Basit bir kullanıcının gözünden ilk izlenim ve öneriler

Öncelikle belirtmek isterim ki ben basit bir kullanıcıyım ve sadece bir amatör olarak basitçe bazı gözüme takılan şeyleri paylaşmak istedim. Bir geribildirim ya da öneri olarak. Linux çok geniş bir yapıya sahip tabi ki istediğim gibi değiştirip özelleştirebilirim bunun farkındayım ama ben sadece varsayılan halini eleştirmek istedim.

menu
Başlat menüsü ikonunun altındaki çizgi biraz rahatsız edici ve simetrik değil ve çok köşegen bunun yerine sadece simge olabilir ya da daha yumuşak hatlı bir yazı ile yazılabilir ama altındaki çizgi çok rahatsız edici karmaşık duruyor. Yanındaki uygulama ile çok bitişik duruyor.

Pardus-2020-11-14-16-43-57
Daha fazla arkaplan görüntüsü olabilir. Özellikle daha sade ya da doğa manzaralı vs. olursa çok iyi olur. Bunlar işletim sistemini ferah hissettiriyor.

Sistemde iki tane e-posta okuyucusu var, ikili çok uygulama var gibi. İkili uygulamalar karışıklık yaratıyor bence bundan kurtulmak daha iyi olur.

Linux’da fare tekerliği ayarı yok genel anlamda. Bunu Debian’dan mı yoksa Pardus ekibinden mi istesem bilmiyorum ama bu eklenirse çok hoş olur. Ben şuan için imwheel kullanıyorum.

Pardus-2020-11-14-16-54-56
Pardus Mağaza’daki ikonlar çok büyük. Yeterli uygulama var ama dolu gözüksün diye sanırım bu tercih yapılmış ama çok abartı duruyor. Bu kadar büyük olmasına gerek yok. Soldaki kategoriler sekmesi açılacak bir menü gibi durmuyor bir ok işareti iyi olur. Ayrıca ESR olmayan güncel Firefox da eklenirse güzel olur.

Onun dışında bu projeye destek sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi iş çıkartıyorlar bir emek var. Başarılarının devamını dilerim.

6 Beğeni

Değerlendirmeniz çok güzel. Birkaç noktanın açıklığa kavuşması için size yanıt yazmak istedim.

Uygulama menüsü, panelde kendiliğinden var olan bir şey değil. Paneldeki diğer her şeyle (uygulama kısa yolları, açık pencereler, sistem tepsisi, saat vb.) aynı biçimde değerlendiriliyor. O sebeple uygulama simgeleriye aynı boşluklara, renklere ve animasyonlara (varsa) sahip. Yazı tipi de sistemin öntanımlı yazı tipi. Bu yazı tipinin seçilmesi sistemdeki diğer her şeyle uyumlu görünmesini sağlıyor. Sistemin öntanımlı yazı tipini ayarlar menüsündeki görünüm bölümünden değiştirebilirsiniz. Ancak bu, masaüstü ortamının tamamında değişim yapacaktır. Keşke menünün özelinde bir yazı tipi ayarı olsa.

Aslında var. Yalnızca öne çıkarılmamış.
Niye yapıldığını anlamadım ama Ondokuz’un öntanımlı duvar kağıtları, diğer duvar kağıtlarından ayrı bir dizine konmuş. /usr/share/backgrounds/ dizininde Pardus’un diğer duvar kağıtlarını bulabilirsiniz.

İkili çok uygulama olması komusundan emin değilim ama çift e-posta okuyucusunun karışıklık yarattığı konusunda size katılıyorum.

Fare tekerleği ayarını biraz daha açıklayıcı yazabilir misiniz? Ayrıca, bence Pardus ekibine geri bildirimde bulunmak daha çözüm odaklı olur diye düşünüyorum. Debian’da geri bildirimin değerlendirilip sonuca varılması biraz fazla uzun sürebilir. Pardus’un daha küçük bir girişim olması geri bildirimler konusunda büyük bir avantaj.

Boyut seçiminde büyük ekranlar veya dokunmatik ekranlar etkili olmuş olabilir. Küçük ekranlarda fare için fazla büyük ama hem parmak için hem de büyük ekranlar için ideal boyuttalar.

Umarım faydalı bir yanıt yazabilmişimdir. Aklınıza takılan bir şey olursa ve üslubumda veya içeriğimde sıkıntılı bir şey görürseniz yazmaktan çekinmeyin.

3 Beğeni

Öncelikle teşekkürler.

Yazının çoğunda sistemi istersem özelleştirebileceğimi değiştirebileceğimi söylemişsiniz. Doğru. Ben sadece varsayılan olarak gelen halini eleştirmek istedim. Basit bi kullanıcı için bunları özelleştirmek aslında uğraşmaya değer bulunmuyor ben onları düşünerek bu yorumları yapmıştım.

Tekerliği çevirdiğimde atladığı satır sayısı. Her dönüşte ne kadar aşağı inecek o ayarı kastedmek istedim. Linux kullanırken sayfaları aşağı indirmek gerçekten çok yorucu oluyor :slight_smile:

Dokunmatik ekranlar için doğru olabilir ancak masaüstü ortam için fazla büyük geldi bana.

Yanıtlarınız için çok teşekkürler. Pardusun gelişmesi dileğiyle.

2 Beğeni

Bana kalırsa Pardus Mağaza simge boyutlarını ekran çözünürlüğüne göre otomatik olarak ayarlayabilir hale getirilebilir.

Selamlar, saygılar.

2 Beğeni

Aslında öntanımlı arayüzü biz tasarlasak ve bir yarışma olsa daha güzel olur. Yeni arayüz programlamak değil de tema-duvarkağıdı-renk şeması gibi kullanıcılar olarak seçebilsek hoş olur.

2 Beğeni

Biraz beceri, biraz Javascript ve CSS ve InkScape bilgisi ile bunlar çok kolay

Yanlış yazdıysam affola.

2 Beğeni

Onları GTK tabanlı bir masaüstü ortamına nasıl bağlayacağımızı da bilmek gerek. :grinning:

Şurda takılıp kalıyoruz. İnsanlar bu şeylerin yapılabilirliğini tartışmak istemiyor. Sadece önyüklü olarak daha güzel bir arayüzle gelmesini istiyor. İstekleri gayet açık ve net ki haklılar da. Mesela linkteki distroların içinde Pardus da olsa fena mı olur? Ki inanın bunu yapmak Pardus USB Biçimlendirici gibi projelerden daha kolaydır. Zaten kurulumdan sonra kim neyi nasıl yapmak istiyorsa onu yapar. Ama önyüklü masaüstünün biraz daha şık olması bence de bir gereklilik. Tabi öncelik kamu olduğu için dikkate alınmaya da bilir. Here are the Most Beautiful Linux Distributions in 2021

5 Beğeni

Eksiklikler ve farklılıklar hep olacaktır ama herkes sizin gibi fikirlerini paylaşsa ortaya daha güzel harika bir Pardüs çıkacaktır. Bu tür geri dönüşler geliştiriciler için çok önemlidir. Düşüncelerinizi paylaşarak destek olduğunuz için teşekkürler.

6 Beğeni

Örnek bence her masaüstü ortamını kurulumda biz seçmeliyiz bence pardusu kurarken tüm masaüstü ortamları kurulmalı böylece bir seçenekten diğer seçeneğe geçebilelim.

2 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.