C-programlama dili ile yazılım geliştirmeyi öğrenmek isteyenler için açık kaynak olarak yayınlamış tüm ders kaynaklarını burada toplayabiliriz. Önce ben başlatayım:
-
Learning GNU C kitabı, GNU C Derleyicisi(gcc) kullanılarak hiç C programlama dilini bilmeyenlere öğretmek için İngilizce dilinde yazılmış bir kitaptır. İnternet sitesinden okumak için html yazan bağlantıya tıklayın; kitabın çıktısını almayı planlıyorsanız ya da internetsiz durumlarda dahi kullanmak istiyorsanız pdf uzantılı dosyayı indirebilir ve okuyabilirsiniz (Kitabın tamamı 68 (altmışsekiz) sayfadır).
-
Temel C Programlama Gökhan DÖKMETAŞ Beyefendinin okuyucunun daha çok gömülü sistemlerde programlama yapabilmesi amacıyla yazdığı, daha çok Microsoft Windows 'un derleyicsini temel alan ancak küçük değişikliklerle (conio kütüphanesini kullanmayıp; getche() işlevi yerine getchar() işlevini kullanmak. system(“PAUSE”) işlevini kullanmamak gibi basit yöntemlerdir.) Böyle sorunların giderilebildiği Türkçe dilinde yazılmış bir kitaptır. (Ben önceden onu bir fotokopicide bastırmıştım.(Kitabın tamamı 360 sayfa ama o da yazıları büyük olduğu için. Word dosyasını indirip, LibreOffice üzerinden tüm yazıları klavyedeki Ctrl ve a tuşlarına aynı anda basarak seçip yazı tipini küçültürseniz ve pdf olarak dışarı çıkartırsanız, kitabın sayfa sayısı bayağı azalmış ve böylece bir fotokopiciden çıktısını almanız hesaplı hale gelecektir.) Hala öğrenme aşamasında olduğum için kullanıyorum.) C programlama dili ile mikrodenetleyicileri programlama ile alakalı olan Gökhan Bey 'in yazdığı Türkçe dilindeki açık kaynaklı kitaplarını yine aynı siteden bulup indirebilirsiniz.
-
@ilhamibarut İlhami BARUT Beyefendinin forumumuzda Türkçe dilinde yayınladığı C Programlama Dili Kullanarak Grafik Çizdirme çalışması da var.
-
The C Book kitabı da İngilizce dilinde açık kaynaklı yayınlanmış bir kitaptır. Kitabın son sürümü ise https://github.com/wardvanwanrooij/thecbook adresinde barındırılmaktadır.
-
GNU C Derleyicisi(gcc) yazılımı ile daha çok ilgilenmek ve gcc 'de daha fazla uzmanlaşmak isteyenler varsa derleyicinin İngilizce dilindeki kullanma kılavuzunun olduğu https://www.gnu.org/software/gnu-c-manual/gnu-c-manual.html internet sayfasından ulaşılabilir.
-
Öğrenen kişinin kendisi öğrendiği alanda geliştiğini düşündüğü zaman (yazılmış kodları anlayıp anlamadığına göre öğrenme çıktısını düşünürse seviyesini anlayabilir) İngilizce dilindeki Raylib kütüphanesinden yararlanarak ileride yazacağı uygulamalar göze daha hoş gelebilir. Raylib hakkında daha fazla bilgi almak için https://github.com/raysan5/raylib adresine bakılabilir.