Arch Linux'a Akıllı tahta dokunmatik sürücülerini kurmak

Merhabalar.
Arch Linux dağıtımına Akıllı tahtanın dokunmatik sürücülerini nasıl kurabilirim?

4.9 kernelini dağıtım üzerinde derlediğim zaman Kernel Panic ile karşılaşıyorum. Ve bu sorunu halen aşabilmiş değilim. Güncel kernel sürümleri üzerinden bu sürücüyü kurmak mümkün mü?

Öncelikle tahtalarda etap dışında bir dağıtım kullanmanın getireceği sorunları ve doğabilecek sıkıntılardan ötürü sorumluluklarınızın olduğunu belirtirim.

Tahtalar hid ve non-hid olarak 2ye ayrılır. hid olan tahtalar herhangi bir sürücüye gerek olmaksızın çalışırken non-hid olanlar ile sürücüye ihtiyaç duyar. Arçelik tahtalar hid özelliğindeyken eski vestel tahtalar ise non-hid özelliğine sahiptir. Bu sebeple arçelik tahtanız varsa archlinux kurduğunuzda dokunmatik çalışacaktır. non-hid için ise eğer tahtanız etap19 nonhid isosu kurunca çalışabiliyorsa archlinux kurduktan sonra sürücüyü elle sistemin içerisine yüklemeniz gerekmektedir. Fakat bu noktada şu sorun ortaya çıkıyor. Sürücü 4.9 sürümlü kernel için yapıldığından dolayı farklı bir kernel ile kullanımda çeşitli öngörülemeyen sorunlara sebep olabiliyor. nonhid sürücüsü için: https://github.com/E-Tahta/eta-touchdrv Not: Sürücüyü kaynak koddan derlerken verdiği hataları kendiniz düzeltmeniz gerekebilir.

Diğer bir sorun ise etap arayüzünde dokunmaya uyumluluk için fazladan yamaların bulunması ve archlinux kurduğunuzda bu yamalardan mahrum kaldığınız için oluşacak kullanım zorlukları. İki parmak kaydırma ve sağ tık gibi eylemler için touchegg kullanabilirsiniz. https://github.com/JoseExposito/touchegg

2 Beğeni

Merhaba, yanıtınız için öncelikle teşekkürler. Evet, sorumluluklarımın olduğunu biliyorum. Planımda sürücü ve kerneli halledip ISO dosyası haline getirdikten sonra canlı ortamda deneme yaparak karar kılmak var.

Arçelik tahtalar hid özelliğine sahip dediniz. Sürücü kurmadan otomatik çalışması yeni kernel sürümleri için geçerli mi? Yoksa yine sadece 4.9 kerneli için mi geçerli?

Arch Linux istememin sebebi kaynak bolluğu olması. AUR gibi bir bolluktan ve güncellikten yararlanabilmek. Ve bu sadece deneme amaçlı yapılacak bir şey.

Merhaba, bana düşmez ama yapamadığınız işlemi vs raporlayarak sorunun çözümünü aramayı da deneyebilirsiniz. Sonuçta Arch en güncel olmaya çalışan bir dağıtım ve mutlaka bir yerlerde uyuşmazlık yaşanacaktır.

2 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.

Tekrardan merhabalar. 1 aylık planlamanın ardından akıllı tahta üzerinde deneme şansım oldu.

Sorunun sürücü kaynaklı olduğunu anladım. GitHub üzerindeki sürücü ne olursa olsun derlenmiyor. Bu sürücüyü kurmak için 0.1.7 sürümü yerine 0.2.0 sürüm sürücüyü kullanmak gerekiyor.

http://19.depo.pardus.org.tr/etap/pool/main/e/eta-touchdrv/

Buradaki sürücüyü klasöre çıkardım ve Linux dosya sisteminde gerekli yerlere koydum. Daha sonra derleme işlemine geçtim. Ve derleme işlemi sonunda .ko uzantılı dosyalar oluştu. Bunları insmod komutu ile yükledim.

sudo insmod OpticalDrv.ko
sudo insmod OtdDrv.ko

Daha sonra dokunmatik çalışmaya başladı. Kernel sürümü 4.19.257 olması gerek. https://kernel.org/ üzerinde bulunuyor.

Ben GitHub adreslerini bırakayım. İnceleyebilirsiniz.
İşlem sırasına göre koydum linkleri.