Arduino Kurulumu Sonrası EBYS'de E-İmzanın Çalışmama Sorununa Bulduğum Çözüm

Selamun aleyküm.
Pardus Yazılım Merkezi’nden Arduino kurduğumda EBYS’de e-imza çalışmamakta.
Yeni bir sistem kurulumundan sonra Flatpak Uygulama Merkezi’nden Arduino kurduğumda ise EBYS’de e-imza çalışmaya devam etti.
Bulduğum çözümü paylaşmak istedim.
Hayrlı günler dilerim.

3 Beğeni

Synaptic Paket Yöneticisi’nden SimulIDE kurduğumda da EBYS’de e-imzanın çalışmaz hale geldiğini fark ettim.
Sistemi eski haline getirdikten sonra Flatpak paketi olmadığından AppImage paketini indirdim ve dosyaya sağ tıklayıp, "Özellikler…"e tıkladıktan sonra “İzinler” sekmesine gelip, "Bu dosyanın program olarak çalışmasına izin ver"e tıklayarak çalıştırılabilir yaptıktan sonra kullandığımda EBYS’de e-imza çalışmaya devam etti.

Bu arada SimulIDE programında Arduino Uno benzetimi yapmak istedim ama Arduino IDE’de bir derleme yaptığımda hex uzantılı dosya /tmp dizininde ortaya çıkmadı. Bunun üzerine Flatseal programında aşağıdaki resimdeki gibi “Filesystem” başlığı altındaki “Diğer dosyalar”a tıklayıp, /tmp dizinini girdim. Böylelikle derleme sonrası oluşan hex uzantılı dosya /tmp dizini içindeki “arduino_build_” gibi bir isimdeki klasörün içinde ortaya çıktı. Sonra SimulIDE programında Arduino Uno’ya sağ tıklayıp, "Load firmware"e tıklayıp, /tmp/arduino_build_… gibi bir dizine gidip, hex uzantılı dosyayı açtıktan sonra benzetimi çalıştırdığımda çalıştı.

1 Beğeni

Synaptic Paket Yöneticisi’nden Scilab kurduğumda da EBYS’de e-imzanın çalışmaz hale geldiğini fark ettim.
Yine aynı yöntemle, yani yeni bir sistem kurulumundan (aslında Diskler yazılımını kullanarak sistemi eski haline geri getirdikten) sonra Flatpak Uygulama Merkezi’nden Scilab kurduğumda ise EBYS’de e-imza çalışmaya devam etti.
Bu arada Scilab’ı doğrudan tıklama ile kuramadım. Normal komutla da olmadı.
flatpak install flathub Scilab
komutu ile kurdum.
Aynı şekilde Arduino’yu da tıklama ile kuramadım. Normal komutla bu da olmadı.
flatpak install flathub Arduino
komutu ile kurdum.

Düzenleme: Öğleden sonra Flatpak Uygulama Merkezi’nde tıklama ile hem Arduino IDE programını hem de Scilab programını kurabildim. Ben yüklenemediklerini sanmıştım. Sabırla dakikalarca beklemek gerekiyormuş.

Çok nadir de olsa bazı programlar kurulurken bir başka paketi kaldırabiliyor. Bundan yıllar evvel Linux Mint kullanırken bilgisayarıma Hydrogene davul motoru (bir tür müzik yapma programı) kurdum. Program kurulurken bir takım kodek paketlerini kaldıracağını söyledi. Acemiliğime geldi, kabul ettim. Daha sonra o paketleri bir daha kuramadım, kursam da videolarımı bir daha açamadım.

Bunun gibi bazı örnekler nadir de olsa var. Sizin başınıza gelen şey de buna benziyor olabilir. Bahsettiğiniz elektronik yazılımlarını kurarken sisteminizdeki birtakım paketleri kaldırıyor olmalılar. Flatpak’ın ise kendi paket klasörü vardır; sistemin kendi paket deposundan bağımsızdır. Bu nedenle sistemdeki önemli paketleri kaldırmıyor. Siz de e-imza uygulamanızı kullanabiliyorsunuz(dur).

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.