Conky ve Conky_Manager Kurulumu

Debian 10’ a Conky System Monitor ve Conky Manager Kurulumu

Conky bildiğiniz gibi masaüstüne tarih, saat, bellek, cpu, hardisk kapasitesi vs. ile ilgili çeşitli bilgilendirici görünümler oluşturan ve ayarlanabilen bir yazılımdır. Görünümü aşağıdaki gibidir ;

Conky’yi Debian’ınıza yüklemek oldukça basittir. Ancak asıl anlaşma, uygulamayı ihtiyaçlarınıza göre özelleştirerek daha kullanışlı hale getirmektir. Bu, Conky yapılandırma dosyalarını yönetmek için grafik ön uç olan Conky Manager aracılığıyla yapılabilir. Ayrıca, sisteminizde yüklü Conky temalarını başlatma / durdurma, göz atma ve düzenleme seçenekleri de sunar.

Bu makalede, Debian komut satırı üzerinden Conky yardımcı programını ve Conky Manager uygulamasını nasıl yükleyebileceğinizi açıklayacağız.

Bu makalede bahsedilen komutları ve yordamları Debian 10 Buster sisteminde çalıştırdık.
Conky Sistem Monitörünü Yükleyin

Conky, X için orijinal olarak torsmo tabanlı bir sistem monitörüdür. Conky, kurulduğu günden bu yana sadeliğini ve yapılandırılabilirliğini korurken öncekinden önemli ölçüde değişti. Conky, kök masaüstünüzde veya kendi penceresinde neredeyse her şeyi görüntüleyebilir. Conky’nin sadece birçok yerleşik nesnesi yoktur; ayrıca komut dosyaları ve diğer harici programları kullanarak hemen hemen her türlü bilgiyi görüntüleyebilir.

Conky yardımcı programı resmi Debian deposu aracılığıyla kolayca erişilebilir ve apt-get komutunu kullanarak komut satırından kolayca kurulabilir.

Super (Windows) tuşuna basıp Terminal’i Uygulama Başlatıcı üzerinden aşağıdaki şekilde arayarak Terminal uygulamasını açın:

Terminali açın

Ardından, önce su ve ardından root şifresini girerek root olarak giriş yapın. Artık Debian’da yazılım ekleme / kaldırma ve yapılandırma yetkiniz var. Şimdi, yerel depo dizinini Internet’inkiyle güncellemek için aşağıdaki komutu girin. Bu, çevrimiçi kullanılabilen bir yazılımın en son sürümünü yüklemenize yardımcı olur.

sudo apt-get update

Paket listeleri güncelleme yapılır. Artık Conky’yi yüklemeye hazırsınız; bunu aşağıdaki komutu sudo olarak çalıştırarak yapabilirsiniz:

$ sudo apt-get install conky-all

Conky’yi yükle

Sistem size sudo için parola isteyebilir ve ayrıca yüklemeye devam etmek için size bir Y / n seçeneği sağlayabilir. Y girin ve enter tuşuna basın; yazılım sisteminize kurulacaktır. Ancak bu işlem İnternet hızınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir.

Uygulamanın sürüm numarasını kontrol edebilir ve aşağıdaki komut aracılığıyla uygulamanın sisteminize gerçekten yüklendiğini doğrulayabilirsiniz:

$ conky --version

Conky sürümünü kontrol et
Conky’yi başlat

Conky’yi başlatmak için lütfen Terminalinizde (root olmayan) aşağıdaki komutu çalıştırın.

$ conky

Debian Masaüstünüzde Conky System Minitor’u başlatın
Conky penceresinin, sistem bilgilerini görüntüleyen sade bir arayüz olduğunu fark edeceksiniz, bu da kullanıcıyı daha az bilgilendirici hale getiriyor. Pencere, masaüstünüzü titreyerek gözlere daha az hoş geliyor.
Kaldırmak

Conky uygulamasını komut satırından kaldırmak istiyorsanız, root olarak aşağıdaki komutu çalıştırın:

$ sudo apt-get remove conky-all

Y / n komut istemine y girin, yazılım sisteminizden tamamen kaldırılır.
Conky Manager’ı yükleyin

Conky’nin neredeyse “yararsız” görüntüsünü beğenmediyseniz, daha kullanışlı bir grafik yardımcı programı olan Conky Manager’ı yükleyebilirsiniz. Bu, Conky’yi yapılandırmanıza ve ayrıca ona özel temalar eklemenize yardımcı olacaktır.
Kurulum

Terminal uygulamasını açın ve Conky Manager .run dosyasını TeeJee2008 github’dan indirmek için aşağıdaki komutu çalıştırın.

$ wget - no-check-certificate https://github.com/teejee2008/conky-manager/releases/download/v2.4/conky-manager-v2.4-amd64.run

Conky yöneticisini yükle

Kök olarak, aşağıdaki komutu çalıştırarak yükleme dosyasını çalıştırma yetkisi verin:

chmod + x conky-manager-v2.4-amd64.run

Ardından, Conky Manager’ı aşağıdaki komutla yükleyin:

sudo ./conky-manager-v2.4-amd64.run

Conky Manager Debian paketini yükleme

İşlem, İnternet hızınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir ve bundan sonra Conky Manager sisteminize yüklenir.
Conky Manager’ı başlatın

Conky Manager’a Debian uygulama başlatıcı çubuğundan aşağıdaki gibi erişebilir veya doğrudan uygulama listesinden erişebilirsiniz:

Conky Yöneticisi Simgesi

Alternatif olarak, aşağıdaki komutu çalıştırarak Conky Manager’ı komut satırından başlatabilirsiniz:

$ conky-manager

Conky Manager şöyle görünür:

Conky Teknik Direktör
Kaldırmak

Conky Manager’ı yukarıdaki yöntemle yüklediyseniz, / bin klasörünüzde conky-manager-uninstall adlı bir dosya bulabilirsiniz.

Conky Manager’ı kaldırmak için aşağıdaki komutu root olarak çalıştırın:

./conky-manager-uninstall

Conky Manager’ı Kaldır

Bu tamamen Conky ve Conky Manager’ı yüklemekti. Böylece şimdi sadece sisteminizi izlemekle kalmaz, Conky Manager üzerinden Conky’yi çeşitli temalarla yapılandırabilirsiniz.

Tercüme : https://vitux.com/how-to-install-conky-system-monitor-and-conky-manager-on-debian-10/

Alıntı:
batuny nickli üyeden
http://forum.debian.org.tr/index.php?PHPSESSID=ef6m8r5fe7sadmn1ak905m7pm6&topic=10891.msg25887;topicseen#msg25887

3 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.