Daha önceden benzer konular açılmış ancak pek ilgi görmemiş ve bir sonuca bağlanmamış.
Deep Freeze için en önemli alternatif olarak ofris görülüyor ancak Pardus 17.4 üzerinde test ettim, maalesef çalışmıyor.
Pardus’un gerçekten yaygınlaşmasını istiyorsak buna okulların BT Sınıflarından başlamalı, çocukların küçük yaşlardan itibaren Pardus ile tanışmalarını sağlamalıyız.
Ancak bir çok bilişim teknolojileri öğretmeni arkadaşım sırf bu eksiklikten ötürü bt sınıflarını Pardus’a geçirmiyor. (bilgisayarların ortak kullanıldığı bu gibi alanlarda bu önemli bir gereklilik)
Şurada bahsedilen yöntemi denememe rağmen bundan da bir sonuç alamadım.
Bence mağazadan önce bu duruma kalıcı bir çözüm bulunmalıdır.
Bu bir eksiklik değildir, linux un özelliklerinden olan local kullanıcı yetkilendirme ve gruplandırma ile ilgili araştırma yapınız, deep freeze ye gerek yok Pardus ta.
Kullanıcı yetkilendirmesi yapısı aşağıdaki basit senaryoya nasıl bir çözüm üretiyor? toplululuğu aydınlatırsanız memnun olurum.
“30 bilgisayardan oluşan bir bt sınıfında, her bir bilgisayarın günde en az 8 farklı öğrenci tarafından kullanılması durumunda, herhangi bir öğrencinin “masaüstü görseli” olarak uygunsuz bir görsel ayarlamasının bir sonraki öğrencinin oturumuna yansıtılmaması istenmektedir.”
Sırf masaüstü görseli özelinde düşünürsek tabii ki bu senaryo farklı şekillerde çözülebilir. Ancak 1.gönderimde bahsettiğim durum için buna benzer onlarca farklı senaryo ile karşı karşıya kalınmaktadır. Dolayısıyla “Bu bir eksiklik değildir”, “Bu gerekli değildir.” gibi söylemler bana kalırsa sorunu görmezden gelmektir.
Hocam uzun uzun sitem yazacağınıza olaya Windows gibi bakmaktansa biraz linux dünyası özelliklerini kullanın, dediklerimi araştırmanızı öneriyorum daha fazla yazmayacağım. Kolay gelsin, hayırlı cumalar.
Kendimce masaüstü görseli sorununa bir çözüm buldum.
Synaptic Paket Yöneticisinden xfdesktop4 kaldırılırsa, arka plan hep boş kalıyor.
Ancak, ikonlar da gidiyor.
Başlatıcı üzerinden çalışma yapılabiliyor.
Hayırlı çalışmalar dilerim.
Eskiden Ubuntuda Misafir kullanıcı özelliği vardı.
Pc yi yeniden başlatınca tüm ayarlar ve veriler sıfırlanıyordu. Ve normal kullanıcının dosyalarına erişemiyordu. Display Manager ile ilgil bir sorundan ötürü sanırım kaldırıldı.
Aslında Pardusta böyle bir misafir kullanıcı varsayılan olarak gelse fena olmaz.
Hem bilgisayarı eşe dosta, misafir çocuğuna verirken gözümüz arkada kalmaz
İbrahim bey sizde yeni bir kullanıcı oluşturun. Kullanıcı izinlerini sınırlandırın.Örneğin sadece masaüstüne yazabilir, diğer dizinleri sadece okuyabilir olarak ayarlayın. Üstte bahsettiğim kadar efektif bir kullanışlılığı olmasa da sizin ihtiyacınızı karşılar.
1scripter, Pardus’ta kullanılan görüntü yöneticisi Lightdm’nin misafir oturum özelliği var mesela. Bu şekilde oturum açıldığında, oturum kapatıldıktan sonra tüm veriler temizlenir. Bir sonraki misafir oturumda, kullanıcıyı varsayılan masaüstü ortamı karşılar. Tabii olarak bu oturumda oluşturulan tüm veriler de silinir. Eğer böyle bir özellik işinize yararsa etkinleştirilmesi ile ilgili yönlendirme yapılabilir.
Normal kullanıcılara parola konulur ve öğrenciler misafir oturuma yönlendirilir.
ilhamibarut xfdesktop4 Xfce’de masaüstü yönetiminden sorumlu bir ögedir. Bazı masaüstü ortamlarında bu işi dosya yöneticileri yapar, ama Xfce’de böyle değil. Bununla ilgili paketi kaldırır ya da açılışta etkineleşmemesini sağlarsanız, bu durumda masaüstünde hiç bir işlem yapamazsınız. Eğer masaüstünde simge olmasın ve herhangi bir işlem yapılmasın istiyorsanız, masaüstü ayarları seçeneğinin simgeler sekmesine gelip, simge tipi seçeneğinden hiçibirini seçmeniz kâfi olacaktır.
Ali hocam iyi günler sorununuza tam çözüm olumu bilemiyorum ama şöyle bir şey deneyebilir misiniz? öğrencilerin kullanacağı hesabın ev dizininin /tmp dizini altına atın ve tmp dizinindeki dosyaların silinmesi ayarını bilgisayar her kapanıp açıldığında olarak ayarlayın. İşinizi görecektir diye düşünüyorum. Veya crontab ile her 40 dakikada silinmesi içi
n mini bir cronjob ayarlaması da olur dosyaların silinmesi için.
Selamun aleyküm.
Ergin Bey’in yöntemi gayet güzel iş görüyor. Kendisine herkes adına teşekkür ederim.
Başlatıcı>Ayarlar>Kullanıcılar ve Gruplar açılıp, örneğin misafir isimli bir kullanıcı eklenir. Gelişmiş Ayarlar’a gelinip, Başlangıç Dizini /tmp olarak değiştirilip, TAMAM’a tıklanınca çıkan pencerede Yeni Dosyalar kullan seçeneğine tıklanılarak ayarlama işlemi bitirilmiş olur. Bir de resim paylaşayım.
@ilhamibarut@ergin Kardeşim dediğin bu yöntem bilgisayar yeniden başladığında da işlemeye devam ediyor mu yoksa tekrardan mı yapmak gerekiyor. Pardus ekibinden arkadaşlarında “linux dünyasını araştırın” demesi yerine açıkça bir yol göstermesi daha iyi olurdu sonuçta son kullanıcı uçbirimi kullanmakta bile zorlanabiliyor. Cevabınızı bekliyorum…
Peki biz bu ayarlamayı yaptık ve bilgisayar her yeniden başladığında ayar ve dosyaları yeniden oluşturuyor. Peki kullanıcının bunu değiştirmemesini nasıl sağlayacağız ? Yani kullanıcılar kısmına girmesini nasıl engelleyeceğiz ? Deep-freeze de şifre vardı. Buna da öyle birşey yapma imkanımız var mı ?
İyi günler değerli hocam. yeni kullanıcı ekleme ve kullanıcı üzerinde değişiklik yapma yetkisi root kullanıcısında olduğu için öğrenci kullanıcılar kısmına giriş yapsa bile kendisinden root parolası istenecektir. Root parolasını bilmedikleri sürece sorun teşkil etmeyecektir.
Pardus yetkililerinin linux dünyasını araştırın demiş olmaları şu nedenle olabilir Linux dünyasında bir problemle karşılaşıldığında kullanıcı “acaba olur mu” diye düşünmez
" neden olmasın ki" diye düşünür bu linux gezegeninde dillere pelesenk olmuş bir sözdür.
Linux dünyasında donanım kaynaklı bir sorun yoksa her sorunun bir çözümü olduğuna inanılır.
Mehmet Arif ÇELİK Bey, doğru cevaplar verilmiş.
Bu ayar bir defa yapılıyor. Bilgisayar yeniden başladığında yapılan değişiklikler kayboluyor.
Yönetici (root) bir programı silmedikçe programlara ve verilere bir şey olmuyor. Yönetici yeni program yükleyince diğer kullanıcı da kullanabiliyor.
Hayırlı günler dilerim.