Pardus 25 Gnome’da bir Metin Belgesi oluşturduğumda açamadığının kısa videosunun linki aşağıda. Raspberry Pi OS her ikisini de açamıyorken Pardus ile .txt uzantılı belge dosyalarını açabiliyorum. Fakat videoda da görüldüğü gibi Metin Belgesini Pardus da açamıyor! “Resim Yüklenemedi” diyor!
Dosya tipini açacak varsayılan program belki başka bir programla açmayı denemekten dolayı değişmiş olabilir, kullandığınız dosya yöneticisinde şu program ile aç deyip varsayılan işaretlediğinizde daha sonra o dosya tipini istediğiniz program ile açacaktır.
Sorun bu olmamalı. Çünkü bir iki saat önce açılan dosya açılmamaya başladı!
Ayrıca iki ayrı bilgisayarda ve iki ayrı dağıtımda aynı soruna nasıl sebep olmuş olabilirim? Hiç bir şey yapmadım!
Fakat dediğiniz doğru çıktı!
En azından Pardus 25 Gnome’da.
Sebebini anlamadığım şekilde her iki bilgisayardaki farklı dağıtımlarda belge açmak için varsayılan program “Resim Görüntüleyici” olarak değişmiş!
Pardus’ta varsayılanı “Metin Düzenleyici” yaptığımda düzeldi, ama hem Metin, hem de .txt uzantılı dosyalar için ayrı ayrı varsayılanı değiştirmem gerekti!
Bu yüzden yanıtınızı çözüm olarak işaretleyeceğim. Teşekkür ederim.
Fakat Raspberry Pi OS’da açacak varsayılan programı henüz bulamadım.
Üstelik sorunun farkına ilk orada varmış ve dosyayı USB bellek ile Pardus’ta açmaya kalkıp aynı sorunla karşılaştığım için bu konuyu açmıştım.
Bunun yakın zamanda Raspberry Pi OS’a eklediğim “nautilus” yüzünden olabileceğini düşünüp onu da kaldırdım.
Raspberry’de fotoğraf küçük resimleri yada ön izlemeleri mi deniyor, açılmıyor diye nautilus kurmuştum, ama terminal gerektirdiği için kullanışlı değil zâten!
Ben de zannetmiyorum. Üstelik Raspberry Pi OS’a fotoğraf ön izlemelerini görebileyim diye nautilus kurduğum için, belgeler varsayılan ayarları değiştiyse bile Pardus ile ne alâka? Sorunun USB bellek ile Pardus’a taşınması mümkün mü?
Fakat Mastodon’da şöyle bir forum bilgisi paylaşıldı ve işin ucu yine nautilus’a çıktığı için tekrar ondan şüphelenmedim de değil!
Tüm konuyu incelediğimde, “bilgisayarınıza sonradan kurduğunuz birşeyden” kaynaklı olduğu kesinleşiyor. Ve sorun virüs falan değil; doğrudan dosya yöneticisi ile ilgilidir.
Bundan bir süre önce, Pardus XFCE’ye Dolphin dosya yöneticisi kurduğumda da, bazı dosyalar garip bir şekilde başka uygulamalarla açılmaya başlamıştı ve sorunu çözememiştim. Şu anda siz de aynı sorunu yaşıyorsunuz.
Yani aslında sorun, yeni kurulan dosya yöneticisinin sisteminizin bazı mime type ayarlarını bozmasıdır. Endişe edecek bir sorun yaşamıyorsunuz ve temelde bu Pardus sistemiyle ilgili değil. Gidip saf Debian kurup bunları tekrarlarsanız aynı sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir.
Yine birden fazla uygulama, örneğin video yürütücüsü kurduğunuzda da nadir de olsa varsayılan video yürütücü ayarınız sapıtabilir.
Bu olayda en garip olan şey Raspberry Pi OS’da fotoğraf ön izleme yada küçük resimlerini görebileyim diye kurduğum nautilus uygulaması, Raspberry Pi OS’da Belgeler açma varsayılan programını değiştirdiyse bile bunun Pardus 25 Gnome’u nasıl bozabildiği!
Çünkü dosyayı açamayınca USB Bellek ile Pardus 25 Gnome’da açmaya kaltım ve orada da benzer sorunla karşılaşınca hayret ettim!
Herhâlde Debian Linux güncellemeleri yüzünden geçici bir sorun oluştu diye düşündüm.
Fakat sorunun benden başka kimsede olmadığını anlayınca iş daha vahim bir hâl aldı!
Bu nautilus yada başka bir sebepten oluşan sorun, USB belek ile Pardus’a taşınabilir mi doğrusu merâk ettim!
İki farklı makinada, iki farklı Debian Linux dağıtımında aynı sorunun aynı anda oluşması ortak bir güncelleme yüzünden falan değilse hiç normal değil!
Nautilus veya Dolphin gibi farklı masaüstü ortamlarına ait (GNOME ve KDE) dosya yöneticilerini kurduğunda, bu araçlar yanlarında kendi MIME veri tabanı yapılandırmalarını da getirir. Bu durum sistemin hangi dosya türünü hangi handler (işleyici) ile açacağına dair kafasının karışmasına neden olur. Yani asıl olay burada patlak veriyor.
Mesela Pardus GNOME kurdunuz. Bir not defteri tercihini değiştirdiğinizde bu kez bu da bazı sorunlara neden olabiliyor. Sistem o not defterini kabul ediyor etmesine ama arkaplanda nautilus ya da files diye bilinen FM ile çakışmalar olabiliyor. Sorun USB bellekle olan bir taşınma değil temelde. Her iki sistemde de birbirine çok benzeyen bir kurulum prosedürünü uygularken farkında olmadan bu soruna neden oluyor olabilirsiniz. Benim şahsi düşünce bu.
Pardus 25 Gnome’da hiçbir şey yapmamıştım.
Sadece normal güncellemeleri yükleniyordu.
Değişikliği Raspberry Pi OS’a normalde açılmayan küçük resim ön izlemelerini görebileyim diye nautilus kurarak yaptım. Fakat bir ikonu bile olmadığı için resimleri açmak için çalıştır;'dan açmak yada terminale nautilus yazmak daha uzun iş olduğundan kullanışsız çıktı!
Kısaca Pardus 25 Gnome’a normal güncellemelerinden başka çok uzun zamandır uygulama bile kurmadım.
Bu yüzden Raspberry Pi OS ile aynı anda aynı sorunu yaşaması için aklıma gelen tek bağlantı USB bellek!
Ve buna rağmen bir plain text dosyasına tıklattığınızda resim görüntüleme yazılımı ile açmaya çalışıyor doğru mu?
Şu durumda sağtık–> şununla aç da işe yaramıyor öyleyse.
Küçük bi not: Ras-pi, amiyane tabirle ciğeri çok zayıf bir bilgisayar. Resimleri görüntülememesi çok doğal. Bir de PCMan FM deneyin diyeceğim de, korkuyorum. Devamlı ayaları bozup durmuş oluruz. PCMan FM, Eski LXDE masaüstü ortamının resmi FM’idir. Çok hafiftir.
Varsayılanları “Metin Belgesi” ve “.txt” uzantılı belge dosyaları için hem Raspberry Pi OS’da hem de Pardus 25 Gnome’da normal varsayılan programlarına geri aldım.
Fakat her bir dosya türü için ayrı ayrı varsayılanlarının tekrar değiştirilmesi gerekiyor ve bu iki dosya türünden başka şimdilik işim olmadığı için -varsa bile- diğerlerini değiştirmedim!
Neden kaynaklandığını anlayamadım.
Raspberry Pi OS’a nautilus kurduğum için onun Belgeler varsayılan ayarlarını değiştirmesi kabul edilebilir.
Kafa karıştıran şey bu sorun zâten nautilus ile çalışan Pardus 25 Gnome’un varsayılan Belgeler açma programı ayarlarını nasıl bozduğu?