Ctrl-Insert ve Shift-Insert

Ctrl-İnsert ve Shift-İnsert tuşları sırasıyla Kopyala-Yapıştır olarak kullanmak istiyorum. Bir yerlerden eklenebilir mi?

Merhaba,

Çok iyi bir çözüm olmayacak ama klavyedeki tuşların göndermiş olduğu karakterleri değiştirerek bunu yapabilirsiniz.

Terminal’e aşağıdaki komutu yazarak “Insert” tuşuna basıldığında “c” karakterinin gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

DİKKAT!
Bu komut kullanıldığında “Insert” tuşunu etkisiz hale getireceği için bu tuşla ilgili foksiyonları ve kısayolları kullanamazsınız. Örneğin Terminal’de klavye ile kopyala yapıştır mümkün olmayacaktır. Çünkü bunun için “Insert” tuşuna ihtiyaç duyulur. (Ctrl+Insert, Shift+Insert)

xmodmap -e "keysym Insert = c C"

Yukarıdaki komut geçici xmodmap komutudur. Bilgisayarı yeniden başlatınca etkisiz hale gelecektir.

xmodmap kullanımıyla ilgili buraya bakabilirsiniz.

Ayrıca Autokey gibi makro programlarında script yazarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım. Belki yeterli olmayabilir ama size bir fikir verebilir. İkinci seçeneği tavsiye ederim.

Kolay gelsin,

Alışkanlığım gereği bu tuşları kopyala-yapıştır için çok sık kullanıyorum. Bazen klavye değişikliklerinde de işe yarıyor. Q klavyede C neredeydi, F klavyede V neredeydi gibi derdin olmadan kullanabiliyorsun. Pardusun bir kısım yerlerinde (Ör: Firefoxta ve LibreOffice’de) Ctrl-Ins ve Shift-Ins kullanılabiliyorken bazı yerlerinde (Ör: Klasörler içinde) kullanılamıyor. Genel bir çözüm bulunmalı. Bu iki tuş çifti standartlaşmış durumda. Pardus’ta da bu standart hâle gelmeli.

Hayrettin Bey,

Klavye değişikliği hiç aklıma gelmemişti. Söylediğiniz mantıklı geldi ama alışılan şeyi değiştirmek epey zordur. Sıradan bilgisayar kullanıcıları Ctrl+Insert’in ne olduğunu bilmez ve kopyalamak denilince akıllarına ilk gelen klavye komutu Ctrl+C’dir.

Muhtemelen Ctrl+Insert’ın kopyalama komutu olarak kullanıldığı yerlerde (örn. terminal) Ctrl+C’nin başka bir görevi vardır. Ctrl+C yani Control + C varolan görevi sonlandırıp kullanıcıya tekrar kontrol sağlar. C kelimesi ingilizce Cancel yani İptal Etmek’den gelmektedir.

Hatırladığım kadarıyla Control+C’nin kopyala komutu olarak kullanılmaya başlanması 1980’lere dayanmaktadır. Halbuki bundan önce Control+C’nin zaten iptal etmek gibi bir görevi vardı.

Uzun lafın kısası standartlaştırma konusunda size katılıyorum ama bunu sadece pardus’da gerçekleştirmek ne kadar etkili olur bilemiyorum. Bence klavye ayarları penceresinde en azından X Pencere Sisteminde kopyalamak için Ctrl+Insert veya Ctrl+C kullanımı için seçenekler olmalı.

Selamlar,

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.