Autoremove Listesi Düzeneleme [apt-mark]

Merhabalar,
sudo apt autoremove yazdığımda bir liste çıkıyor ve bu listede bulunanlardan bazılarının kaldırılmasını istemiyorum, bunun için ne yapmalıyım?

Merhaba, bu autoremove listesi, bir program ile beraberinde yüklenmiş yani bizim özel olarak yüklemediğimiz programlardır. Manuel kurulmamış olanlar yâni.

Şunu belirtmeliyim ki sudo apt autoremove komutu genel olarak yararlı bir komuttur ve bir programın silinmesinin ardından beraberinde getirdiği bağımlılıklarını silmeye yarar. Fakat bazı durumlarda bir paket indirilir ve bu paketten bir tanesi silindiğinde kalanı da birlikte kuruldukları için bağımlılık olarak gözükür ve sudo apt autoremove komutu bunları kaldırmaya kalkar. Biz de bu durumda bu paketleri manual yâni elle kurulmuş olarak gösterirsek bu komut, bunları bir bağımlılık sanmayarak silmeyecektir.

apt-mark manual program_ismi ile artık elle kurulmuş gözükerek autoremove listesinden çıkarılacaktır.

sudo apt-mark manual mousepad ile bir metin düzenleyici uygulaması olan mousepad elle kurulmuş gibi gözükecektir.

Peki bunun tersi mümkün müdür?

Elle kurulu olarak gözüken bir programı da apt-mark auto program_ismi ile otomatik kurulmuş olarak gösterebiliriz.

Daha önceden birlikte geldiği pakete geri dönecektir. Bizim indirdiğimiz bir program ise herhangi bir değişiklik olmaz çünkü onu bağımlılık olarak değil, bir program olarak yükledik. Ama bu programı gerektiren bir başka yazılım kurulursa bu sefer autoremove ile o da kaldırılabilir.


Kısacası;
sudo apt-mark manual prgrm_ismi ile autoremove listesinden çıkarıyoruz.

sudo apt-mark auto prgrm_ismi ile de autoremove listesine geri eklenmektedir.


Saygıyla

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.