Apple Silicon İşlemcilerde Pardus ve Parallels Desteği

Selamlar herkese,

Normalde Windows bilgisayarımda Pardus kullanmaya çok alıştım ve severek devam ediyorum. Şimdi Mac tarafına geçtim ama buradaki Apple Silicon (M3) işlemcili cihazımda da Pardus’u bırakmak istemiyorum.

Pardus’u Mac üzerinde Parallels ile sanal makine olarak kullanmak istiyorum. Bu mimariye tam uyumlu, sorunsuz çalışacak güncel bir çalışma veya hazır bir imaj var mı?

Konuyla ilgili bir plan veya gelişme varsa bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Sanal makinede x86 emüle edilerek çalıştırılabilir. ARM dağıtımlar Apple’ın M serisi işlemcileriyle aynı mimaride olduğu için emüle edilmeden daha hızlı çalışır.

Yani Pardus’u sanal makineye kurup çalıştırabilirsiniz.

Bir Linux dağıtımını sanal makinede daha performanslı çalıştırmak isterseniz ARM mimarisine göre hazırlanmış bir .iso dosyası kullanmanız gerekiyor.

Denedim ancak çalıştıramadım. Pardus’un ARM sürümünü de bulamadım açıkcası. ARM Raspberry Pi4 sürümü var oda kurulmadı. Benim merak ettiğim son güncel sürüm ARM olarak gelecek mi ? Mesela Bu sürüm hazırlansa ve paralellse eklenebilse çok fazla insana ulaşabilir. Mac kullanan herkes parallels kullanıyor diyebilirim. Çok verimli ve çok iyi çalışıyor. Mac cihazınızda birebir windows performansı alıyorsunuz sanal makinede. Bunun Pardusun son sürümü için olabilse gerçekten çok iyi olur.

Pardus’un sadece mac sanal makinelerinde kullanmak üzere bir ARM64 isosu yok, bahsettiğiniz sürüm de yine gerçek bir cihaz olan Raspberry Pi üzerinde çalışmak için alınmıştı. arm64 repoları mevcut, fakat iso yok.

İsterseniz şuradaki içinde Rosetta(x86 → arm64 dönüştürücü) yüklü arm64 mimarili Debian 12 imajını bir deneyebilirsiniz:

Hatta repo adresini depo.pardus.org.tr ve arm64 repolarıyla ile güncelleyip Pardus uygulamalarını kullanmayı bir deneyebilirsiniz.

Eğer Pardus’un üzerinde çalışacağı yeni bir arm64 makine olursa ve iso çıkarmak mantıklı olursa o sürümü de çıkacaktır elbette. Şimdilik öyle bir durum yok.

Apple cihazlar üzerinde direkt Linux kurmak ise şuan hala deneysel aşamada gönüllülerce geliştiriliyor. Asahi Linux’u bir inceleyebilirsiniz. M1 ve M2’ler için çoğu şey işlevsel fakat M3 ve sonrası için çalışan bir sistem yok henüz.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.