".avif" Uzantılı Görseller Açılmıyor

Bu, Pardus geliştiricilerine bir bilgi notudur.

Avif, bazı üstünlüklere sahip bir resim formatıdır. Henüz yaygın değildir. Ayrıntılı bilgi şuradadır:
https://tr.wikipedia.org/wiki/AVIF

Geçtiğimiz günlerde bilgisayarıma google görsellerden bir resim indirdim. Resim, tarayıcı üzerinde düzgün açılıyor, ancak bilgisayara indirildiğinde hiçbir resim düzenleyiciyle görüntülenmiyordu. Bunun üzerine araştırmalar yaptım ve yukarıdaki linkten bilgiler öğrendim. İlgili viki içeriğinde linux tarafındaki birçok resim görüntüleyicisinin bu formatı desteklediği yazıyor. Ancak benim bilgisayarımda görüntülenemiyor.

Açamadığım resmi buraya yükleyemiyorum. Yoksa testler yapmanız için yükleyecektim.

İlgili makaledeki içerikte linux tarafındaki görüntüleyicilerin desteklediğini duyunca sistemimi kontrol ettim:

Kontrollerimde libavif9 adlı bir yazılımın (ya da kütüphanenin) yüklü olduğunu görünce, içinde libavif geçen diğer yazılımları da işaretleyip kurdum. Ancak sonuç değişmedi. Anladığım kadarıyla bu kütüphane ya da yazılım zaman zaman güncelleniyor.

Avif uzantısı şu anda çok yaygın olmadığından konunun aciliyeti yoktur. Ancak geliştirici ekibin bu durum hakkında bilgisi olmasında fayda var. İlerde olaki bu uzantı yaygınlaşıp, png, webp vb gibi çok kullanılmaya başlarsa bilginiz olsun, şu an pardus bunu açamıyor.

Ek not: Daha evvel webp uzantılı dosyaları açamadığımı bildirmiştim ve bazı eklentileri depoya ekleyerek sorunu çözmüştünüz.

İyi çalışmalar dilerim.

Sonradan Düzenleme: Üzerinde çalışmanız için bir avif dosyasını sıkıştırarak yüklemeyi akıl edebildim. Lİnkten indirebilirsiniz.

https://disk.yandex.com.tr/d/UA9f0YDPNkuBkg

XnView MP tavsiye ederim. Neredeyse açmadığı resim formatı yok.
https://download.xnview.com/XnViewMP-linux-x64.deb

Mesele benim açabilmem değil hocam, zaten internette online çeviriciler mevcut. Olaki işlerine yarar diye ekibe bildiriyorum.

Zaten sistemimde 3 tane resim görüntüleyici yüklü. Bir tane daha eklemek istemezdim.

EOG yani GNOME’un gözü altında avif resimleri görmek için şöyle bir küçük not yazmıştım. Denediğimde Pardus GNOME backport altında da çalıştığını gördüm.

Resimleri Avif formatına/biçimine dönüştürmek için GIMP kullanabilirsiniz.

eog yani gnome’un gözü kurulu olmalıdır. Değilse paketler arasında arayıp kurabilirsiniz. Ben alışkanlık gereği komut hallerini vereceğim.

sudo apt install eog
sudo apt install libavif-gdk-pixbuf`

Sonrasında önüzleme oluşturucu için dosya oluşturacağız.

sudo nano /usr/share/thumbnailers/avif-pixbuf.thumbnailer

Dosyanın içeriği boş olması doğal, çünkü ilk defa oluşturuyoruz. İçine aşağıdaki komutları yapıştırıyoruz.

[Thumbnailer Entry]
TryExec=/usr/bin/gdk-pixbuf-thumbnailer
Exec=/usr/bin/gdk-pixbuf-thumbnailer -s %s %u %o
MimeType=image/avif;

Yapıştırdıktan sonra CTRL+S ile dosyayı kaydediyoruz ve CTRL+X ile nano uygulamasından çıkıyoruz.

Sonrasında ayarların Naitulus/Dosyalar altında görünür olabilmesi için Nautilus/Dosyalar uygulamasını öldürüyoruz.

nautilus -q

Avif resmin üstüne tıklıyoruz. Başka uygulamayla aç deyip Resim Görüntüleyici yani GNOME’un gözü uygulamasını seçiyoruz. Artık Avif resimler de bu uygulamayla açılacaktır.

Bazen resim çok büyükse önbellekte takılma vs sebebiyle küçük resim oluşturulamayabiliyor. Bu durumda ev dizininiz altındaki .cache gizli klasörünün içindeki thumbnails klasörünü silmeniz faydalı olacaktır.

Kolay gelsin.

2 Beğeni

Dediklerinizi yarım yamalak yaptım. XFCE üzerinde dolphin kullandığım için son komutu önce thunar üzerinde denedim. Buraya kadar sorun yoktu. Ancak dolphin ile denediğimde (dolphin -q) “q” ifadesinin bir anlam teşkil etmediği gibi birşeyler söyledi.

Özetle thumbnailler görünmese de artık sistemimde yüklü olan gThumb olsun, EOG olsun ikisiyle de açabildiğimi gördüm. Eklemediğim bir kütüphaneyi ekleyerek sorun çözülmüş oldu.

Bu konunun benim açımdan çok bir önemi yok, o yüzden konuyu çözüldü olarak işaretlemiyorum. Amacım Pardus ekibini bilgilendirmekti. Artık elimizde daha fazla bilgi var: libavif-gdk-pixbuf` bu kütüphanenin eklenmesi gerekiyormuş anladığım kadarıyla.

NOT: Thumbnailler sistemimi yeniden başlatınca görünür oldu.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.