Başarı Hikayesi 3 GB RAM'li Emektar Laptop, Gizli Ağ ve LG QNED TV ile Akıllı Ev Laboratuvarı!

Selamlar değerli Pardus dostları,

Bugün sizlere, birçoğumuzun evinde köşede tozlanan eski donanımları, doğru ağ yapılandırması ve açık kaynak kodlu yazılımlarla nasıl son model bir Akıllı Ev Komuta Merkezine dönüştürebileceğimizi anlatacağım.

Piyasada satılan “akıllı” sistemlere tonla para dökmek ya da “bu bilgisayar artık eskidi” diyerek kenara atmak yerine; yerel ağın nimetlerini ve Pardus’un hafifliğini son damlasına kadar sömürdüğümüz bir optimizasyon projesiyle karşınızdayım.

:hammer_and_wrench: Kullanılan Donanım ve Altyapı

• Sunucu/PC: Core 2 Duo P7xxx işlemcili, 3 GB DDR2 RAM’li emektar bir Fujitsu Esprimo Mobile V6505 laptop. (Ekran kapağı kapalı, odanın bir köşesinde headless server gibi yatıyor).

• İşletim Sistemi: Çekirdek 6.12 tabanlı Pardus 25.1 Bilge (XFCE 4.20)İşte 2 GB RAM kredisini (tasarrufunu) bize sağlayan gizli kahraman!

• Televizyon: Yeni nesil 165 Ekran LG 65QNED70B6C 4K Smart TV (webOS26).

• Telefon: 2016 model, emektar bir Samsung Galaxy A3 (SM-A310F).

• Merkez Dağıtıcı (Modem): Ev internetlerinde sıkça verilen emektar Huawei HG255s Home Gateway.

• Bağlantılar: 1 adet 10 metre ve 1 adet 1.5 metre Cat6 Ethernet Kablosu, 1 adet standart USB kablosu.

:world_map: Sistemin Çalışma Mantığı ve Topoloji (Ne Yaptık?)

Evdeki Wi-Fi ağım güvenlik gerekçesiyle gizli (hidden SSID) modda. Hem servis kurulumunda vakit kaybetmemek hem de 4K/1080p yüksek boyutlu içeriklerde kablosuz ağın yaratacağı gecikmeyi (latency) sıfırlamak için tüm ana omurgayı kablolu kurduk.

1. Kablolu Ağ Kararlılığı: * Köşede duran Fujitsu Pardus PC’yi 1.5 metrelik ethernet kablosuyla direkt Huawei HG255s modeme bağladık.

• Karşı duvardaki LG QNED TV’yi ise 10 metrelik ethernet kablosuyla yine modeme ulaştırdık.

• Böylece TV ve PC, gizli Wi-Fi ağının şifresiyle şifreleme yüküyle uğraşmadan, yerel ağ (LAN) üzerinden birbirini saniyeler içinde gördü. Huawei modem üzerindeki dahili DLNA medya sunucusu da bu sayede TV’ye doğrudan aktı.

2. RustDesk ile Uzaktan Tetikleme: Koltuktan kalkmadan, telefonum üzerinden RustDesk ile köşede kapağı kapalı yatan Pardus PC’ye bağlanıyorum. Tek tıkla Pardus’taki Gnome Network Displays (Ağ Ekranları) uygulamasını açıp görüntüyü ağ üzerinden direkt LG QNED TV’ye basıyorum. TV artık Pardus’un 165 ekranlık dev monitörü!

3. scrcpy ile Sıfır Gecikmeli Telefon Aynalama: Emektar Galaxy A3 telefonumu USB kablosuyla Fujitsu PC’ye bağlıyorum. Arka planda scrcpy çalıştırarak telefonun ekranını Pardus masaüstüne alıyorum. Telefon hem USB’den kesintisiz şarj oluyor hem de arayüz sıfır gecikmeyle ekrana geliyor.

4. KDE Connect (KDE Bağlan) ile Akıllı Touchpad Dönüşümü: İşin en can alıcı noktası burası. Telefon ekranında KDE Connect’in “Uzaktan Giriş” (Remote Input) özelliğini açıyorum. Telefonum bir anda kapağı kapalı duran o Fujitsu PC’nin kablosuz dokunmatik faresi (mouse pad) ve klavyesi oluyor! TV’ye bakarak cebimdeki telefonla tüm Pardus’u uçuruyorum.

:bar_chart: Sonuç ve Performans Değerlendirmesi

Normal şartlarda Windows veya ağır bir Linux dağıtımı altında Core 2 Duo işlemci ve 3 GB DDR2 RAM ile bu kadar ağı, yansıtmayı ve emülasyonu aynı anda çalıştırmaya kalksanız sistem kilitlenir, çökerdi.

Ancak Pardus 25.1 Bilge ve XFCE kombinasyonunun o muazzam hafifliği sayesinde;

• İşlemci yükü minimumda,

• Sistem RAM’i o kadar tasarruflu kullanıyor ki, cebimizde fazladan 2 GB RAM (kredi) kalıyor,

• Huawei HG255s modem üzerinden akan kablolu veri trafiği sayesinde takılma, donma veya kare atlama (drop) kesinlikle yaşanmıyor.

Eski donanımlarınızı çöpe atmayın; Pardus’un gücünü, kablonun kararlılığını ve açık kaynak kodlu protokolleri birleştirin. Evinizde kendi laboratuvarınızı kurun!

Sorularınız veya konfigürasyon detayları (kapak kapalıyken laptopun uykuya geçmesini engelleme, minidlna ayarları vs.) hakkında yardıma ihtiyacı olan olursa başlık altında seve seve yardımcı olurum.

Pardus’la kalın!

Tebrikler güzel bir örneğe benziyor. Pardus ile TV bağlantısını ağ üzerinden nasıl yaptığınızı buradan ayrıntılı adım adım anlatırsanız sevinirim. KDE Bağlan kısmında sorun yok.

:slightly_smiling_face: Yazı için teşekkür ederim. Biraz uğraşma ile (program isimlerini yazmanızın çok faydası oldu.) eksik programları kurarak bağlantıyı gerçekleştirdim. Bilgisayara gitmeden televizyonu Pardus Sistemi ile kullanmak güzel oldu. Telefon ekranını yansıtma ve dosya aktarımını kolaylıkla yapmak iyi bir deneyim oldu. Gnome-Network-Display, Kde-Bağlan, RustDesk öntanımlı olarak kurulu gelse daha iyi olur gibi… Emeğinize sağlık…

Pardus LXDE ve LG webOS TV Ekran Yansıtma Rehberi (Adım Adım)

Selamlar, sistemin kararlı çalışması ve gecikmeyi minimuma indirmek için uyguladığım adımları sırasıyla anlatıyorum. LXDE hafif bir masaüstü olduğu için GNOME bileşenlerini çalıştırırken arka planda birkaç küçük kütüphaneye ihtiyaç duyar. İşte adım adım kurulum ve bağlantı rehberi:

Adım 1: Ağ Altyapısının Hazırlanması (En Kritik Aşama)

Kablosuz yansıtma teknolojileri veri yoğunluğu çok yüksek paketler taşır. Performans için şu kurala dikkat etmelisiniz:

• Televizyon ve Pardus yüklü bilgisayar kesinlikle aynı modeme/ağa bağlı olmalıdır.

• Mümkünse veri kaybını ve paket kaçaklarını (ekrandaki anlık siyah şeritleri) önlemek için bilgisayarı modeme CAT6 Ethernet kablosu ile bağlayın. TV kablosuz kalabilir ancak her iki cihazın da kabloyla bağlı olması performansı zirveye çıkarır.

Adım 2: Gerekli Paketlerin Pardus’a Kurulması

LXDE saf bir GNOME arayüzü taşımadığı için ekran yansıtma protokolünün (P2P/Wi-Fi Direct) ihtiyaç duyduğu çoklu ortam kod çözücülerini ve yansıtma aracını terminalden kurmamız gerekir.

Uçbirimi (Terminal) açın ve şu komutları sırasıyla çalıştırın:

Bash

# Sistem depolarını güncelleyin
sudo apt update

# Görüntü akışının sıkıştırılması için gerekli gstreamer ve ağ kütüphanelerini kurun
sudo apt install gstreamer1.0-plugins-bad gstreamer1.0-plugins-good gstreamer1.0-plugins-ugly gstreamer1.0-pulseaudio network-manager

# Ekran yansıtma uygulamasını kurun
sudo apt install gnome-network-displays

(Not: Eğer uygulamanın en güncel sürümünü depoda bulamazsanız, sisteminizde Flatpak tanımlıysa flatpak install flathub org.gnome.NetworkDisplays komutuyla da kurabilirsiniz.)

Adım 3: LG Smart TV Ayarlarının Yapılması

LG webOS televizyonlar dışarıdan gelen ekran paylaşımı isteklerini otomatik yakalayabilir ancak işi garantiye almak için:

1. Televizyonun kumandasından Ev (Home) tuşuna basarak Ev Paneli (Home Dashboard) veya Ekran Paylaşımı (Screen Share) uygulamasını açın.

2. Televizyonu “Bağlantı Bekliyor” modunda açık bırakın.

Adım 4: Pardus Üzerinden Bağlantının Başlatılması

1. Pardus LXDE menüsünden veya terminale gnome-network-displays yazarak uygulamayı başlatın.

2. Uygulama açıldığında ağınızı otomatik olarak taramaya başlayacaktır.

3. Birkaç saniye içinde ekranda [LG] webOS TV veya televizyonunuzun model kodunu göreceksiniz.

4. Televizyonunuzun ismine tıklayın.

5. TV Ekranına Dikkat Edin: İlk bağlantıda LG TV ekranının sağ üst köşesinde “Pardus bilgisayarı ekranınızı paylaşmak istiyor, izin veriyor musunuz?” uyarısı çıkacaktır. Kumandadan “Kabul Et” (İzin Ver) seçeneğini seçin.

Birkaç saniye içinde Pardus LXDE masaüstünüz 165 ekran LG TV’ye yansımış olacaktır!

:hammer_and_wrench: Deneyimlerime Dayalı Teknik İpuçları (Darboğazları Önleme):

• Gecikme Durumu: Eğer bilgisayarınız emektar bir donanıma (Örn: Core 2 Duo işlemci) sahipse, görüntüyü anlık olarak sıkıştırırken (video encoding) işlemciye yük bineceğinden yer yer 0.5 saniyelik bir gecikme yaşanması normaldir. Bu sistem metin okumak, web sitelerinde gezinmek, terminal yönetimi ve Ofis işleri için harika bir performans sunar.

• Video ve Ses Çözümü: Video izlemek istediğiniz anlarda yansıtma üzerinden değil, bilgisayara kuracağınız bir DLNA (MiniDLNA) sunucusu üzerinden videoları TV’nin kendi oynatıcısına paslamanızı öneririm. Böylece yük TV’nin kendi donanımına geçer ve videolar sıfır gecikmeyle oynatılır.

2 Beğeni

Ses olayını soracaktım. Soracak olduğum sorunun cevabınıda yazmışsınız. :slightly_smiling_face:

Ayrıntılar için teşekkür ederim.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.