Canon İ-Sensys MF6140dn yazıcının tarayıcısı çalışmıyor

Merhaba Yeni kullanıcı sayılabilecek kadar az bilgisi olan bir Pardus kullanıcısıyım. Canon İ-Sensys MF6140dn marka yazıcıyı USB ile bağladım. Pardusu kurarken de yazıcı laptopuma usb ile bağlıydı ve açıktı. Kendiliğinden tanımadı. Bende i-SENSYS MF6140dn - Support - Download drivers, software and manuals - Canon Europe adresinden driver indirdim. inen dosya tar.gz uzantılıydı. arşivden klasör olarak çıkardım. açılan klasörde sırası ile x64 - Debian klasörünün içinde bulunan ve kurulabilir durumda olan tek dosya ( deneyerek buldum ve deb uzantılı dosyalar pardusa kurulabiliyor olduğunu okuduğumdan onu kurabildim.) cnrdrvcups-ufr2-uk_6.00-1.06_amd64.deb dosyasını kurdum. yazıcı aktif olarak yazıyor ( 4-5 sayfalık bir çıktıyı her sayfa arasında baya bekleme süresi olmasına rağmen ) fakat Belge tarayıcı uygulaması Tarayıcınıntam adı bulmasına rağmen Tarama Başarısız oldu Tarayıcı ile iletişlim kurulamıyor. hatası veriyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

CQue DEB Driver dosyasını indirip kurun ve tekrar bakın.

Maalesef olmuyor. Usb den söküp lan ile denedim. yine olmadı. Siteden indirdiğim deb driverini kaldırdım. kendi ağda tanıdığı haliyle denedim yine olmadı. XSane diye bir program varmış onu indirip denedim yine olmadı. Yada ben yapamadım Bilemiyorum.

Canon MF6140 ve diğer serileri için tarayıcı çalışmıyor probleminin ÇÖZÜMÜ!

Oldukça uzun bir süre form sitelerinde çözüm aradım. Hatta yabancı siteleri formlarında bile. Debian bu konuda çözümsüz kalmış. Anladığım kadarıyla linux All in one yazıcıları tanıdığında; yazıcıları yazdırmaya odaklı hazır halde bekletiyor. Bundan dolayı da yazıcının tarayıcısı yanıt vermiyor. Telefon görüşmelerinde biriyle konuşurken başkasının aramasında meşgul olmanız gibi.
Çözümü buldum!!!

  1. i-SENSYS MF6140dn - Support - Download drivers, software and manuals - Canon Europe
    sitesinden linux sürücüsünü kuruyorsunuz.
    Not: Formlarda yazılanların aksine. yaptığım denemeler sonucu hem linuxun kendi bulduğu sürücüler hemde siteden indirilen sürücülerin kurularak birden fazla yazıcı görünmesinin hiç bir sakıncası yok. Sorun hem kendi sürücüleri hemde Canonun resmi sitesindeki sürücüleri yüklemek değil. Sorun linuxun aygıtlarla iletişimi. Bu sorunu da linuxta sinyal bulmak yerine aygıttan sinyal göndermek olarak çözebiliyoruz sanırım.

  2. Konsola
    sudo apt update
    sudo apt-get install sane sane-utils
    sudo apt-get install libsane-extras
    sudo apt-get install simple-scan xsane
    Kurulumları yaptıktan sonra

  3. internet tarayıcınızı açıp http://localhost:631 bu url yi kopyalayın. açılan sayfada Administration sekmesine tıklayın. kullanıcı adınız ve parolanızı girin(Pardus veya diğer linux sürümleri için belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifresi) yazıcınızı bu sayfada göreceksiniz.

  4. Ağ Üzerinden Tarayıcı Erişimini Yapılandırmak isterseniz ağdan yazdırmak isterseniz de…
    SANE’nin ağ tarayıcılarını desteklemesi için saned servisini yapılandırmanız gerekebilir.
    SANE’nin ağ tarayıcılarını desteklemesi için /etc/sane.d/net.conf dosyasını düzenleyin:
    Konsolda
    sudo nano /etc/sane.d/net.conf
    yazıp Dosyaya tarayıcınızın IP adresini ekleyin. Örneğin 192.168.1.101 gibi.
    Not: IP adresi, tarayıcınızın ağdaki gerçek IP adresi olması gerekiyor.
    Dosyayı kaydedip çıkın (Ctrl + O, Enter, Ctrl + X)
    Sonra SANE’nin ağ tarayıcılarını desteklemesi için saned servisini etkinleştirin:
    sudo systemctl enable saned.socket
    sudo systemctl start saned.socket
    sudo apt-get install simple-scan xsane
    sudo apt-get install libsane-extras

  5. Canon yazıcının Scan tuşuna basıyorsunuz. Açılan Göstergede Bilgisayar satırının Altındaki satır olan Uzak Tarayıcı satırına aşağı okla iniyorsunuz. Uzak Tarayıcı satırında Sağ ok tuşuna basıp pardusta Belge Tarayıcı veya XSane uygulamasını açıyorsunuz. (ağa bağlı olmasına gerek yok USB ile bağlı olması yeterli) Tarayıcınız Hazır…
    Diğer bir çözüm ise (yazıcınızı ağa bağlarsanız) Telefonunuza Play store veya Apple store den Canon Print Busines uygulamasını indirip tara simgesine tıklıyorsunuz. Bu işlemi yapmadan önce de yine yazıcının tara butonuna tıklayıp uzak tarayıcıyı seçmelisiniz. Telefona ve Pardusa KDE Connect uygulamasını yüklüyoruz. oradan dosyaları paylaşabiliriz.
    Sanırım Tüm linux kullanıcılarının karın ağrısı olan; tarama esnasında “Yazıcı Meşgul” tarayıcı bulunamadı gibi sorunların çözümü bu. Tüm linux kullanıcılarına kolaylıklar dilerim.