Selamlar Pardus Ailesi!
Biliyorum, kurulu düzeni bozmak zordur. Pardus 23 ile aranız gayet iyi, her şey tıkırında, “Şimdi kim uğraşacak güncellemeyle?” diyor olabilirsiniz. Ama size güzel bir haberim var: Pardus 25’e geçmek, evinizde tadilat yapmaya değil, eşyaları yenileyip duvarları ferah bir renge boyamaya benziyor.
Sizi teknik terimlerle boğmadan, neden bu geçişi yapmalısınız ve bunu en kolay (“acısız”) şekilde nasıl yaparsınız, gelin birlikte bakalım. Çayınızı/kahvenizi alın, başlıyoruz! ![]()
Neden Pardus 25? (Sizin Dilinizden 4 Sebep)
1. Bilgisayarınız “Gençleşecek”:
Yeni sürüm, bilgisayarınızın işlemcisi ve parçalarıyla daha iyi iletişim kurar. Özellikle dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, pilinizin eskisinden biraz daha iyi dayandığını ve bilgisayarın daha sessiz çalıştığını fark edebilirsiniz.
2. Gözünüz Gönlünüz Açılacak:
Masaüstü ortamı (ister XFCE ister GNOME kullanın) artık daha şık. Pencereler, menüler ve ikonlar modernleşti. Kullanımı daha akıcı, “yağ gibi” bir deneyim sizi bekliyor.
3. Programların En Yenisi Sizde Olacak:
LibreOffice, internet tarayıcınız veya video oynatıcınız… Hepsinin en taze, en yetenekli sürümleri Pardus 25 ile geliyor. “Bu dosya açılmıyor” derdine son.
4. Kale Gibi Güvenlik:
Teknoloji dünyasında tehditler durmuyor. Pardus 25, kapı kilitlerinizi en son teknolojiyle değiştiriyor. Güvende kalmak için en iyi liman burası.
Hazırlık Aşaması (Önce Emniyet!)
Yola çıkmadan önce emniyet kemerimizi takalım. Endişelenmeyin, çok basit:
-
Yedeklerinizi Alın: Ne olur ne olmaz, fotoğraflarınızı ve belgelerinizi bir USB belleğe atın. Teknoloji bu, şakaya gelmez.
-
Şarja Takın: Güncelleme sırasında bilgisayarın kapanmasını istemeyiz.
-
İnterneti Kontrol Edin: Bağlantınızın kopmayacağından emin olun.
Büyük Göç Başlıyor: Adım Adım Yükseltme
Korkulan “Siyah Ekran” (Terminal) kısmına geldik. Ama korkmayın, sadece aşağıdaki komutları kopyalayıp yapıştıracaksınız.
Adım 1: Mevcut Evi Temizleyelim
Önce Pardus 23’ün tamamen güncel olduğundan emin olalım. Uçbirimi (Terminali) açın ve şunu yapıştırın (Şifre sorduğunda yazın, ekranda görünmez ama yazar, Enter’a basın):
sudo apt update && sudo apt full-upgrade -y
(Bu işlem bitince bilgisayarı bir kere yeniden başlatın, temiz kafa ile devam edelim.)
Adım 2: Adres Defterini Güncelleyelim (Sources.list)
Sisteme artık “Pardus 23 depolarından değil, Pardus 25 depolarından veri çek” dememiz lazım.
sudo sed -i 's/yirmuc/yirmibes/g' /etc/apt/sources.list
sudo sed -i 's/yirmuc/yirmibes/g' /etc/apt/sources.list.d/*.list
Adım 3: Yeni Listeleri Alalım
Sisteme “Yeni adresleri kontrol et” diyoruz:
sudo apt update
Adım 4: Ve Büyük An! Yükseltmeyi Başlatıyoruz
Arkanıza yaslanın, bu işlem internet hızınıza göre biraz sürebilir. Ekranda yazılar akacak, sistem yenilenecek.
sudo apt full-upgrade
Son Dokunuşlar (Bahar Temizliği)
Yükseltme bitti! Ama arkada inşaat artıkları kalmasın. Gereksiz dosyaları silip pırıl pırıl yapalım:
sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean
Ve final… Bilgisayarı yeniden başlatın:
sudo reboot
Hoş Geldin Pardus 25! 
Bilgisayarınız açıldığında o yeni ferahlığı hissedeceksiniz. Güle güle kullanın!
Takıldığınız bir yer olursa, hata alırsanız veya sadece “Yaptım, harika oldu!” demek isterseniz bu başlık altına yazın. Hepimiz buradayız, birbirimize yardım etmek için varız.
Özgür yazılımla kalın!