Comodo Antivirüs Uygulaması

Pardus 23 yazılım merkezine comodo antivirüs uygulaması eklenebilirse iyi olur. Pazen gerekli olabiliyor. İnternet üzerinden indirdiğimizde kurulumda zorlanıyoruz. Kullanmak isteyenler buradan dep paketini indirip kullanabilirler, sorunsuz pardus 23’te çalışıyor.

Linux işletim sistemli bilgisayarlarda anti virüs programlarını pek gerekli görmüyorum şahsen. Belleğe ve işlemciye yükten başka bir işlevi yok maalesef :frowning:

1 Beğeni

Şunu tam anlamış değilim, linux ortamına kurulan antivirüsler linuxu mu koruyor, yoksa windowslu bir diski, ya da flaşı taramak için mi? Birisi yanıt verebilir mi? Çünkü bildiğim kadarıyla evet, linux virüsleri de var ama bunlat antivirüs kuracak kadar çok değiller ve sık rastlanmıyorlar. Ben uzun süredir şöyle düşünüyordum: linuxa antivirüs kurmanın amacı flaşbellekleri, harici diskleri, windowslu medyaları taramak…

?

Merhabalar,

Aslında Linux’ta bulunan antivirüs programları genellikle Windows işletim sistemi kullanan makineleri korumak için kullanılıyor. Windows için yazılan virüsleri taramaya yarıyorlar. Örneğin Windows için yazılan bir virüs sizin kullandığınız bir depolama aygıtına bulaştı. Siz bu depolama aygıtını Linux’ta kullanmanız durumunda virüs bulaşmaz ve çalışmaz ancak siz bu depolama aygıtını başka bir Windows kullanan bilgisayara taktığınız zaman bulaşabilir. Linux’ta kullanılan antivirüs programlarının genel amacı bu senaryoları önlemektir.

Diğer bir konu ise Linux’a nede olsa virüs bulaşmaz bakış açısı da doğru değildir. Çünkü günümüzde ne kadar kişisel olarak Linux kullanımı Windows ve MacOS’e göre az olsa da sunucu tarafında işler değişiyor. Sunucu tarafında Linux daha çok tercih edilmektedir. Ve sunucuları hedef alan bir çok virüs yazılıyor. Yani bu virüslerden birinin sizin bilgisayarınıza bulaşma ihtimali her zaman vardır. Yani bana kalırsa her zaman dikkatli olmamız ve önlem almamız gerekli.

1 Beğeni

Okullarda en sık rastlanan virüsler flas belleklere bulaşan ve dosyaları görünmez yapan kısayol virüsleri, haliyle benimde flas belleğime bu virüsler zaman zaman bulaşıyor ancak pardusda belleği açtığımda virüs kabak gibi ortada anlamsız dosya adı şeklinde gözüküyor elle silip keyfime bakıyorum çoğu arkadaşın flas belleğinide bu şekilde gözle görerek elle temizliyorum birkaç kez antivirüs kurdum ancak linuxa bulaşan bir virüs varsa gerekli olabilir windows virüsleri pardusta işlevsiz.

Virüs kolay kolay Linux’ta olmaz. Fakat Wine’dan virüs bulaş ihtimali var. Wine da abuk bir program çalıştırırsanız olabilir de.

ClamTK diye depolarda aratabilirsiniz. Olmadı Flathub üstünde bulunuyor, oradan kurabilirsiniz.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.