batarya bulunamadı

Herkese selamlar
(Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür diliyorum.)

VESTEL V TAB 1041 model pc’ye pardus son sürümünü kurdum. Kullanımı gayet güzel ve hoş lakin batarya konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Hardinfo programında battery kısmında “no bateries found on this system” diye bir yazı var. Batarya’yı algılamıyor.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Kesin bir şey diyemem, bu tip şeyler genellikle uğraştırıyor. Global olmayan markalar için bazı donanımlar desteklenmeyebiliyor. Deneyebileceklerinizden birkaçı:

Kernel versiyonu 4.19.x olması lazım pardusta bildiğim kadarıyla, bazen kernel sürümünü yükseltince batarya çalışmaya başlayabiliyor. Ekstra bir driver kurmanız da gerekebilir ya da ACPI ile ilgili bir sıkıntı olabilir.

En kolay bakılabilecek olan ACPI ile başlayalım
dmesg | grep -i ACPI yaparak acpi mesajlarına bakabilirsiniz burada bir mesaj yoksa ACPI kapalı olabilir

ACPI kaynaklı bir sıkıntı ise bazen önyükleme ayarlarını değiştirerek çözülebiliyor. (kolay bir işlem bir şeyi bozarsanız yeniden başlattığınızda bilgisayarınız normal olarak açılır)
Bilgisayar açılırken Pardus’un nasıl açılacağını soran bir menü çıkması lazım, çıkmıyorsa açılırken ESC tuşuna basarak getirebilirsiniz.
En üstteki seçeneği seçip E tuşuna basın ve şu satıra gelin
linux /boot/... quiet splash
burada quiet ve splash parametrelerini silin yerine acpi=force yazıp CTRL+X ya da F10 ile boot edin. Bu ayarlar geçicidir bilgisayarı yeniden başlattığınızda normal açılır.

Batarya gelmediyse ekstra bir paket kurmanız gerekebilir(free ya da nonfree) pardus’un kendi dağıtımdan ya da ubuntu, debian dağıtımlarından. Tabletin içinde ne olduğunu bilmediğim için şunu kuracaksınız diyemem ama lspci çıktısı yardımcı olabilir belki.

Ekstra paket bulamazsanız en son deneme olarak kernel yükseltmeyi deneyebilirsiniz (Pardus 19 Kernel Yükseltme Kılavuzu - Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası - Pardus Belgeler). Ancak kesin diyemem çünkü bu tablet için yeni kernel’de de bir driver olmayabilir. Ayrıca kernel yükseltmek de pardus için pek önerilmiyor büyük bir sıkıntı olmadığı sürece. Bataryayı çözerken wifi çalışmayabilir mesela, daha büyük sıkıntılar da çıkarabilir.

Kernel yükseltmeden önce başka kernel sürümü daha güncel bir distroda deneyebilirsiniz. Ubuntu’da algılanıyorsa kernel sürümüne bakın Pardus’dan yüksekse kernel yükseltmek muhtemelen sorunu çözecektir(ekstra bir paket bulamazsanız). Denediğiniz distroda bataryanın hangi driveri kullandığına lspci -v ile bakabilirsiniz.

Bu arada konu yanlış galiba :smile: Kurulum ve sürücülerde olması lazım sanırım

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.