Cpupower Yazılımının Kullanımını Anlatır mısınız?

AMD işlemcili bilgisayar kullanıyorum. Yazın fanlarım fazla bağırıyor. Bu nedenle işlemci kullanımımı istediğim ölçüde kısıtlamak istiyorum. Windows tarafında güç ayarlarından “maksimum işlemci kullanımı” ayarını yüzde 70 yaptım ve çok memnunum. Araştırmalarım sonucunda linux tarafında da cpupower programıyla ayar çekebiliyormuşum. Chat GPT yardımıyla powersave ayarına aldım. Fakat bu defa da programlar yavaş açılıyor. İşlemci kullanımını yüzde 70’e elle çekmek istiyorum. Bunun için 2,82 frekans değeri vermem gerekiyor. (İşlemcimin max frekansı 4,1Ghz).

Bunu yapabilir miyim, nasıl? Programın kullanımını detaylı şekilde anlatacak biri var mı? İnternette tatmin edici sonuç bulamadım.

1 Beğeni

Tamamdır, gerekli komutu chatGPT’den öğrendim ve uyguladım.

sudo cpupower frequency-set --freq 2.4GHz

(Frekans değeri örnektir)
Fakat detaylı anlatıma hala ihtiyacım var. Biriniz kaynak gösterir ya da anlatırsa memnun olurum.

1 Beğeni

Tekrar merhaba değerli arkadaşlar.

Yukarıda bahsettiğim ayar işe yarıyor. Fakat sadece o oturumda işe yarıyor. Bilgisayarı yeniden başlatırsam ya da kapatıp ertesi gün tekrar açarsam sıfırlanıyor.

Bunu kalıcı hale nasıl getirebilirim?

Depoda cpupower GUI varmış. Bunu kurdum, görsel arayüzden elle de yapılabiliyor ancak, hem yaptığım ayar işe yaramıyor gibi geliyor (fanların hızından anlıyorum) hem de onda da bilgisayar yeniden başladığında sıfırlanıyor. Ayarı kalıcı yapamaz mıyız? Siz yanıt verene kadar ben chatGPT’ye başvurayım bakalım ne diyecek…

Teşekkürler.

EDİT: Benden şu komutu girmemi istedi ve girdim:

sudo cpupower frequency-set --governor powersave

Sonucun değişip değişmediğini anlamam zaman alacak. Bu nedenle şimdilik kullanaduracağım. Yine dönüş yaparım.

https://wiki.archlinux.org/title/CPU_frequency_scaling

sudo systemctl enable cpupower.service bu kodu girince bilgisayar başlatılınca otomatik çalıştırılıyormuş.

Bende yüklü olmadığı için denemedim.

Teşekkür ederim. Program bilgisayar kapanıp açılınca ayarları sıfırlanıyor. Dolayısıyla başlangıçta çalıştırmak bence sorunu çözmez.

Bu arada son verdiğim komut direkt powersave moduna alıyor ve bilgisayar çok yavaşlıyor. Kalıcı şekilde istediğim frekansa almam lazım. Windows tarafında uğraşmadan alabiliyorum ve kalıcı oluyor.