç denediniz mi?
2-) Eğer yükleniyorsa SSD’yi bölümlere ayırırken hangisini seçmem gerekiyor? Ekteki dosyada bütün mümkün olana seçimleri paylaşıyorum
3-) En son --yanlış hatırlamıyosan 2021 Yaz’ında yüklemiştim Pardüs’ü-- ve mouse cursor’ü aşırı derecede lag varmış gibi sonradan tepki vermekteydi komutlara. Bu sorun çözüldü mü acaba Macbook’lar için?

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba internette sorunuza cevap bulmak için dolaşırken Temmuz Ayını içeren bir Kasım ayını içeren iki tane fotoğraf gördüm. M1 işlemci ARM tabanlı değil mi? Pardus 'un ARM sürümünü yüklemek gerekecektir ama onu daha çok tek kartlı bilgisayarlarda( Raspberry Pi, vb) kullanıyorlar. Randımanlı olur mu bilmiyorum.
Pardus’u kuracaksanız yükleme esnasında nereye yükleneceğini ben bilmiyorum. Ama bir öneri olarak bu forumda paylaşılan düşüncelerin arasında var mı diye kontrol etmek için forumdaki büyüteç :mag: simgeli arama kutucuğu kullanılabilir.
Bir de Pardus 'u sadece gnu/Linux çekirdekli bir işletim sahibi olmak için kullanmak istiyorsanız macOS işletim sisteminizde de uçbirimde kullanılan komutlar kullanılabilir. İnternette “Linux commands for macOS” diye aratınca bulabilirsiniz. Gerçi siz 2010 'da bile böyle araçlar kullanmışsınız ama belki bilmiyor olabilirsiniz diye yazdım.

M1 Macbooklar için hazırlanan Asahi Linux diye bir çalışma var.

M1 Macbooklar tamamen Apple’ın donanım ekosistemiyle çalışan bilgisayarlar olduğu için bizim kullandığımız intel ve amd bilgisayarlardan farklı çalışan bir sürü noktası var. Dolayısıyla İntel sistemlere destekli Linux çekirdekleri ve dağıtımları burada çalışamıyor, eksik çalışıyor.

En basitinden GPU desteği. M1’in GPU’sunun açık kaynak bir sürücüsü yok. Dolayısıyla içini reverse engineering ile inceleye inceleye bir sürücü yazmak gerekiyor laptopta ekran kartı çalışabilmesi için.

Bu tarz bir sürü sürücü konusunda Apple kapalı kutu olduğu için Linux dağıtımı çıkması biraz vakit alacak. Gönüllülerin tersine mühendislik metodlarıyla M1’i çözüp onda koşabilen sürücüler yazmasını bekleyeceğiz.

Pardus’un ARM sürümü Apple M1’lerde çalışmaz dolayısıyla :slight_smile:

2 Beğeni

Güzel. Anında destek alındı. Cevaplar yeterliyse lütfen bu iletiyi çözüldü olarak işaretleyin ki çözüm bulunması için bekleyen sorular arada kaynamadan bir yanıt alabilsin.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.