Debian Mobile hakkında

Yaklaşık bir yıl önce, ben Pardus kullanmaya yeni başladığımda, forumda sık sık Pardus Mobil önerisi yapılıyordu. ARM64 sunucu sürümünün çıkmasının bu konuda önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Ama şimdi başka bir konuya değineceğim.

Geçenlerde merak edip Debian’ın telefonlara uygun bir sürümü olup, olmadığını araştırdım. Evrensel işletim sisteminden beklediğim gibi bu yönde bir çalışma varmış. Resmi sayfası: Mobile - Debian Wiki
Çalışma 2011 yılında Debian e-posta grubunda yapılan bir öneriyle başlamış ama hızlıca unutulmuş. Pek elle tutulur bir sonuçla karşılaşmadım. Debian Mobile isteyen ufak bir grup insan kendi cihazlarında var olan Debian sürümlerini ve diğer GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerini deneyip, bir şeyler eklemişler. Projeye katkıda bulunmak isteyenlerin bilmesi gereken yazılım dillerinin listesini ve ne için kullanıldıklarını yazmışlar. Katkıda bulunmak isteyenlerin nereden başlayacağı, sorun yaşadığında neler yapabileceği ve nasıl davranması gerektiği gibi şeyleri yazmışlar. Benzer diğer çalışmaların güzel bir listesini yapmışlar ve bu listede Android tabanlı olanları dışlamamışlar. Bazı telefonlar için nasıl kök hesabına erişilip nasıl bootloader yükleneceğiyle ilgili yazılar yazmışlar. Bu projede kullanılma olasılığı olan masaüstü ortamlarını ve arabirimleri listelemişler. Ve GNOME, KDE ve diğer masaüstü ortamı topluluklarının ortak çalışarak Debian Mobile için ortak arayüz üretmesi için dilekte bulunmuşlar.

Bence özgür bir telefon işletim sistemine ihtiyacımız var ama Linus Torvalds’ın da belirttiği çok büyük bir zorluk var: Bir sürü farklı donanım var. Elimden geldiğince bu çalışmaya destek olacağım. Debian “Evrensel İşletim Sistemi” olduğu için bu projenin iptal edileceğini sanmıyorum. Bir gün Pardus’u telefonlarda görürsek, umarım Debian tabanından Android tabanına geçmemiş olur.

6 Beğeni

Selamün Aleyküm
İnşaallah bu proje hayal edilenden daha iyi bir yere gelir. :blush:
https://mobian-project.org/

3 Beğeni

Anlamam ben bu işlerden ama
Android zaten Linux tabanlı değil mi? Ve kodları da açık diye biliyorum. Neden ondan esinlenerek üretilemiyor mu?

1 Beğeni

Evet, Android Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu ama özgür yazılım değil.
Kaynak kodlarında Google’a ait özgür olmayan kütüphaneler ve donanım üreticilerine ait özgür olmayan sürücüler var. Bu iki sebepten dolayı Android’in nasıl çalıştığını bilmek veya Google’a kişisel veri göndermemek için tersine mühendislik yapmak gerekiyor. Bu sebeple, özgür olan işletim sistemleri Android tabanını kullanamıyor.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.