LİNUX SİSTEMLERDE MEDYA-KURGU
Linux sistemlerde de, windows tarafındaki kadar profesyonel ve “gösterişli” olmasa da, gayet iş görür ve ideal şekilde video-kurgu, ses kurgu gibi işler yürütülebilmektedir. Bunu, şahsen yıllardır yürüttüğüm amatör çalışmalarımdan biliyorum. Hatta, linux tarafında kullanılan birçok programın windows sürümleri de bulunmaktadır. İsteyen windows tarafında da sahipli-paralı yazılımlara hiç gereksinim duymadan medya-kurgu işlerini yürütebilir.
Bu yazıda, linux sistemlerde medya-kurgu için kullandığım yazılımlardan bahsedeceğim. Anlatımımın sizlere faydalı olacağını umuyorum. İlgileniyorsanız yazıyı baştan sona okuyun.
Bu yazıda bahsedeceğim yazılımlar, örneğin adobe yazılımları kadar yüksek başarıma sahip olmasalar da, tatminkar sonuçlar vermektedir. Baştan bu uyarıyı yapayım.
Kdenlive:
Telefon ya da kameranızla video çektiyseniz ve bu videoya efektler, yazılar vb eklemek istiyorsanız, birçok video-kurgu yazılımından faydalanabilirsiniz. Ancak şahsen yaptığım test ve tecrübeler sonucunda en iyi yazılımın kdenlive olduğunu anladım. Bunun yanında masaüstü videolarınızı da işleyerek, profesyonele yakın ayarda videolar yapmanıza olanak sağlayacak araç-gereçler, özellikler içermekte. Her türlü video dosyasını işleyebilir, güzel işler üretebilirsiniz. Örnek olsun diye yaptığım bir kısa video şuradadır.
Kdenlive video editörünün windows sürümü de bulunmaktadır ve windows tarafında da kullanılabilir. Böylelikle sahipli-paralı yazılımlara gereksinim duymak zorunda kalmazsınız.
Programın kullanımı için biraz temel gerekiyor. Yani video-editing nedir, nasıl yapılır gibi temel kavramları bilmeli ve mümkünse daha evvel bir video editörünü kullanmış olmalısınız. Programı kurcalayarak kısa sürede çözersiniz.
Avidemux:
Bu program, hızlı bir video kırpıcı olarak kullanılabilir. Bir önceki video programında bir videodan bölüm sildiğinizde, videonun kaydedilmesi için “render” işlemi gereklidir. Yani kdenlive, videoyu bilgisayarın kaynaklarını zorlayarak işler ve istediğiniz yere kaydeder. Oysa Avidemux, render işlemi olmadan videoyu keser ve istediğiniz yere doğrudan kaydeder. Bu işleme “demuxing” denir. Windows tarafında da hızlı video kırpıcı freeware yazılımlar bulunmaktadır. Ancak bu yazılımların kaynak kodu kapalı olduğundan güvenilir olmayabilirler. Avidemux’un windows versiyonunu tercih edebilirsiniz. İlk başlarda kullanımı biraz zor gelebilir ancak alıştıktan sonra kolayca yönetirsiniz. Videolarla çok uğraşan her kullanıcının bilgisayarında olmalı.
Audacity:
Çok iyi bir ses editörüdür. Sahipli-paralı alternatifleri kadar mükemmel olmasa da, birçok yönüyle ses düzenleme işinizi kolaylaştırır ve ihtiyacınızı büyük ölçüde görür. Temel kesme, gürültü giderme işlevlerinin yanı sıra hatırı sayılır miktarda efekt ve özellik barındırmaktadır. Programı kullanmak için, kdenlive’de olduğu gibi bazı konulara hakim olmanız gerekiyor. Ses işleriyle çok uğraşıyorsanız mutlaka bilgisayarınızda bulunmalıdır. Bu programın da windows versiyonu bulunmaktadır ve windows tarafında da linux’da olduğu gibi hiçbir ücret ödemeden tatminkar sonuçlar elde edebilirsiniz.
Kit3-Qt:
Bir ses dosyası etiket düzenleyicisidir. Bilgisayarınızdaki bazı müzik dosyalarının simgesinin albüm kapağı şeklinde olduğunu, ve bunu nasıl yapıldığını merak ettiniz mi? İşte bu özellik sahipli bir program olan itunes gibi özel yazılımlarla yapılabilmektedir. Bereket versin Kit3-Qt ile de bu iş yapılabiliyor. Bakın?
Elimdeki müzik dosyalarına resim atadım. Siz de yapabilirsiniz.
Mediainfo:
Bu program bir ses ya da video dosyasının teknik özelliklerini gösterir. Örneğin bir video hangi çözünürlüğe sahip, kaç kpbs, hangi formatta kaydedilmiş,… vb. gibi özellikleri size detaylı şekilde gösterir. Video-kurgu işlerinde ve video dönüştürürken çok lazım oluyor. Medya işleriyle uğraşıyorsanız bu program mutlaka bilgisayarınızda olmalı. Bu programın da windows sürümü var.
Handbrake:
Gayet güzel, iyi sonuçlar alabileceğiniz bir video dönüştürme programıdır. Mkv ve m4v uzantılı video çıkartır. Özelliklerinin zenginliği bakımından çok idealdir. Eğer mp4 uzantılı video elde etmek isterseniz sıradaki yazılımı okuyun. Handbrake’in de windows sürümü bulunmaktadır.
MystiQ Video Converter:
Gayet yeterli özelliklere sahip, iyi bir video dönüştürücüdür. Bir önceki yazılımdaki gibi dosya uzantısı sınırı yoktur; mp4 olarak da video çıkarabilir. Dönüşecek videonun çözünürlüğünü, veri akış hızını ayarlayabilirsiniz. Şahsen çok memnunum, her bilgisayarda olmalı. Bu programın da windows sürümü bulunmakta.
Video dönüştürücü yazılımları video düzenleme işi yapan herkesin mutlaka işine yarar. Bu nedenle olmazsa olmaz yazılımlardandır.
SoundConverter:
Ses dönüştürme işine yarar. Birçok formatı birçok formata dönüştürür. İşlemcinizin çekirdek sayısınca aynı anda birkaç dosyayı birden dönüştürebiliyor. Özellikleri son derece yeterli ve sofistike. Ses dönüştürme yazılımları da medya işiyle uğraşanların mutlaka işine yarar. Maalesef bu yazılımın şimdilik windows sürümü yok.
Resimde 8 çekirdekli bir işlemci ile aynı anda 8 dosyanın dönüştürülebildiğini görmektesiniz.
Subtitle Composer:
Bu yazılım, KDE ekibi tarafından geliştirilmiştir. Altyazı yapma, düzenleme programıdır. Çeşitli videolar için altyazı yapabilir, var olan altyazıları düzenleyebilirsiniz. Çok kullanmadım, ancak incelediğim kadarıyla oldukça kullanışlı bir yazılıma benziyor. Video-kurgu işleriyle uğraşan kullanıcıların çoğu bu tip yazılımlara ihtiyac duyuyor. Kullanmadım ama neden öneriyorum: linux ortamında var olan altyazı editörlerinin içerisinde kullanımı en kolay ve uygun olarak bu yazılımı buldum. O yüzden öneriyorum.
Windows tarafında bu program yok. Ancak çok daha iyi, çok daha mükemmel bir açıkkaynak yazılım olan subtitle edit programı var. Programı defalarca kullandım ve çok memnun kaldım. Dolayısıyla windows tarafında altyazı yapacaksanız sahipli-paralı yazılımlar edinmeden evvel bu programı denemenizi şiddetle öneririm. Az evvel araştırdım, ancak maalesef linux versiyonu yok. Bazı açıkkaynak yazılımların da linux versiyonu yok, garip…
Vokoscreen:
Bugüne kadar kullandığım ekran videosu kaydetme yazılımlarının içinde en iyi bulduğum budur. Tercih sizin; kendi kullandığınız yazılımdan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Ancak bu yazılımı denemeden karar vermeyin derim. Bu programın da windows versiyonu var.
GIMP:
Her ne kadar son sürümlerde birçok özelliğini bozmuş olsalar da, açıkkaynak taraftaki açık ara en iyi piksel tabanlı görsel editörüdür. Sadece görsel düzenleme yapmıyor, hareketli gif dosyaları da oluşturulabiliyor:
(espiriye bak, hizaya gel.)
…
Programı videolar için thumbnailler yapmak, video içerisine serpiştireceğiniz görselleri oluşturmak, ayrıca yukarıda bahsettiğim kid3-qt yazılımıyla mp3’lere küçük resim oluşturmak için kullanabiliyorsunuz. Yeteneğiniz varsa yapabileceklerinizin sınırı yok. Adobe’un PS yazılımına alıştıysanız bu programa başlarken sudan çıkmış balığa dönecek, aradığınızı aradığınız yerde bulamayacaksınız. Ancak öğrendikten ve alıştıktan sonra bırakamayacak, “PS’ye ihtiyacım yokmuş” diyeceksiniz. Bu program da çoklu platformlu. Windows ve MAC sürümleri var.
Kolourpaint:
GIMP’ten bahsedince bundan bahsetmemek olmaz. Bazen GIMP’te işlenecek görseller için temel bir görsel oluşturmada, daha basit düzeyde bir yazılıma ihtiyaç duyuyorsunuz. İşte Kolourpaint, bu ihtiyacı karşılıyor. Kolourpaint, windows’daki paint.exe’nin replikasıdır. Hemen hemen aynıdır. Ancak paint.exe’den daha fazla özelliğe sahiptir. Paint’i seviyorsanız mutlaka kurmalısınız.
Elektronikle uğraşıyorum. Devre şemalarını Kolourpaint ile kolayca çiziyorum:
…
Bu bir akü şarj cihazının devre şeması. Normalde bu devreleri çizmek için elektronik yazılımları gerekirken ben kolourpaint ile kolayca çizdim. Bir de son not: konuya eklediğim resimleri pratik olduğu için bu programla küçülttüm. Çok kolay ve hızlı oldu.
XnConvert: Görsellerin özelliklerini (uzantı, çözünürlük vb) hızlıca dönüştürmeye yarıyor. Bildiğim kadarıyla açıkkaynak değil. Ancak mükemmel bir yazılım. Öneririm. Windows versiyonu da var.
gThumb:
Basit seviyede görsel işleme yapma, görsel görüntüleme, ayrıca ekran görüntüsü alma sonrasında görüntüyü işleyip kaydetmeyi kolaylaştırır.
Bütün bu yazılımlarla bilgisayarınızı medya-kurgu makinesine dönüştürüp, işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bahsettiğim bu programları yıllardır kullanmaktayım ve çok memnunum. Gerek windows tarafında, gerekse linux tarafında sahipli-paralı yazılımlara para vermiyor, ya da olumsuz(!) yollara başvurmuyorum. Çünkü ne yaptığımı, nasıl yapacağımı biliyorum ve elimdeki programlardan azami şekilde faydalanabiliyorum. Dolayısıyla eğer siz de benim gibi medya işleriyle uğraşıyorsanız bu yazılımları kullanmanızı öneririm. Son olarak, bilgisayarınızı bir medya canavarına dönüştürmenin bir diğer yolu da Ubuntu Studio tercih etmektir. Bu dağıtım içerisinde sanatçı ruhlu insanlar için onlarca yazılım bulunmaktadır. Müzik yapım programları, görsel işleme programları, video-kurgu yazılımları ve birçok yardımcı yazılımla doludur.
Özgür kullanımlar dilerim.