CRIAS v1.2 | Tamamen Türkçe, Yeni Özellikler, Güvenlik Güncellemesi, Daha Düzgün Kaynak Kodu ve MIT Lisansı

CRIAS v1.2

CRIAS’ın 1.2 sürümü hazırlandı ve artık tamamen Türkçe.

CRIAS’ı geliştirmeye ilk başladığımda “evrensel” olsun diye İngilizce yapmıştım ama sonra bunun saçma olduğunu düşünüp 1.2 ile birlikte İngilizceyi rafa kaldırırarak tüm mesajları komutlarıyla beraber Türkçe şekilde baştan yazdım.

CRIAS nedir?

Çok kısa bir tanımla CRIAS, bash kullanan GNU/Linux sistemlerinde .bashrc dosyasına hızlıca Alias (Kısayol) satırları ekleyen bir Python betiğidir.

CRIAS 1.2 onu bilerek bozmaya çalışmadığınız sürece naz yapmıyor ve işini gayet düzgün yapıyor.

Çoğu hatayı/senaryoyu da kontrol sistemiyle yakalıyor ve gerekeni yapıyor.

CRIAS 1.2 Nasıl Kullanılır?

Başarılı bir kurulumun ardından CRIAS’ı kullanabilirsiniz. 1.2 sürümü, CRIAS 1.1’e kıyasla çok değişti ve Türkçeleşti.

Ana kullanım, crias <komut> <kısayol> şeklindedir.

Örneğin, crias reboot rb komutu, rb yazarak reboot komutunu çalıştırmanızı sağlar.

Diğer kullanımlar ise şu şekildedir:

• crias yardim — CRIAS’ın nasıl kullanılacağını anlatır.

• crias hakkinda — CRIAS hakkında bilgi verir. (Lisans vs.)

• crias hatakod — CRIAS’ın hata kodları ve anlamları hakkında bilgi verir.

• crias liste — CRIAS ile oluşturulan Kısayolları listeler.

• crias nano.bashrc dosyasını Nano ile düzenlemenizi sağlar.

• crias vim.bashrc Vim ile düzenlemenizi sağlar.

• crias yedek.bashrc dosyasının yedeğini ~/.crias/backups/ dizinine bashrc_backup_(tarih/saat) adıyla alır.

• crias temizlik — Alınan bütün yedekleri siler.

Yenilikler/Güncelleştirmeler

• Bütün mesajlar ve komutlar Türkçeleştirildi.

• MIT Lisansı eklendi. 1.2 ve sonrası bütün CRIAS sürümleri bu lisansla güvence altında olacak.

• Hata kodlarına anlam kazandırıldı ve listelendi. (crias hatakod)

• Yedekleri silme özelliği eklendi. (crias temizlik)

• Hata Adları Düzenlenerek CRIAS’ın Kaynak Kodu daha okunulabilir hale getirildi.

• Bir .replace() hatası düzeltildi.

CRIAS v1.2 Nasıl İndirilir ve Kurulur?

• Bu bağlantıya tıklayarak kodun depolandığı siteye gidin ve şifre sorulduğunda pardus yazın.

• Şifreyi girdikten sonra yukarıdan Save paste tuşuna tıklayın ve paste-1fa89b25d0d6abe0.txt adlı dosyayı ev dizininizin içine (~/) indirin.

• Dosyayı adını değiştirmeden ev dizininizin içine indirdikten sonra,
    sudo mv ~/paste-1fa89* /usr/local/bin/crias && sudo chmod +x /usr/local/bin/crias && echo "CRIAS başarıyla kuruldu." || echo "Bir hata oluştu." komutunu çalıştırın.

Böylece CRIAS v1.2 kurulmuş olacak.

Lütfen geri dönüş sağlayın, hataları birlikte düzeltelim.

Son CRIAS Sürümü v1.2.1 burada.

Keyifli kullanımlar! :slightly_smiling_face:

5 Beğeni

Kıvanç sen coştun :slightly_smiling_face:

Bu arada bilgin olsun, bir konunun kapanması için gereken belli bir süre var. Mesela bu konu için varsayılan süre 1 ay. Yani bir program için aynı konudan devam edebilirsin. İstersen. :grimacing:

3 Beğeni

yeni konu açma fantezim var sanırım, bir dahaki sefere diğer sürümü bu konu altında paylaşırım :smile:

1 Beğeni

CRIAS v1.2.1 | Bazı Hata Düzeltmeleri, Değişen Temizlik Komutu ve CRIAS’a Elveda…

CRIAS hakkında çoğu şeyi biliyorsunuz zaten. Fazla detaya girmeyeceğim.

Hemen “CRIAS’ın Son Sürümü” olan CRIAS v1.2.1’i anlatayım.

CRIAS v1.2.1 Nasıl Kurulur?

1-) İndirme linkine tıklayın ve site şifre istediğinde pardus yazın.

2-) Yukarıdaki panelden Save Paste düğmesine tıklayın ve paste-2cf751119efe3f6e.txt adlı dosyayı ev dizininizin içerisine (~/) indirin/taşıyın.

3-) Uçbirim Öykünücünüze sudo mv ~/paste-2cf75111* /usr/local/bin/crias && sudo chmod +x /usr/local/bin/crias komutunu yapıştırın.

4-) Kurulumu doğrulamak için crias hakkinda yazın.

5-) Eğer doğru çıktıyı alırsanız, kurulum başarılı olmuş demektir. Eğer hata alırsanız, doğru dosyayı doğru adla doğru konuma (ev dizininizin tam içine) indirdiğinizden emin olun ve tekrar deneyin.

Yenilikler ve Güncelleştirmeler

• CRIAS v1.2’deki birkaç yazım hatası düzeltildi.

• crias temizle komutu kaldırıldı ve yerine crias silbastan geldi. Eskisinin aksine silbastan, bütün .crias dizinini alt dizinleriyle baştan oluşturarak yedekleme işleminde oluşan sorunları çözebiliyor. Eğer bir yedekleme sorununun dizin bozulmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız kullanabilirsiniz.

• Baş belası ' işareti sorunu kökünden çözüldü.

• CRIAS’ın sudo kullanımı hata kodu olan 1000, bazı sorunlar nedeniyle 23 olarak değiştirildi.

• Ve 1 buçuk haftacık süren CRIAS, bu kısa süreye rağmen çok gelişip burada noktalanıyor…

Peki CRIAS Neden Sona Erdi?

@shampuan kardeşimin de dediği gibi. Okumaktan aciz bir milletiz…

CRIAS’ı geliştirmek hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri oldu. Çok keyifliydi ve beni çok geliştirdi. Ama artık fark ettim ki bunun bir geleceği yok. Ne umursayan var ne de kullanan. Zaten Alias eklemek aslına bakarsanız çok kolay bir şey. Ben de zaten bunu fark edip CRIAS’ı sadece Alias ekleme aracı değil, aynı zamanda daha gelişmiş ve daha büyük bir betik yapmaya çalıştım ve kısmen de başarılı oldum. Sadece Alias eklemekle kalmıyor, onları görüyor, kontrol ediyor, yedekliyor… Veya .bashrc’nin yedeklerini alıyor. Belki zaten bunlar da pek bir işe yaramaz ve gereksizdir. Ayrıca Python’un ne kadar kısıtlı bir dil olduğu gerçeğiyle yüzleştim. Her şey gibi onun da benim de belirli sınırlarımız var ve bu sınırlar kalkmaz, kaldırılamaz. Evrenin kırıntısı bile olamayacak ömrümün, bu sefer de ömrümün kırıntısı bile olamayacak bir buçuk haftamın çoğunu CRIAS ile geçirdim ve bundan memnunum. CRIAS’ı yazarken AI’a pek başvurmadım, ondan kod isteyip kopyala yapıştır yapmadım. Ama aynen bu kopyala-yapıştır “yöntemiyle” CRIAS benzeri Terminal Arayüzlü CLI araçlarının çok daha kısa sürede çok daha kaliteli şekilde yapılmasından da nefret ediyorum. Neyse, çok boş konuştum.

Keyifli kullanımlar.

3 Beğeni

Değerli kardeşim, yazını üşenmeden baştan sona okudum. Yazmaya ve okumaya üşenmeyen bir insanım. Füze gelir gibi uzun hikaye geliyor, hazır ol!

Eğer yazılıma gerçekten meraklı bir insansan şunu bilmelisin: “Son sürüm diye birşey yoktur”. Bir zaman sonra kendin kaşınacaksın ve devam etmek isteyeceksin. Bir zaman sonra beni anlarsın, o zaman beni hatırla. Başka yayınlamayacağım dediğim bir deneme yazılımını şeytana uyup devam ettirdim ve ortaya harika birşey çıktı (bana göre harika):

İlk halini görsen, kusarsın:
image

Bak bu noktada haklısın. Buna birşey diyemem. Ama sadece bu forumda geçerli birşey değil bu.

Amatör olarak elektronik ile uğraşıyorum ve bugüne kadar abartısız 500 evet “BEŞ YÜZ” civarında elektronik devre şemasını PCB çıktılarıyla beraber paylaştım. Bunun ne kadar önemli olduğunu, elektroniğe gönül vermemiş insanlar anlayamaz.

Abi bir teşekkür et. Bir tebrik et. Bir beğen butonuna bas. Kimse umursamadı. Bir yorum yazan bir efferüm len diyen olmadı. Bu coğrafyaya mahsus birşey bu. Haaa, paylaştığım devreler analog elektronik seviyesindeydi ve öyle tasarımlarım vardı ki, dijital (programlamalı) elektronik ile atıyorum 10 bin TL’ye yapılacak işi sadece 100-200TL’ye analog yöntem ile halledebiliyordu. Yöntemlerimden birçoğunun dünya internet ağında alternatifi yoktu. Ne zaman bu durumu birbirini tanımayan arkadaşlara falan söylesem, “kıskanıyor olmasınlar?” falan dediler. Sanmıyorum. Ama işin içinde ne var, bu coğrafyanın insanı niye böyle, çözemedim.

Kendimden bahsedip sıkmak istemem ama örneklendirme yapmak zorundayım. Burada ortalama 30-35 yazılımım var. Programlamada yeterli ve “yetkili bir abi” olmadığım için doğal olarak YZ’den destek almak zorundayım. Zorundayım, çünkü kendi yazılımlarıma ihtiyacım var. Senin bahsettiğin kimsenin umrunda değil durumu benim yazılımlarımda da mevcut. Bu yazılımlar kimine göre gereksiz, kimine göre önemli olabilir. Çok iddialı olmamakla beraber, yazılımlarımdan bazıları çok çok önemli ve benzeri de yok!!! Ünlem işaretini daha da uzatabilirim. Benim linux’daki alternatif arayış hikayem çok uzun ve detaylı olduğundan kısa keseceğim; başkaları da benim gibi sıkıntı çekmesin diye yayınlıyorum. Sağolsunlar iki üç arkadaş, sen de dahil, kalp basarak destekliyorsunuz. Bu bana yeter. Ama harici sitelere baktığımda dünya çapında ciddi indirmeler görüyorum. Mesela 7Zip-GUI diye bir program yaptım. Abi programı istemeye istemeye, sadece boş vakit doldurmak için yaptım. ANAM! Abi bütün dünyayı ele geçirmişim! Amerikadan Japonyaya, Almanya’dan Rusyaya herkes indiriyor! İran bile indirmiş. Başka bir programı Arabistandan indiren var. Burda paylaşsaydım ne olacağını biliyorsun…

Özetle, bay beni desteklemediler de, kimse umursamadı da,… Arkadaş, sen geliştirmeye devam et. Çünkü kendini de geliştiriyorsun.

Yazılımını hiç denemediğim için özür dilerim. Birincisi, terminal araçlarını sevmiyorum. Bu yüzden hep GUI araçları geliştiriyorum farkındaysan. İkincisi bir ALIAS aracı, terminali hemen hiç kullanmadığım ve bundan sonra da muttemelen kullanmayacağım için benim açımdan gereksiz. Test edeyim desem, nasıl test edeceğimi bilmiyorum, terminal özürlüyüm… Üşendim, kullanmadım yani kusura bakma.

Yazılımlarını ve kendini geliştirmeye devam et arkadaşım. Gelecek yazılımda şu anda. Öyle böyle nedenlerle ben şunu geliştirmeyi bırakıyorum olmaz. Sen şimdi bunu geliştirirken aklına birşey gelir, aaa bu mantığı kullanarak neden şöyle birşey geliştirmiyorum dersin. Daha iyisini yaparsın.

İstediğin gibi yaz. Dediğim gibi, okumaya üşenmem.

Sonradan ek yapıyorum: Yazılım yapmak benim için bir tutku. Bağımlılık yaptı. Forumdan @cektor bulaştırdı.

Bak windows tarafındaki Minitool Partition Wizard’a alternatif geliştiriyorum şu anda:

Şu anda daha çalışmıyor, iskelet bu. Temel GUI prensiplerini belirlemek için. Linux tarafında GParted var biliyorsun. Eşşek … gibi program. Adam akıllı bir fonksiyon bir önemli özellik eklememişler. Bir de diyorlar “Linux tarafı Windows tarafından daha iyi”. Hee hee tabi. Şimdi ben bunu tamamlayıp koyduğum zaman, esasen ortalığın yıkılması gerekiyor. Ama yine ne olacağını ve ne olmayacağını çok iyi biliyorum. Hayır, yıllarca niye yapmadınız oğlum böyle birşeyi? Lazım? Olan araçlar işimizi görmüyor anlamıyor musunuz? Bizler linux’a sonradan geçtik. Yıllarca windows kullana kullana “oradaki programlar gibi” programlara ihtiyacımız var. File Roller diye bir arşiv yazılım yapmışlar kereste gibi. Ne bir işlevi var, ne bir seçenek bırakmışlar, sıkıştırıyo mu sıkıştırıyo tamam yeter. Sinirlendim, yazmayı bırakıyorum Kıvanç’cım sen gerisini doldur.

5 Beğeni

cevabınız için teşekkür ederim. dürüst olmak gerekirse ben de sizin geliştirdiğiniz hiçbir yazılımı kullanmadım, çünkü ihtiyacım olmadı. ama olursa ilk sizinkini kullanırım. piyasasa “harika yazılım” diye pazarlanan tonlarca çöpün arasından sizinkiler dikkatimi çekiyor. çünkü ne zaman foruma girsem ya geliştirdiğiniz bir yazılımın güncellemesi, ya da yazmakta olduğunuz yeni bir yazılımla karşılaşıyorum. tek bir geliştiriciden bu kadar sıkça güncelleme veya yeni yazılım beklenmez çünkü. yapay zeka konusunda da, benim sevmediğim kısım bazı sözde “yazılımcıların” sadece yapay zeka kullanarak her Allah’ın günü onlarca yazılım “yapmaları”. bu tür yapay zeka köleleri işi hakkıyla öğrenmek isteyenlerin hem önünü kapatıyor hem de motivasyonunu düşürüyor.

O bahsettiğin benim işte! :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Ama şöyle birşey var: ben bir yazılımın nasıl olması gerektiğini belirlemede çok dikkatli ve hastalık derecesinde titiz davranıyorum.

Motivasyonun düşmesin. On yazılım çıkar, biri yıldız olur.

2 Beğeni

Pardus Yardımcı uygulaması yapmıştım 2024 te arayüzlü vb kendim kodladım. Ai falan değil günlerimi aldı ama hedef kitlem linux a yeni başlayanların kullanamaması yüzünden bıraktım. Sonra ai ile birleşerek geçen ay yeniden Pardus yarımdı yaptım bu defa da bir arkadaşın önerisi ile Pardus ismini kullanmanın doğru olmadığına karar verip depo yu sildim.

Az önce çok daha gelişmiş bir şekilde “Sistem Asistanı” adı altında yeniden hem Pardus 23 ve altı, hem de Pardus 25 uyumlu paketledim githuba attım süper oldu.

Benim aklıma gelen her alanda işime yarıyor, kendi rufusum dan tur ağ tarama, sistem bakım, temizleme, dns değiştirme … Onlarca özellik ekledim. Birilerinin işine yarar hatta uygulama merkezinde yeri olması gerekir bence. O kadar güzel oldu.

Pes etme… Kendini geliştirmiş olursun. Ai kullananlarara kızma, ben kendim kodlayabiliyorum ama tek başıma 1 ay sürecek iş 1 hafta da bitiyor. Devam et “kendin için”

İnsan yapay zeka ile bişiler yapsada ister istemez bişiler öğreniyor . Birşey üretiyorsun . Yapay zekaya laf anlatmakta kolay değil :slight_smile:

1 Beğeni

Hiç kodlama bilmeden yapay zeka ile dinamik bir web sitesi frontend - backend yada gui olan bir python / gtk projesi yapmak da şu an için pek kolay değil.

Özellikler fonksiyonlar arttıkça ai ne kadar saçmalayabilir şaşırıyor insan :grin:

1 Beğeni

Birinci amacım, linux tarafında olmayan, daha doğrusu GUI içermeyen bazı hafif yazılımlarımı yapmaktı. Bunlara ihtiyacım vardı çünkü windows rahatlığına çok alışmıştım ve bu rahatlığı linux tarafına getirmem gerekiyordu.

İkinci amacım python öğrenmekti. Sebebi birinci amacımdı.

Elimdeki kaynaklarla sıfırdan python öğrenmeye başladım ve ilerlemeyi sürdürdüm.

Sonra birşey dikkatimi çekti: yolun o kadar başındaydım ki, kendi uygulamalarımı yapmak için 2-3 yıl düzenli olarak python dersleri almam gerekiyordu. BU OLAMAZDI!

Benim de aklıma birşey geldi: Yıllar önce programlama bilen birilerine sorduğumda, hızlı öğrenmek istiyorsan, yapılmış programların kaynak kodunu incele. Ne nasıl yapılıyor, niye? Atıyorum bir satırdaki html renk kodunu değiştirmeyi dene. Pencerenin varsayılan genişliğini değiştirmeyi dene…

Ben de YZ’ye deneme kodları yazdırmaya başladım. Yazdığı kodlar çalışıyordu. Çünkü uygulama basitti. Ben de o kodları inceleyerek önemli şeyler öğrendim. Bir dahaki sefere YZ’yle bir program yazacağım zaman, dikkat edilmesi gereken şeyleri, hangi işi hangi metotla yapacağımızı, hangi satırda neye çok dikkat etmemiz gerektiğini söyler halde buldum kendimi. Bu, ortaya çıkan programın kalitesini inanılmaz arttırdı. Hata sayısı azaldı, bir hata durumunda ne yapmam gerektiğini ve YZ’ye nasıl ifade etmem gerektiğini anlatıp hataların üstesinden daha rahat gelmeye başladım. Fakat bu süreç kısa olmadı ve saç baş yoldurdu. Ömrümden ömür gitti.

Fakat, bu kez kod öğrenme amacımı unuttum. Deli gibi yeni yazılımlar yapmaya odaklandım. Ortaya çıkan her yazılımla bir ihtiyacım daha kolayca çözüldü. Baktım, işe yarıyor, ard arda paylaşmayı sürdürdüm.

Sahi, bunca kodır, neden bu gerekli programları bugüne kadar yapmamıştı? FOSS dünyası çok yeni değil. Birçok ihtiyaca çözüm üretmişlerdi. Fakat çoğunluğu konsol tabanlı ve yeni kullanıcıların ASLA KULLANAMAYACAĞI uygulamalardı. Kimse gelmesin diye mi yapılıyordu? Terminal ile PC kullanmak çok ilkel birşey. Farenin bile modası geçti, oyun konsolu üreticileri artık insan bedeninin duruşunu algılayıp oyun oynatan konsollar ürettiler. O halde bu linuxcuların cilalı taş devrinden kalma konsol inadı neydi?

İşte bunu çözemedim. Ben GUI üretmeye devam edeceğim. Ben böyle rahat ediyorum arkadaş, beğenmeyen de kullanmasın yalvaracak değilim.

3 Beğeni

Sistem asistanını denedin mi, yorumunu merak ediyorum :grin: Yazılım geliştirme altında açtım konuyu

Onu deneyeceğim Tarık bey aklımda.

Şu anda cinlerim tepemde. USB flaş belleklere yazma bitince haber veren bir betik üzerinde çalışıyorum. Bir yandan ben kurcalarken bir yandan YZ kurcalarken iyice içine ettim.

Flaşbelleğe veri kopyalanırken Thunar kopyalama bildirim penceresini erken kapatıyor ve kullanıcı da bitti diye “ayır” yapmadan çıkarıyor. Hata oluşuyor, dosyalar bozuluyor.

Bunu çözmek için sistem tepsisine bir Yeşil LED ve Kırmızı LED yerleştirip, kopyalamada kırmızı LED’in titremesini sağlıyorum. Bitince yeşil LED yakıyorum ve balon bildirimle “Kopyalama bitti. USB aygıtı güvenle çıkarabilirsiniz” göstertiyorum.

Amma velakin bir sürü hata oluyor. Durduk yere, şimdi size yazarken mesela, kopyalama bitti bildirimi gelip duruyor. Kernel arada bir flaşbelleği yokluyor ve bu küçük sinyalleri filtreleyemiyorum.

Çıldırmak üzereyim.

Bence ara verme ve güneşi selamlamayı bekleme zamanı gelmiş :grin:

Linux’un kalbi terminaldir. Eğer bir kullanıcı arayüze bu kadar muhtaçsa gitsin Windows kullansın. Terminal zaten bilgisayar kullanmayı bilenler için var, 70 yaşındaki dedeler gitsin her şeyi yavaş bir arayüzden yapsın.

Ayrıca arayüzlü uygulamalarda kullanıcılar bir sorunla karşılaşınca ne yapacak, hata mesajının ekran görüntüsünü foruma atıp “nasil cozecem uhuhu” mü diyecek? Hata ayıklama terminal arayüzü ile yapılır.

Terminalden korkmaya da gerek yok, gayet basit bir araç. Ondan bile korkan kendine yazılımcı demesin.

Python öğrenmek bırak 3 yılı, 6 ay bile sürmez. Python ne ki? Python bir şey değil, en çerez dildir Python. Yapay zekanın yazdığı betiğe bakarak öğreneceğin tek şey tembellik olur.

Terminalden korkmaya gerek yok katılıyorum, terminal sorun çözmek ve bilgisayar öğrenmek için en doğru yer katılıyorum.

Geri kalan ai ya da python ne ki gibi herkesin algı seviyesi ve zamanı farklı. Bu keskin tavrınıza katılmıyorum.

Arayüzlü uygulama üretmeye çalışsam da evet terminalin tadı hiç bir yerde yok kabul ediyorum

Öyle şey olur mu Kıvanç :grinning: Bırak linuxu isteyen kullansın, istemeyen kullanmasın. Üstelik windowsta hata takibi de görsel arayüzden çok kolay. Program bir şekilde hata verecekse yine bir gui penceresi açılıyor “d2dx9 bilmemne dll dosyası yüklü olmadığından uygulama başlatılamadı” diyor. Linuxda böyle bir hata bildirim sisteminin olmaması eksiklik. Bu hatayı alabilmesi için kullanıcının terminale soru sorması şart. Bilmiyorsa bir linux forumuna üye olacak, soracak, yanıt bekleyecek, hatanın nedenini bulacak, bakalım çözülecek mi? ooohoooooo… Bütün bunlar linux sistemlerin bazı konularda geriden geldiğini ispatlıyor. Her kullanıcı bunlarla uğraşamaz ki?

Python ve tembellik olayına sözüm yok. Benim amacım kendi uygulamalarımı geliştirmek. Yeterli motivasyonum olmadığından öğrenme hızım yavaş.

2 Beğeni

Kıvanç, öncelikle teşekkürler :slight_smile:
Bu hayatta bir şey yok ki önüne taş koyulmadan rahatça yapabileceğin…
Mesela ben sana belki anlatmışımdır birçok projem vardı benim yarışmalara katıldığım ve yarı final/finallerine kaldığım. Şimdi görüyorum da bu fikirlerimin hepsini kendi özgün ürünleri olarak pazarlayanlar var. Olsun, biri biter diğerine başlarsın.

1 Beğeni

senin burada ne işin var hfkzbxksbdodhdm

Python öğrenmek için birkaç kısa ders videosu izledikten sonra daha Arduino kodlamayı bile tam beceremiyorken ben de Python’a merak sardım ve bu Arduino hobimin de sonunu getirdi!

Önce daha alıştığım şekilde MicroPython ile başlamayı uygun buldum ve Raspberry Pi Pico kartlarından aldım.

Fakat Arduino ile zâten yaptığım şeyleri bir de MicroPython kodları ile tekrar yapmaya çalışmanın hiç heyecanı olmadığı için ve Raspberry Pi Pico’ya taktığım ekranın MicroPython kütüphânesi olmadığı için ekrana bir şeyler yazabilmek için framebuffer seviyesine inmek zorunda kalmam, ekrana daire bile çizememem ve sonunda ekranın bozulması yüzünden soğuyup bırakmak zorunda kaldım!

Fakat bir kere kodlamanın tadını almışım!

Ben de olabilecek en ucuz yolu seçip, zâten hazırda var olan bilgisayar ile OYUN YAPARAK Python öğrenmeyi seçtim.

Yöntemim aynı sizinki gibiydi.

Hazır kodları incele ( inceleyebilmek için bile bilgi gerekir. Benim çoğunlukla yaptığım şeyi en doğru tarif eden kelime; “kurcalamak” ツ)

Bir süre baka baka kodları tanımak ve diğer oyunların kodlarını inceleyip içine özellik eklemekle çok güzel geçti.

Bu arada oyunun ana kodlarını YouTube’daki bir ders serîsinden hazır aldım.

Gel gör ki sezgisel olarak bir yere kadar getirebildiğim oyunum Python kodlarında değişime gittiği için çalışmaz hâle geldi!

En son PyDroid’de hâlâ çalışıyordu, ama şu anda çalışıyor mu bilmiyorum.

Python “imp” ve diğer başka modüllerde değişikliğe gittiği için benim oyun hatâ veriyor ve artık çalışmıyor.

Python 10’da ve Python 11’in ilk zamanlarında çalışıyordu!
Çok da eski değil!

İlk bozulduğunda nette aradım, ama cevabını bilene rastlamadım ve zamanla oyun kodlamaktan soğuyup maalesef bıraktım.

Çok uzun zamandır kodlama ile ilgilenmiyorum!

O yüzden bu Python’dan nefret eder durumdayım!

Ona bulaştığımdan beri mutsuzum!

Oysa Arduino ile ne kadar mutluydum!

Keşke Python yerine C++ falan öğrenmeye çalışsaydım!

Eğer ilgilenen olursa videoda çalışır hâldeki kodları Google Drive hesabımdan herkese açık paylaşıyorum. Alıp devam ettirebilir yada kendi oyununuzu yapabilirsiniz. Sonuçta ben de bunun daha basit bir versiyonu ile başlamıştım.

Özellikle YouTube oynatma listesindeki ilk videoların açıklamasında o oyunun ilk hâlini aldığım linkler de var.

Oyun yaparak Python öğrenmek isteyenler için zevki bir yol.

Fakat lânet Python durduğu gibi durmuyor ve eğer yardım alıp onun değişen kurallarına adapte olamıyorsanız bütün ilerlemeniz çöp gibi kalıyor!

GoogleDrive’dan indireceğiniz oyun da böyle. Şu anda çalışmıyor! Yeni kurallara göre düzenlemeniz gerekiyor. Ayrıca içinde gereksiz bir çok artık da var. Çalışırken kendime mesaj olarak onları tutma eğilimindeyim. Kesinlikle işim kalmayana kadar tutup sonra silerim. Fakat oyun yapma maceram daha başında kesildiği için artıklar kodların içinde kaldı!

Oyun çalışamaz hâle geldiğinde sol alt tarafına dere gibi bir su yapmaya çalışıyordum. Ayrıca elimde hazır MENU kodu gibi eklemek istediğim başka özellikler de vardı, ama nasip olamadı.

Bu da benim Python öğrenme hikâyemdi.
Kimseninki benimki gibi olmasın dileği ile!

https://drive.google.com/drive/folders/15nCZZNF4QnqPL8WZ0_Fh9theRRX_jKEq