Bu Linux'a ne oldu böyle "Metin" ve ".txt" uzantılı dosyalar açılmıyor!

Sabah sorun yokken akşama doğru metin ve .txt uzantılı dosya açma sorunu başladı!

Pardus 25 Gnome ile yine bir şekilde açabiliyorum, ama Raspberry Pi OS’da alternatifi nedir bilmediğim için henüz hiç açamadım!

Elbet çözülecektir, ama bu güne kadar böyle bir sorunla hiç karşılaşmamıştım.

Aynı anda hem Raspberry Pi OS’da hem de Pardus 25 Gnome’da olunca Linux ile bir şey olduğu belli!

Windows ve Mac’te de olduysa daha da acayip!

“Resim Yüklenemedi” de ne demek?
Resim dosyası değil ki!
Sonunda .txt olmasının bile bir önemi yok!

Pardus 25 Gnome’da bir Metin Belgesi oluşturduğumda açamadığının kısa videosunun linki aşağıda. Raspberry Pi OS her ikisini de açamıyorken Pardus ile .txt uzantılı belge dosyalarını açabiliyorum. Fakat videoda da görüldüğü gibi Metin Belgesini Pardus da açamıyor! “Resim Yüklenemedi” diyor!

Kemal ASLAN: "İşte Pardus 25 Gnome'da durum bu. .txt uzantılı …" - Mastodon

Dosya tipini açacak varsayılan program belki başka bir programla açmayı denemekten dolayı değişmiş olabilir, kullandığınız dosya yöneticisinde şu program ile aç deyip varsayılan işaretlediğinizde daha sonra o dosya tipini istediğiniz program ile açacaktır.

2 Beğeni

Sorun bu olmamalı. Çünkü bir iki saat önce açılan dosya açılmamaya başladı!

Ayrıca iki ayrı bilgisayarda ve iki ayrı dağıtımda aynı soruna nasıl sebep olmuş olabilirim? Hiç bir şey yapmadım!

Fakat dediğiniz doğru çıktı!

En azından Pardus 25 Gnome’da.

Sebebini anlamadığım şekilde her iki bilgisayardaki farklı dağıtımlarda belge açmak için varsayılan program “Resim Görüntüleyici” olarak değişmiş!

Pardus’ta varsayılanı “Metin Düzenleyici” yaptığımda düzeldi, ama hem Metin, hem de .txt uzantılı dosyalar için ayrı ayrı varsayılanı değiştirmem gerekti!

Bu yüzden yanıtınızı çözüm olarak işaretleyeceğim. Teşekkür ederim.

Fakat Raspberry Pi OS’da açacak varsayılan programı henüz bulamadım.

Üstelik sorunun farkına ilk orada varmış ve dosyayı USB bellek ile Pardus’ta açmaya kalkıp aynı sorunla karşılaştığım için bu konuyu açmıştım.

Ağ üzerinden virüs bulaşmış olabilir, raspberry için indirdiğiniz dosyalara dikkat edin.

1 Beğeni

Raspberry için virüs yazıyorlar mı?

Sonuçta Debian temelli, ama donanımdan bile biraz değişik tabi.

Nihâyet “Mousepad” uygulaması ve “Geany” belgeleri açabiliyor.

Varsayılan olarak “Mousepad” i seçtim.

Fakat her dosya tipi için tek tek varsayılanı değiştirmek gerekti!

Hem Pardus, hem de Raspberry’de belge açma varsayılanlarının “resim görüntüleyici” uygulamaya alınmasına ne sebep olmuş olabilir bilemiyorum.

Güncellemelerden kaynaklı bir aksaklık diye düşünüyordum, ama virüs hiç aklımda yoktu!

Bunun yakın zamanda Raspberry Pi OS’a eklediğim “nautilus” yüzünden olabileceğini düşünüp onu da kaldırdım.

Raspberry’de fotoğraf küçük resimleri yada ön izlemeleri mi deniyor, açılmıyor diye nautilus kurmuştum, ama terminal gerektirdiği için kullanışlı değil zâten!

• Mastodon’da nautilus paylaşımım: Kemal ASLAN: "#RaspberryPiOS'da fotoğraf ön izlemelerinin masaü…" - Mastodon

nautilus, GNOME’un varsayılan dosya yöneticisidir, onunla alakası olduğunu pek zannetmiyorum.

1 Beğeni

Ben de zannetmiyorum. Üstelik Raspberry Pi OS’a fotoğraf ön izlemelerini görebileyim diye nautilus kurduğum için, belgeler varsayılan ayarları değiştiyse bile Pardus ile ne alâka? Sorunun USB bellek ile Pardus’a taşınması mümkün mü?

Fakat Mastodon’da şöyle bir forum bilgisi paylaşıldı ve işin ucu yine nautilus’a çıktığı için tekrar ondan şüphelenmedim de değil!

Metin dosyaları açılma problemi: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=434196

Konunun Mastodon’daki tartışması (Sağ olsun Pardus forumunda da bulunan Batuhan Coşkun hoca askerden döndü ve yukarıdaki linki o paylaştı.): Mastodon

Orada sonuç olarak paylaştığım iki fotoğrafı buradan da paylaşayım. Küçük detayları merâk eden mastodon paylaşımına bakabilir.

Merhaba @aslankemalaslan ,

Tüm konuyu incelediğimde, “bilgisayarınıza sonradan kurduğunuz birşeyden” kaynaklı olduğu kesinleşiyor. Ve sorun virüs falan değil; doğrudan dosya yöneticisi ile ilgilidir.

Bundan bir süre önce, Pardus XFCE’ye Dolphin dosya yöneticisi kurduğumda da, bazı dosyalar garip bir şekilde başka uygulamalarla açılmaya başlamıştı ve sorunu çözememiştim. Şu anda siz de aynı sorunu yaşıyorsunuz.

Yani aslında sorun, yeni kurulan dosya yöneticisinin sisteminizin bazı mime type ayarlarını bozmasıdır. Endişe edecek bir sorun yaşamıyorsunuz ve temelde bu Pardus sistemiyle ilgili değil. Gidip saf Debian kurup bunları tekrarlarsanız aynı sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Yine birden fazla uygulama, örneğin video yürütücüsü kurduğunuzda da nadir de olsa varsayılan video yürütücü ayarınız sapıtabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

1 Beğeni

Cevap için çok teşekkür ederim.

Bu olayda en garip olan şey Raspberry Pi OS’da fotoğraf ön izleme yada küçük resimlerini görebileyim diye kurduğum nautilus uygulaması, Raspberry Pi OS’da Belgeler açma varsayılan programını değiştirdiyse bile bunun Pardus 25 Gnome’u nasıl bozabildiği!

Çünkü dosyayı açamayınca USB Bellek ile Pardus 25 Gnome’da açmaya kaltım ve orada da benzer sorunla karşılaşınca hayret ettim!

Herhâlde Debian Linux güncellemeleri yüzünden geçici bir sorun oluştu diye düşündüm.

Fakat sorunun benden başka kimsede olmadığını anlayınca iş daha vahim bir hâl aldı!

Bu nautilus yada başka bir sebepten oluşan sorun, USB belek ile Pardus’a taşınabilir mi doğrusu merâk ettim!

İki farklı makinada, iki farklı Debian Linux dağıtımında aynı sorunun aynı anda oluşması ortak bir güncelleme yüzünden falan değilse hiç normal değil!

Hayır öyle değil.

Nautilus veya Dolphin gibi farklı masaüstü ortamlarına ait (GNOME ve KDE) dosya yöneticilerini kurduğunda, bu araçlar yanlarında kendi MIME veri tabanı yapılandırmalarını da getirir. Bu durum sistemin hangi dosya türünü hangi handler (işleyici) ile açacağına dair kafasının karışmasına neden olur. Yani asıl olay burada patlak veriyor.

Mesela Pardus GNOME kurdunuz. Bir not defteri tercihini değiştirdiğinizde bu kez bu da bazı sorunlara neden olabiliyor. Sistem o not defterini kabul ediyor etmesine ama arkaplanda nautilus ya da files diye bilinen FM ile çakışmalar olabiliyor. Sorun USB bellekle olan bir taşınma değil temelde. Her iki sistemde de birbirine çok benzeyen bir kurulum prosedürünü uygularken farkında olmadan bu soruna neden oluyor olabilirsiniz. Benim şahsi düşünce bu.

1 Beğeni

Pardus 25 Gnome’da hiçbir şey yapmamıştım.
Sadece normal güncellemeleri yükleniyordu.

Değişikliği Raspberry Pi OS’a normalde açılmayan küçük resim ön izlemelerini görebileyim diye nautilus kurarak yaptım. Fakat bir ikonu bile olmadığı için resimleri açmak için çalıştır;'dan açmak yada terminale nautilus yazmak daha uzun iş olduğundan kullanışsız çıktı!

Kısaca Pardus 25 Gnome’a normal güncellemelerinden başka çok uzun zamandır uygulama bile kurmadım.

Bu yüzden Raspberry Pi OS ile aynı anda aynı sorunu yaşaması için aklıma gelen tek bağlantı USB bellek!

Anladım.

Ve buna rağmen bir plain text dosyasına tıklattığınızda resim görüntüleme yazılımı ile açmaya çalışıyor doğru mu?

Şu durumda sağtık–> şununla aç da işe yaramıyor öyleyse.

Küçük bi not: Ras-pi, amiyane tabirle ciğeri çok zayıf bir bilgisayar. Resimleri görüntülememesi çok doğal. Bir de PCMan FM deneyin diyeceğim de, korkuyorum. Devamlı ayaları bozup durmuş oluruz. PCMan FM, Eski LXDE masaüstü ortamının resmi FM’idir. Çok hafiftir.

1 Beğeni

Yarıyor!
Sorun çözüldü zâten!

Varsayılanları “Metin Belgesi” ve “.txt” uzantılı belge dosyaları için hem Raspberry Pi OS’da hem de Pardus 25 Gnome’da normal varsayılan programlarına geri aldım.

Fakat her bir dosya türü için ayrı ayrı varsayılanlarının tekrar değiştirilmesi gerekiyor ve bu iki dosya türünden başka şimdilik işim olmadığı için -varsa bile- diğerlerini değiştirmedim!

Neden kaynaklandığını anlayamadım.
Raspberry Pi OS’a nautilus kurduğum için onun Belgeler varsayılan ayarlarını değiştirmesi kabul edilebilir.

Kafa karıştıran şey bu sorun zâten nautilus ile çalışan Pardus 25 Gnome’un varsayılan Belgeler açma programı ayarlarını nasıl bozduğu?

Tüm metin türleri için GEdit varsayılan yapın. Diğer ayarlara dokunmayın. Zaten yapacağınızı yapmışsınız.

Gnome’un ise nasıl kendi kendine ayar bozduğunu bilmiyorum. Belki de konunun incelenmesi gerekiyordur. Ama herkeste tekrarlanabilir olması gerekiyor.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.