Canon lbp3010b yazıcı tanımlama?

Merhabalar şuan bir kamu kurumunda bilgisayar işletmeni olarak çalışmaktayım. Kullanmış olduğum bilgisayarda Windows 10 yüklüydü çok kötü durumdaydı. Herhangi bir işlem yapamamaktayım. Bundan dolayı Pardus işletim sistemine geçtim fakat yazıcımın kurulumunu yapamadım bir türlü. Şuan işlerimin de aksamasını pek istememekteyim. Yardımcı olabilecek biri var mıdır?
İyi çalışmalar.

Bu yazıcının Linux sürücü yükleme sorunu burada 2 yıl kadar önce ele alınmış ve çözülmüş. Ayrıca Debian forumunda da.
İnternette arama ve yapay zeka yardımı ile siz de çözüm bulabilirsiniz muhtemelen.
Kolay gelsin…

Ordaki çözümler işe yaramadığı için bu başlığı açmak zorunda kaldım.

Anlaşılan söz konusu çözüm bir önceki Debian ve Pardus sürümleri için geçerli.
Varsa, bundan farklı, Debian 13 / Pardus 25 ile uyumlu bir sürücü bulunamıyorsa, çok ümitli olmamakla beraber, her şeye rağmen bu çözümü uygulama şansı belki olabilir.
Aslında o çözümleri hayata geçirme işleminiz yarıda kalmış, çünkü muhtemelen artık çok eski olduğu düşünülen bu sürücünün gereksinim duyduğu bazı paketler Debian 13 / Pardus 25 depolarında bulunmuyor.
Fakat eksikleri Pardus veya Debian kararlı sürümünün (13/bookworm) depolarından indirerek belki sonuca ulaşabilirsiniz.
Örneğin; libglade2-0 paketi buradan, libcanberra-gtk-module paketi buradan indirilebilir.
Bu şekilde devam edip bunların gereksinim duyduğu fakat güncel depolarda artık olmayan varsa, onları da indirerek belki işlem tamamlanabilir.
Ya da belki Pardus veya Debian’ın önceki sürümüne ait depoları da daha düşük öncelik seviyesinde sistem yazılım kaynaklara dahil ederek (/etc/apt) bu kurulum işlemi daha kolay/otomatik gerçekleştirilebilir belki.
Bu belki’lerin nedeni, burada karmaşık bağımlılıklar silsilesi ve kimi yazılım paketlerinin mevcut sisteminiz için farklı, bu sürücü için farklı sürümlerinin gerektiği, içinden çıkılmaz bir durumla karşılaşılmasının da ihtimal dahilinde olması.
Bu yüzden tüm bunlara girişmeden önce tüm sistemin iyi bir şekilde yedeğini almak çok önemli.

1 Beğeni

Canon İmageformula drc125 için de aynısı başıma gelmişti. Fakat bu sorunu Xsane gibi bir uygulama ile atlattım. Canon marka yazıcılar için de böyle universal bir uygulama yok mudur?
Alternatif bir çözüm olarak pardus içinde sanal bir bilgisayar kurup oraya win7 yükleyip bu sorunu çözebilir miyim? Çıktıyı sanal bir ortamdan alabilir miyim?

Maalesef benden bu kadar (alt tarafı biraz tecrübeli bir kullanıcı olarak).
Böyle bir yazıcı sorununun XSANE ile aşılabileceğini sanmıyorum, çünkü o tarayıcılarlar ilgili, yazıcılara ise onun yerine CUPS bakıyor, diye biliyorum.
Sanal makine tarafında ise hiç tecrübem yok (kullanmaya son birkaç ayda başladım) fakat denemekten bir zarar gelmez.

1 Beğeni

Teşekkür ederim ilgi ve alakalarınız için, ptesi günü eksik kitaplıkları indirip sorunu çözmeye çalışacağım, ubuntu versiyonunda sorunsuz halledebildim kurulumu. Bakalım parduste de sıkıntı çıkarmadan halledebilecek miyim eksik paketleri.

1 Beğeni

Ubuntu versiyonunda halledildiyse biraz çabayla, hangi Ubuntu versiyonunun hangi Debian versiyonunu temel aldığına bakıp oradan giderek Pardus’ta da halledilebilir belki.
Ne yazık ki bazen ortak kullanılan kitaplıkların farklı versiyonlarına ihtiyaç duyulması durumunda işin içinden çıkılmaz olabiliyor.
Kolay gelsin…

Üzgünüm ne yaptıysam da olmadı, hatta en son libpango adlı kitaplığı indirirken sistem silindi ve buna anlam veremedim. Maalesef windows 10’a tekrar geçmek zorunda kaldım.

1. Pardus’u tamamen terk edip Windows 10’a geçmek yerine 2 sistemi de aynı bilgisayarda kurup çalıştırmak yoluna da gidilebilir.
  2. Böylece en azından bu yazıcıdan çıktı almak gerektiğinde (çok sık olmuyorsa) Windows 10 kullanıp, diğer zamanlarda Pardus kullanılabilir ya da Pardus’ta sorunu çözme çabaları için daha fazla süre tanınabilir.
  3. Bazen eski donanımların sürücü sorunları kimi bağımlılıkların çakışması nedeniyle çözülemeyebilirse de, birilerinin çözüm bulmuş ve bunu İnternette bir yerlerde paylaşmış olma ihtimali de az değildir.
    Öneğin, bir aramada ben oldukça yeni tarihli bir çözüm ile karşılaştım (Ubuntu ile çalışan muhtemelen Debian ile de çalışır):
    GitHub - Misha105/canon-capt-lbp3010b-ubuntu-drivers · GitHub
1 Beğeni

Merhaba, şunu deneyebilir misiniz?

wget https://github.com/fthaltun/debian_canon_printer/raw/master/canon_lbp_setup.sh

chmod +x canon_lbp_setup.sh

./canon_lbp_setup.sh
1 Beğeni

Deneyeceğim, Pazartesi günü kendi laptopuma Pardus kurup kuruma getireceğim. Sonuçları size bildiririm. Teşekkür ederim.

Kurulum sorunsuz tamamlandı fakat yazıcıya yazdır komutu verdiğimde yazdırmıyor.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.