Merhaba,
Öncelikle bu Pardusu geliştiren emek harcayan tüm kardeşlerime teşekkür ederim elinize sağlık.
Biz windowstan Pardusa geçenler için bazı basit sıkıntılar yaşadım.
Kablosuz interneti bağlayacağım ama bir türlü bulamadım acaba donanım mi kurulmadı diyorum yeniden başlatıyorum yok yok meğer iki bilgisayar üst üste bir ikon var meğer o imiş valla çok zor buldum. Mantık doğru iki bilgisayarı bağlama ama wifi ikonuda ortasına yerleştirilse belki daha iyi olur diyor düşünüyorum çünkü sinyal simgesi daha anlamlı olacağını düşünüyorum.
Mobilden bağladım interneti ilk ayar seçeneğinde tarifeli bağlantı görünmesi daha iyi olacağını düşünüyorum.
Wifi ikonu tıklıyorsun Bağlantıları Düzenle=>Ethernet seçeneğinde oradan kablosuz ağ adını tıklayacaksın sonra alttaki dişliyi tıklayacaksın burada kablosuz ayarlarda açılıyor buradan Genel ayarlara geleceksin bu biraz uzman işi oluyor basit olarak ilk ayarlara ulaşılması gerekir diye düşünüyorum gelişmiş ayarlar bölümü ile detay isteyenler için olabilir.
Benim bilgisayarım Aspire V3 772G bilgisayarın ışığını fn+yon tuşu ile sola tıkladığımda ışığı kısıyor ama yeniden başlatınca tam ışık açık olarak açılıyor.
Birde bir yerdeki herhangi bir dosyanın adını almak için veya adını değiştirmek için sağ click değil de üzerine windows gibi bir tik ile yapılsa iyi olurdu diye düşünüyorum.
Firefox tarayıcı ikonu alt panele ekledim firefox açtığımda ve ye herhangi programlar açtığımda Pardus yazan menü ile firefox ikonu arasında kalıyor bir anlam veremedim.
Birde dizinler ve dizin içinde dizinler ve dosyaların türüne göre hızlı algınlanması belki vardır demek istediğim windowsta bir klasör için klasörler ve çeşit çeşit dosyalara baktığımızda dosya türklerine göre ikonu eklendiği için arananı bulmak daha kolay diye düşünüyorum.
Burada belirtmeye çalıştığımda şeyleri mutlaka bir yolu yordamı vardır ama windowsta geçenler için kolaylaştırıcı olmasında fayda var diye düşünüyorum bu windows değil pardus kendine özgü şeyler diyerek insanları pardusta uzak tutmak doğru değil windows tekelini kırmak için insanların geçişi kolaylaştıracak şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca bir dosyayı silerken Sil seçeneği geri dönüşüm kutusuna göndermelidir diye düşünüyorum çünkü insan bir dosyayı silerken ilk aradığı Sil kelimesidir.
Eğer kişi bu dosyayı kalıcı olarak silmeyi istiyorsa Kalıcı Olarak Sil kelimesini arar.
Masaüstünde bir şey bir andan sağ tıklayıp sil dedim evet dedim eyvah dedim ama gitti.
Çöp Kutusuna Taşı => Sil Sil => Kalıcı Olarak Sil
Yeniden adlandırılması daha uygun olacağını düşünüyorum.
geçen gün sordum butür yazıları değiştirmek mümkünmüş fakat nasıl olduğunu bilmiyorum. sadece sembolleri değiştirmeyi öğrendim . Değiştirmeyi öğrensem espirili bir sunum yazarım oraya bak siliyom ha diye
Ayrıca bir başka önerim,
(bu önerilerim mutlak en doğrusudur demiyor ben bunları önerirken belki başka fikirlerin oluşturmasına neden olur. (atalarımız fikir fikri doğurur demişler) )
Masaüstünde
-Bilgisayarım ikonu sol en üste varsayılan olarak yüklenmesi daha uygun olacağını düşünüyorum.
-Ev ikonu ikinci sırada
-Çöp ikonu üçüncü sırada
Bundan sonra diğerleri.
Tabi ki biz değiştirebiliriz ben var sayılan olarak herkes için doğru olacağına inanıyorum.
Alt Panel ile ilgili
Pardus menü metin
Önerim şöyle Pardus | Panele eklenecek ikonlar | Açık pencerelerin minime alanı | en sağ saat alanı |
Bu Pardus alanı belirli bir mesafe ile sabit tutulmalıdır, yani panele eklenecek ikonlar Pardus metine yapışmayacak mesafesini koruyacak.
Diğer alanlarda da aynı
İkonların kontrası ve keskinliği artırılmalıdır üretim şekli bulanık şu anlaşılmasın senin ekran kartın senin gözünden vs bulanık değil gibi demek istediğim keskin değil.
Dosya ve klasör ikonları daha belirgin bir bakışta neyin ne olduğu anlaşılması gerekir.
Belki vardır bilmiyorum klasör ikonların rengini sarı yapabilir miyiz eğer yapılıyorsa şuradan buradan söyle böyle uzatmadan çekmede klasör ikonu değiştir ile renk ve klasör ikon şekli seçerek değiştirilmedir.
Galiba demek istediğimi açıklayamadım.
İnsan dosya silmek istediğinde Sil kelimesi arar ama sonra bunu geri almak isteyebilir bu Sil çöpe göndermesi gerekir ki geri alma imkanı olsun.
Bir insan bir dosyayı silerken ben çöpe taşıyayım sonra lazım olur diye düşünme olasılığı çok çok düşüktür.
Çöp kutusu özelliği ne içindir?
Çöp kutusu bir dosya lazım olmayacak diye silindiğinde geri almak içindir. Bir insan silerken geri lazım olacağını düşünür mü?
Bir daha lazım olmayacak diye siler ama biraz sonra unuttuğu yeni aklına gelen bir şeyden dolayı geri almak ister.
Çöp kutusu yanlışlıkla silinen dosyaları geri almak içindir.
Kimse dosya silerken çöp kutusuna gönder diye silmez, bunun bir mantığı yoktur, eğer dosya sonra lazım olacaksa uygun bir yerde depolar niçin çöp kutuna göndersin ki.
İnsan sileceği bir dosyayı silmek için Sil kelimesini arar Çöpe taşı diye bir kelime aramaz
Windows alışkanlığından olabilir ancak Pardus yazılımcıları eğer biz windows değiliz biz Linux bizde her şey farklı biz windowsa benzeyemeyiz diyorsa Pardusu kullanan macera severlerden ileri kullanıcıya gidemez.
Windows insanlara şunu öğretmiştir En acemi biri bile bilgisayar kullanabilir
Eğer pardus olarak her şeyi komut yazarak yükle, oluştur, değiştir, güncelle, kaldır, yürüt, çalıştır dersen insanları MS-DOS zamanına geri götürürsün.
Diyeceksin ki Linux alt yapısı ile böyle olmak zorundadır. Bunun böyle olmak veya olmamak ne derece doğru bilmiyorum ama hedef insanların kullanımı kolaylaştıracak şeylerin yapılmasıdır.
Eğer biz windows a hiçbir şekilde benzemeyiz derse buda yanlış olur çünkü tüm insanlar windowsu biliyor zorluk çekmeden Pardusu kullanmalarını sağlamak lazım.
Acemi biri bir dosya silerken çöp kutusuna taşı kelimesini aramaz araması için acemide bir ileri gidecek ve çöp kutusunu ne olduğunu öğrenecek bir dosyayı silmek için SİL kelimesi aranın istisnasız çöp kutusuna taşı aramaz ve SİL seçeneği olduğu için SİL tıklar ve gelen pencerede kalıcı olarak silmek istediğinizden emin misiniz metni okumadan evet der çünkü insan silmek istiyor musun gibi düşünür her yerde çıkan mesajları açıklamaları oturup iki saat tek tek bunları okumaz.
Bu acemi bir dosyayı silmek istedim bende sağ tıkladım ve Sil seçeneğini seçip sildim sonra lazım bunu geri almak mümkün mü diye foruma yazdığında ne diyeceksiniz?
“Silerken okumadın mı bunun geri dönüşü yok ona göre sil” diye detay detay yazdık okusaydın mı diyeceksiniz?
Yada “Maden geri lazım olacaktı Sil yerine çöp kutusuna taşı seçeneğini kullansaydın” mi diyeceksiniz?
Bu windows ile alakası yok Sil sildir, çöp kutusu da yanlışlıkla silineni geri almak içindir bunu uzatılacak bir şeyi yoktur, diğer önerilerim için windowsa benzemek diye yorumlayabilirsiniz ama windowsa benzemeyelim derken böyle absürt şeyde olmamalıdır.
Diye düşünüyorum.
Sen haklı ben haklı olayı değil.
Eğer windowsa benzemeyeceğiz diyerek yazılım yazılırsa insanları devlet daireleri dahı uzaklaştırmış olursunuz.
Doğru olan doğrudur.
Dilimize yerleşen dilimizdir.
Mobil kullanım diyoruz niye seyyar gibi bir şey demiyoruz? Çünkü dilimize mobil diye yerleşti artık bizimdir.
Eğer ülkemize Bilgisayar gelmeden önce Bilgisayar diye isim üretilmeseydi bugün Computer diyorduk. Şimdi pek aklıma gelmedi ama bunun gibi çok şeyler var.
Şimdi Alt panele bakalım sabit ikonlar sağda salıyor minimizeler solda ve Pardus isim ile yan yana sıkı duruyor.
Solda Pardus menüsü windosun değil mi?
Sağda saat ve diğerleri windowsun değil mi?
Dosya gezginleri windows değil mi?
Dosya gezgin menüleri dosya yolları gösterme hepsi windows
Yani ilk uçak üreten kanat kullandı sonra üreten kanatsız mı uçak yapacak
Bana göre bu bakış doğru değil alışılmış bir şey varsa o yoldan yürüyerek daha çok kullanıcıya erişmek gerekir.
İlk video edit programı yapan sekans altta yaptı ondan sonra tüm video edit programları aynı
Microsoft office programı ile diğer office programları aynı tarz niçin bu microsoftun benzemeyelim demediler çünkü onu bilen bunuda kullanabilsin bunu kullansın diye
Böyle düşünerek pardus kullanımını kısıtlamamak lazım diye düşünüyorum
Eğer insanlar windows biliyorsa telif hakkı olmayan şeyleri benzeterek yeniden amerikayı keşfetmeye gerek yok yapıla bilecekler tam windows gibi olmasada windows kullanan kişilerde kolaylık mümkün olduğu kadar kullanabilmeli ki Pardus kullanıcısı artık.
Geçenlerde mavi ekran sorununda Tübitak başkanı çıktı Pardusumuz var ama ne kadar çok kullanıcı olursa ne kadar geri dönüşler olursa o kadar daha güçlü sorunsuz bir işletim sistemimiz olur demişti ama windowsa benzemeyelim derken Pardusumuza veririz diye düşünüyorum.
Hakkını helal et kardeşim amacımız milli yerli ürünlerimize sahip çıkmaktır kötü niyetimiz asla olamaz.
Görünüm w10 . Menü görünümü xp (whisker) . Kullandığım sistem Pardus . Pardus istediğim gibi özelleştirmemi fırsat vermiş . Şahsen windows da alıştığım görünümü burada bulmam kullanmamı teşvik ediyor . Yıllarca insan alışkanlığını atamıyor . İstiyen pardus karşılayıcı dan tasarımdan pardus tarzı ve klasik tarzı seçip kullanabilir ve istediği gibi özelleştirme imkanı vermiş .
Bak kardeşim kısa ve öz özetlemiş teşekkür ederim.
kullanmamı teşvik ediyor
Eğer insanların kullanmasına teşvik etmek istiyorsak windowsa benzemesin kullanıcısı al olsun benim olsun demektir.
Ben bire bir windowsa benzesin hiçbir zaman demedim ve hatta yukarıda yeni başlayanlar için windowsa benzetme özel bir seçenek yapılabilir demiştim.
@VtnTr kardeşim böyle seçenek olduğunu söylemiş bende kullanmak isterim.
Evet arabaların çeşitleri çok ancak hepsi 4 tekerli, solda direksiyon dikiz aynası yan aynalar oturma motorun bulunduğu yer şanzıman diferansiyel akis hepsi aynı herhangi bir araba kullanmayı bilen herkes her arabayı kullanabiliyor çünkü temel kullanım aynı veya aynı mantıkla çalışıyor hatta vites geçişleri dahil.
Ben bire bir windowsa benzeyelim demiyorum ama aman windowsa benzemeyelim deyin dosya silerken Sil yerine Çöp Kutusuna Taşı saçmadır. Aslında buna Geri Dönüşüm Kutusu veya Kurtarma Kutusu gibi şeyler olabilir. Windows Geri Dönüşüm Kutusu dedi diye pardus demeyecek bir kural olamaz bu kelime global kelimedir windowsa ait değil ki.
Bir kaç macera sever komutlarla çalışmayı benimseyebilir macera olsun diye ama bu çağda komut ile bilgisayar kullanmak isteyen bir tek kişi bile olamaz hangi komutu ezberleyeceksin bir şey yapacaksın foruma yaz ki sana biri cevap versin biri cevap verdi olmadı bir daha yaz bu sefer başka bir şey desin onu dene öylemi? Saniyelerle yarışılan bu zamanda bu sitem geride kaldı.
Tekrar söylüyorum 100% windows a benzeyelim demiyorum ama bazı şeyleri dilimize alışkanlığımıza oturmuş şeyleri de windosa benzemeyeceğiz diye yok saymak doğru değildir.
Pardus işleyiş şekline baktığında windows a %80 benziyor zaten bunlardan kurtulabiliyor musunuz? Hayır ama gariban Sil yerine Çöp Kutusuna Taşı ile benzemeyecek hemi?
Darılmaca yok doğruyu bulmaya çalışıyoruz.
Allaha emanet olun.
İşte bende bunu diyorum windows kullananlar windows kullansın macera sevenler Linux bize yeter, az kullanıcı olsun bizim olsun anlayışının yanlış olduğunu söylemeye çalıştık.
Ben demiyorum windowsa benzesin hayatı kolaylaştıran şeyleri yapmak lazım diyorum.
Eğer Linux budur Pardus te bir kaç macera sever içindir diyorsa Pardus yazılımcıları o zaman Tübitak başkanı çıkıp kullanıcılarımız az geri dönüşler az bu yüzden daha da geliştiremiyoruz demesin.
Devlet dairelerinde bile kullanmayı tercih etmiyorlar çalışanlar.
Eğer hedef windows hariç kullanıcılar ise diyecek bir şey yok formu meşgul etmeyiz.
Pardusu siz mi geliştiriyorsunuz gönüllü olarak?
Devlet Tübitakta bu işletim sistemi için yazılımcıları istihdam etmiyor mu? Yoksa yalan mı?
Yoksa pardusun sahibi siz misiniz?
Siz kim oluyorsunuz ki ahkam kesiyorsunuz?
Pardus sizden mi soruluyor?
Yoksa kimin kullanacağına siz mi karar veriyorsunuz?
Ben kimseye hakaret etmedim “bir kaç macera sever” derken böyle şeylerle oynamayı seven kişiler anlamında söylüyorum yani bilgisayarda iş yapan değil bilgisayarlarla oynayan kişiler kodlar komutlar girmeyi seven kişiler demek istiyorum siz bilerek olayı başka yere çekiyorsunuz.
Burası herhalde babanızın forumu değil diye düşünüyorum.
Bu işler öyle astığım astık, kestiğim kestik, dediğim dedim ile yürümez tabi ki ilk kullanan kişi bazı şikayetleri önerileri kendine göre olacaktır bunu yazanlar burayı okuyorsa değerlendirir.
2000 yılında bir den fazla e-posta ların gelen kutusu tek oluyordu windowsa yazdım her e-posta için ayrı gelen kutusu olması daha uygun olurdu diye ama kimse bana demedi sende kim oluyorsunda windowsa akıl veriyorsun diye bir zaman sonra bu özelliği eklediler ve artık her e-posta için ayrı gelen kutusu var.
Yine windowsa telefonla bilgisayara internete bağlandığında bunun cep telefon olduğunu kısıtlı internet olduğunu ayarlayacak bir ayar olup olmadığını sordum ve cevap olarak windows ta böyle seçenek olmadığını söylediler ve 2 ay sonra bir güncelleme ile bu özellik geldi.
Windows gibi bir firma geri dönüşlere bu derece önem verirken (her söylenen yapılacak demek istemiyorum) siz diyorsunuz ki bizim gibi linux gönüllüleri varken söz size düşmez öneride de söz de bizimdir diyorsunuz he?
Bak kardeşim son mesajını okumadım bir daha benim konulara cevap verme bende sana cevap vermeyeceğim.
Avatarında cennet mekan 2.Abdülhamid var ama 2.Abdülhamid’i tanımıyorsun avatarına onu koydun ise onu tanıman lazım.
Bir muhalif Fransada bir gazetede 2.Abdülhamid ve Osmanlı hakkında olumsuz yazdığı halde bu kişi benim ülkemin vatandaşıdır orada el oğluna muhtaç olmasın diye o kişiye para gönderirdi.
Burası devletin yazılım için oluşturulan bir forumdur tüm önerilere ve görüşlere saygı göstermek lazım öneriler yapılacak diye bir şey yok adı üzerinde öneri geri dönüş bilgilerin kötüsü olmaz fikir fikri doğurur senin göremediğin başkası görür başkasının göremediği sen görürsün el oğlu ABD ve AB her yerden bilgi topluyorlar öyle gelişiyorlar senin gibi düşünseler biz varken söz size düşmez deselerdi böyle ileri gidemezlerdi.
Pardus ve bu forum Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının malıdır kimsenin babasının malı değildir.