Bobin Sızlaması (Coil Whine) Çözümü

Bu sorun en azından benim açımdan oldukça rahatsız ediciydi, özellikle geceleri. Bulduğum çözümü forumda paylaşmak istedim ve çözümü Fedora’da ve Debian’da denedim ve sonuç aldım. Bu kılavuzu, Fedora’ya göre yazdım ancak gerekli değişikliklerle Debian ve Debian tabanlı distrolarda da uygulanabilir.

Bu çözüm, sisteminizdeki Tuned güç yönetimi hizmetini devre dışı bırakıp, daha hassas ayar
yapabilen TLP (Linux Advanced Power Management) yazılımına tam kontrol vermeyi amaçlar.

1. TLP Kurulumu
    Öncelikle TLP’yi kurun. Bu, sistemi sessizleştirmek için gerekli olan düşük seviye CPU
    kontrollerini sağlar.

TLP paketlerini kurun
sudo dnf install tlp tlp-rdw

1. Güç Yönetimi Çatışmasını Engelleme
    Fedora’nın varsayılan güç yöneticisi (tuned), TLP ile çatışarak ayarlarınızı geçersiz kılar.
    Coil whine’ın geri gelmesini engellemek için tuned hizmetini maskeleyin (kalıcı olarak devre
    dışı bırakın).

Tuned hizmetini durdurun
sudo systemctl stop tuned

Tuned hizmetini devre dışı bırakın
sudo systemctl disable tuned

Tuned hizmetini maskeleyin (GUI’den tetiklenmesini engeller)
sudo systemctl mask tuned

1. TLP’yi Başlatma ve Etkinleştirme
    TLP’yi sistem başlangıcında otomatik çalışacak şekilde ayarlayın.

TLP’yi sistem başlangıcında etkinleştir
sudo systemctl enable tlp.service

TLP’yi hemen başlat
sudo tlp start

1. Optimum Ayarları Yapılandırma (Performans & Sessizlik)

Yapılandırma dosyasını açın: sudo nano /etc/tlp.conf

Dosya içinde aşağıdaki satırları bulun (başlarında # işareti varsa kaldırın) ve değerlerini ayarlayın.

CPU_BOOST_ON_AC=1 (Turbo Boost’u açık tutar (Performans).
CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC=140 (Optimum Nokta. CPU voltaj/frekans geçişlerini
yavaşlatır, bu da sızlanmayı keserken performansı maksimumda tutar. Değer aralığı, 0 ila 255 arasındadır.)
CPU_SCALING_GOVERNOR_ON_AC=powersave (CPU frekansını verimliliğe odaklar (Sessizlik ve
Stabilite). Dosyayı kaydedip kapatın.

1. Ayarları Uygulama ve Kontrol
    Yaptığınız son değişikliklerin hemen geçerli olması için TLP’yi yeniden yükleyin: sudo tlp start

Sonuç
Bu adımlardan sonra, bilgisayarınız performanstan en az ödün vererek
sessiz kalacaktır. GUI’deki güç profili seçenekleri kaybolmuş olsa bile, tüm güç yönetimi TLP
tarafından kontrol edilecektir.

2 Beğeni