Merhaba Cisco Pakettracer 8’i kurmaya çalıştım ama bağımlılıkları konusunda sıkıntı yaşadım. Daha düşük sürüm olan 7.2 versiyonunu /opt/pt/ altına kurdum. Pakettracer’ı çalıştırdığımda aşağıdaki gibi konsol çıktısı alıyorum.
nahita@nahita:/opt/pt/bin$ ./PacketTracer7
./PacketTracer7: error while loading shared libraries: libpng12.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Ubuntu depolarından “libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb” paketini indirip kurmaya çalıştığımda aşağıdaki hatayı alıyorum.
nahita@nahita:~/İndirilenler$ sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb [sudo] password for nahita:
(Veritabanı okunuyor ... 303726 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Paket açılacak: libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb ...
Paket açılıyor: libpng12-0:amd64 (1.2.50-2+deb8u3) ...
dpkg: libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb arşivi işlenirken sorun yaşandı (--install):
'/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0' dosyasının yeni sürümü kurulamadı: Böyle bir dosya ya da dizin yok
İşleme sırasında hatalarla karşılaşıldı:
libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
Aşağıdaki şekilde kontrol ettiğimde sistemde libpng’nin daha üst versiyonu olduğunu gördüm. Geriye dönük olarak desteklemesi gerekmiyor mu bu kütüphanenin.
Merhaba cevabınızdan sonra versiyon 8’i tekrar denedim yükleniyor ama çalışmıyor. 7.2 versionda da öyle. /opt7pt/bin dizini altında ./Pakettracer komutu verdiğimde aşağıdaki şekilde çıktı alıyorum.
root@nahita:/opt/pt/bin# ./PacketTracer
./PacketTracer: error while loading shared libraries: libQt5QmlModels.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory
LLD komutu ile bağımlıklılara baktığımda şu çıktıyı alıyorum.
root@nahita:~# ldd /opt/pt/bin/PacketTracer | grep no
/opt/pt/bin/PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libm.so.6: version `GLIBC_2.29' not found (required by /opt/pt/bin/PacketTracer)
/opt/pt/bin/PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.26' not found (required by /opt/pt/bin/PacketTracer)
/opt/pt/bin/PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.15' not found (required by /opt/pt/bin/PacketTracer)
libQt5QmlModels.so.5 => not found
Bu çıktıdaki bağımlılıkları yüklemeye çalıştığım zaman depo da olmayanların dep paketlerini indirip kurmaya çalıştığımda başka bağımlıkları var ve bağımlılıklarında bağımlılıkları oluyor ve bazıları bağımlılığının daha güncel sürümünü istiyor derken silsile devam edip gidiyor ve çıkmaza giriyorum.
Şu an sistemi yeniden kurma şansım yok. Yukarıda eksik dediği pakatleri apt-get ile kurmaya çalıştım paketin olmadığı bilgisini aldım. Nasıl bir çözüm üretebiliriz.
Bu bağımlıkları nasıl yükleyebilirim. QT5 ile ilgili bağımlıkların çoğunu yükledim ama özellikle c/c++ derleyecisi sanırım sistemde yüklü olduğu halde hata veriyor.
nahita@nahita:/opt/pt/bin$ ./PacketTracer
./PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libm.so.6: version `GLIBC_2.29' not found (required by ./PacketTracer)
./PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libstdc++.so.6: version `GLIBCXX_3.4.26' not found (required by ./PacketTracer)
./PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.15' not found (required by ./PacketTracer)
./PacketTracer: /lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5: version `Qt_5.15' not found (required by /lib/x86_64-linux-gnu/libQt5QmlModels.so.5)
Buna dependency hell deniyor galiba. Bunun çözümü var mı bilmiyorum o bağımlılığı yazıyorsun indir diyorsun, o da 500 tane daha bağımlılık çıkartıyor. Ben çözememiştim.