- nesil i5 işlemcili bir laptop kullanıyorum ve Pardus 25 betayı yükleyip kullanmaya başladım ve doğrusu oldukça beğendim ama bir sorun var ki, nerdeyse tüm linux dağıtımlarında bu sorun var. Güç yönetimini performans moduna alınca cihazdan bobin sızlanması (coin while) sesi geliyor ve geceleri çok rahatsız edici bir hal alıyor makineyi kullanmak. Düşük güç modunda ya da temel başarım modunda bu sorun yok ve Windows 11 kullandığımda da bu sorun yok. Bu sızlanma sesi speakerdan gelmiyor, direkt donanımdan geliyor ve 11 nesil i5 işlemcili msi laptopumdan da aynı ses geliyor aynı koşullarda.
Şebeke geriliminizde bir sorun olabilir, evin elektrik tesisatını kontrol ettirin.
Öyle olduğunu sanmıyorum. Çünkü W11 de olmuyor ve modu, dengeliye ya da güç tasarrufuna alınca da olmuyor ve makineyi başka mekanlarda da kullandım. Durum aynı.
Bende merak ettim yapay zekaya sordum Windows derin uyku modlarını (C6–C10) agresif kullanır, Linux ise bu modlara girişi kısıtlar veya engeller diyor .
Hayır hocam, şebekeden değil ![]()
Bundan 5-7 yıl önce bu bobin gürültüsü sorunu bazı donanımlarda ortaya çıkmıştı ve üreticilere çok fazla şikayet gitmişti. Genellikle oyuncu gençler bunu forumlarda çok dile getiriyordu. Daha sonra bir şekilde bu konu unutulmuştu.
Bobin gürültüsü, işlemciyi, diğer çipleri, ramları vb besleyen “anahtarlama teknolojisi” kullanan konversör devreleri tarafından üretiliyor. Bu esasen normal bir yan etkidir ama belli bir gürültü seviyesinden fazlası kabul edilmez. Bahsettiğim konversör devresi, atıyorum 12Volt’u alıp yazılım tabanlı bir çiple hızla kes-aç yapıyor ve bununla bir bobini sürerek çıkıştan yine atıyorum 1,5V çıkmasını sağlıyor. Bu hızlı anahtarlama, birkaç yüz kiloHertz’den birkaç megaHertz’e kadar çıkabilir. Bu frekans aralığı ise insan kulağının duyabileceği “ıslık” ya da “inleme sesine” benzer bir gürültü üretir. Bu gürültü, konversör devresinin beslediği yükün fazla akım çekmesiyle artar.
Arkadaşımız windows tarafında yüksek performansta bile hiç duymuyorum, ama Pardus tarafında duyuyorum diyor.
Bu anahtarlamalı güç devrelerinin anahtarlama hızları ve voltaj kontrolleri, işletim sisteminden gelen bazı komutlarla yönetiliyor. Örneğin uyku modu, kapatma, hazırda bekletme; bunların dışında düşük performans (enerji tasarrufu modu), ve yüksek performans gibi modlar…
İşletim sistemi tarafından gönderilen bu talepler, konversör devresinin anahtarlama yapan sürücü çipine (PWM Controller diyoruz) iletiliyor. Çip, bobine uyguladığı darbelerin genliğini, yatay uzunluğunu(darbe genişliği) ve frekansını buna göre ayarlayarak, çıkış voltajı ve akımını dengeliyor.
Yani işletim sistemi ne kadar güç gerektiğini söyler, anakart üzerindeki işlemci ve kontrolör çipler de gücü anlık olarak nasıl üreteceklerine kendileri karar verir.
Arkadaşın bilgisayarında işletim sistemi nasıl bir performans komutu gönderiyorduysa, güç üreten converter devrelerin gürültüsü ortaya çıkmaya başlıyor.
Çözümü bilmiyorum. Bilgiyi yaymak için yazdım. ![]()