Black PARDUS (Pentest & Cyber Sec.) Yerli Güvenlik Dağıtımı.

Merhabalar,

Pardus’25 tabanlı bir sızma testi (pentest) dağıtımı üzerinde çalışmak istiyorum.
Amacım, Pardus altyapısını kullanarak yerli ve güçlü bir siber güvenlik aracı haline getirmek.

Bu dağıtımda ağ güvenliği, adli bilişim ve sistem testleri için kullanılabilecek çeşitli açık kaynak araçlar yer alacak.

Henüz planlama aşamasındayım, bu yüzden topluluktan gelecek fikir ve öneriler benim için çok değerli.

Proje için yorumlarınızı bekliyorum.

2 Beğeni

Güzel bir fikir ancak güvenlik konusunda Pardus’u seçmek ekstradan çok fazla yük olur, onun yerine Kali Linux’u alıp, üzerine modifiye etmek daha mantıklı bence

Ayrıca bolca araştırmada gerekiyor, sonuçta siber güvenlik, yine başvuracağınız Kali üzerindeki yazılımlar ve siber güvenlikçiler

Yanlış anlamayın biraz Pardus’u kullanmayın hissi vermiş olabilirim ancak konunuz ile Pardus pek aynı yerde değil gibi. Çünkü uyumlu araçların kodlarını indirip, derleyip bir .deb paketi oluşturmalı ve sorunsuz çalışmalarını sağlamak zor olabilir.

Tabi yine de tercih sizin, İyi çalışmalar

1 Beğeni

Merhabalar, değerli bir fikir üzerinde çalıştığınızı düşünüyorum. Tebrik ederim.

Pardus’un yasal olarak nelere elverişli ya da nelere kapalı olduğunu bilmiyorum. Bu yüzden önce buna odaklanmalısınız.

Yasal olarak ve teknik olarak değerlendirelim.

Yasal olarak:

Pardus tam anlamıyla “devletin” projesi; özgür bir topluluğun değil. Ya da onu geliştiren ekip ne kadar özgür, bilmiyorum/z. Mesela adlarını ve logolarını kullanmanıza izin verecekler mi, vermeyecekler mi?.. Buna kim karar veriyor? Çünkü bir ara ubuntu dağıtımında böyle birşey vardı; onlardan izinsiz logolarıyla ilgili birşey yapamıyordun ya da bunun gibi şeyler… (Aynı zamanda şirket logosu olduğu için olabilir)

Durumu netleştirmek için önce ekip ile özel olarak görüşmelisiniz. Ya da görürlerse belki buradan size yazabilirler.

Teknik olarak:

Pardus altyapısının hedefinize ne kadar uygun olup olmayacağını söylemek konusunda yeterli donanıma sahip değilim. Bu yüzden verebileceğim tek tavsiye, “illa ki başka dağıtımları da değerlendirip en doğru kararları vermeye çalışın” olacaktır. Ubuntu ile şahsen yakın zamanda sorunlar yaşadık ve aramız açıldı. Ama bu onu sadece bana göre kötü yapar. “Milli” diye sadece tek bir dağıtıma odaklanmayın, ama bir taraftan da sorunlu bir dağıtım seçmemeye çalışın demek istiyorum.

1 Beğeni

Aynen öyle tam olarak özgür bir topluluğa sahip değil Pardus
Ayrıca Ubuntu’da sorun yaşadığınızı belirttiniz.

@Erdogan_BILGICI, Bence dağıtımları sanal makinede deneyim bu iş için ne kadar iyi olduklarını görmeniz gerekir. Hem Kali gibi seçenekleri hem de Mint, Pop!_OS gibi seçenekleri denemeniz önemli.