.deb uzantılı kurulum dosyasını nasıl oluştururum

Selamun Aleyküm Arkadaşlar;

Windowsda iken netbeans veya eclipse de yazdığım bir programı .exe uzantılı kurulum dosyası haline getirebiliyordum. Bunun için launch4j vb programlar ile yapmıştım. Şimdi aynı programları java ile yazılmıştı. .deb uzantılı kurulum dosyasına çevirmek istiyorum. Yardımcı olabilecek var mı?

1 Beğeni

chatgpt bu iş yapıyor ben kendime özel bir çok programo ordan geliştirdim

Eğer proje python ile yazıldıysa:

Kod içerisindeki adres yapılarını ve yollardaki slaş işaretlerini linuxa göre değiştirin.

Programda hangi arka uçları kullanıyorsanız onları yazılımın içine işlemeniz gerekiyor, yoksa muadillerini kullanacaksınız. Ayrıca bu değişiklikleri control dosyasındaki depends satırına işlemeniz gerekiyor.

Bütün bunları yapay zekaya nasıl yapacağınızı sorarak kolayca öğrenebilirsiniz. Kodu sürükleyip bırakın ve şöyle yazın:

“Bu kodu debian tabanlı linux sistemler için paketlemek istiyorum. Şu anda içerik windows sistemler için oluşturuldu. Değiştirilmesi gereken kod satırlarını bana göster ve yerlerine yapıştırmam için bana doğru olanları ver.”

py dosyasıyla işin bitince kaydedip çık.

Şu klasör ağacını elle oluştur.

Control ve desktop dosyalarını da YZ’ye nasıl oluşturulacağını sor. O sana verecektir. Control içerisindeki adın soyadın emailini kendin elle düzelt.

Desktop dosyasındaki exec= satırını klasör ağacındaki programın yerine göre güncelle (sana yanlış yol verecek).

Bitince paket-adi klasörüne gel ve DEBIAN ile usr klasörlerini gör. Burada terminal aç ve şöyle de:

sudo chown -R root:root .

şifre soracak girip onayladıktan sonra terminalden çık.

Ardından bir seviye yukarı çık ve program-adı klasörünü gör. Yine burada bir terminal aç ve şöyle de:

dpkg-deb --build program-adi

Eğer bir sorun yoksa klasörün hemen yanında bir deb dosyası oluşacak. Bunu kurmayı dene.

Sorunsuz kuruldu mu?
Programlar arasında görünüyor mu?
Görünüyorsa tıklatınca açılıyor mu?

Evet ise tamam. Değilse başa dönüp herşeyi kontrol et.

NOT: Herşeyi YZ’ye yaptırırsan yanarsın. Değirmenci Ali’nin kör beygiri gibi döner durursun. Bu anlattıklarım temel python uygulaması paketlemesi içindi.

1 Beğeni

Eğer kaynak kodu açmayı düşünmüyorsanız bu rehber işinizi görebilir:

Eğer git kaynak kodundan derleme yapacaksanız da gbp buildpackage kullanabilirsiniz. Pardus’un repolarında bu şekilde bir sürü örnek proje var: PARDUS · GitHub

1 Beğeni

aynen python kodların yapay zeka otomatik veriyor istediginiz programı yazıyorsunuz o size hazırlıyor tek tek ugraşmayın

Burada basit bir debian paketi yapılışı anlatılıyor.

Eğer olmazsa, buraya yazın anlatmaya çalışalım.

Çok sağol bunu denedikten sonra sonucu yazarım inşallah.

1 Beğeni

Java için jdeb’i inceleyebilirsiniz.

Sadece .deb değil. Appımage, flatpak, .rpm, tar.gz vb gibi formatlarda desteklenebilir.