Debian 13 bu hafta yayınlanıyor! Pardus 25 Yol haritası ne durumda?

Değerli PARDUS severler, öncelikle herkese selamlar…
Nihayet Debian 13 bu hafta (09 Ağustos 2025 Cumartesi ) final sürümü yayınlıyor. Hepimiz Pardus 25 i merakla bekliyoruz :slight_smile:
Pardus için yeni yol haritası belirlendi mi? Hiç bir bilgim yok. Ancak mümkün olan en kısa sürede Pardus 25 Alfa/Beta nın yayınlanmasını umut ediyorum.
Bu arada Pardus Xfce ve Gnome a ek olarak Cinnamon masaüstü ISO da yapılsa çok güzel olurdu. Çünkü Cinnamon gayet stabil kullanıcı dostu bir masaüstü ortamı. Cinnamon’un panel eklentileri ve araçları kullanımı aşırı kolaylaştırıyor.

7 Beğeni

Yeni ETAP sürümünde tamamen Cinnamon 'a geçildiğini biliyorum. İnşallah desktop için de benzer bir şey olur.

3 Beğeni

etap23 cinnamon

3 Beğeni

Pardus’un temel aldığı Debian’ın yeni kararlı sürümü artık Debian 13 (Trixie).
Debian 13 depoları 14.116’dan fazla yeni paket içeriyor ve toplamı 69.830’dan fazla pakete ulaşıyor.
Dağıtımdaki yazılımların çoğu, 44.326’dan fazla yazılım paketi (Debian 12’deki tüm paketlerin %63’ü) güncellendi, 8.844’ten fazla paket (Debian 12’deki paketlerin %12’si) ise çeşitli nedenlerle kaldırıldı.
Debian 13 güncellenmiş GNOME 48, KDE Plasma 6.3, LXDE 13, LXQt 2.1.0 ve Xfce 4.20 masaüstü ortamlarını içeriyor.

Not: Bazı kullanıcılar için Pardus ve Debian’ı ayrı disk bölümlerinde kurulu olarak kullanıp Pardus’un bir sonraki sürümünde geçekleşecek değişikliklere hazırlanmak anlamlı bir seçenek olabilir.

1 Beğeni

Ben linux mint cinnamon kullandım . Cinnamon güzel ama üstüne durulması gereken bir masaüstü sanki . Gnome kadar stabil kararlı değil eklentileri heleki .

1 Beğeni

Dağıtımın kararlılığı üçüncü parti eklentiler ile ölçülmez. Cinnamon son derece kararlı bir masaüstü ortamıdır. Bu yüzden son kullanıcıya en çok önerilen ve hitap edendir.

1 Beğeni

Gnome kadar stabil kararlı değil dedim

1 Beğeni

Cinnamon fena değil ama bence de kararlılığı tartışılır. Cinnamon düşünüleceğine biraz sabredilip Cosmic denenebilir.

1 Beğeni

Debian 13 yayımlandı. Gnome masaüstü ortamını bilgisayarımın birine kurdum. Ancak gnome eklentilerinin bir çoğu çalışmıyor. Şuanda kullanıma uygun değil. Daha önce kde test sürümünü denemiştim. Onda da sorunlar vardı. Açıkçası bu sorunlara biraz şaşırdım.

1 Beğeni

Ben bir süredir Debian 13 KDE Plasma 6.3 kullanıyorum. “Testing” aşamasındayken ilk başlarda epey sorunlu idi (genelde “Unstable” kadar kararsız olmaz) fakat birkaç ay önce durum düzeldi ve artık genel olarak sorunsuz sayılır.

1 Beğeni

23.5 güncelleme zamanı 2. çeyrek diyor . 2. çeyrek demek 6. aydamı olacağı anlamına geliyor güncellemenin .

1 Beğeni